Translate

четвъртък, 25 май 2017 г.

Тиреоидните хормони – ключови за развитието на бебето

У нас над 600 000 души имат нарушена функция на щитовидната жлеза.

Близо 60% от хората със засягане на щитовидната жлеза не знаят за това. Съответно са недиагностицирани и не се лекуват.

На специална пресконференция бе съобщено, че над 750 млн. души в света страдат от заболявания на щитовидната жлеза. Жените  2 пъти по-често са засегнати от тиреоидни заболявания от мъжете.
У нас 18,9 % от общата популация има автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7 % от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2 % имат хипофункция, а 4,5 % хиперфункция . Само 22% от тези с повишена функция и 35% от хората с намалена функция знаят, че са болни.
Безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми - умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото, запек и др, подчерта Проф. Ана – Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед.
-Зад една умора може би стои някакъв проблем. Затова и щитовидната жлеза трябва да се изследва дори при невинното оплакване умора, отбеляза тя и подчерта още, че щитовидната жлеза играе важна - критична  роля по време на бременността и има отношение към умственото и физическото развитие на плода
т. е. тиреоидните хормони са ключови за развитието на бебето.
-Защото едва към 6-7 месец от развитие на плода при него с развива щитовидна жлеза. Това означава, че  тиреоидните хормони на майката са важни за неговото нормално  физическо и умствено развитие, обясни проф. Борисова.
Тя препоръча да се правят скринигови прегледи, но само за тези бременни, които са над 30 години, имат  фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти и др.
По време на пресконференцията стана ясно, че над 25% от населението у нас има възлеста гуша, като с напредване на възрастта този процент се покачва до 60%. При 5-6% от тях се открива рак на щитовидната жлеза.
Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото -  при него в 70% от случаите хормоните са в норма.
В тази връзка проф. Русанка Ковачева, началник на клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" , препоръчва да се правят профилактични кръвни и ехографски изследвания. Международна тиреоидна седмица  е в периода 22/ 28 май и ще бъде отбелязана едновременно в 40 държави. 
У нас Национална пациентска организация и ВИОМ предвиждат редица инициативи, целящи  повишаванена информираността за заболяванията на щитовидната жлеза и възможностите за тяхното ранно откриване и лечение, като безплатни скринингови прегледи, ехографски обучителен курс за ендикринолози, отпечатване на информационни брошури и др.
Първият Световен тиреоиден ден е отбелязан през 2008 г., след среща на Европейската тиреоидна асоциация. Година по-късно се взема решение, вместо само един ден, всяка година да се организира Международна тиреоидна седмица, посветена на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза. Още от самото начало, най-старата химико-фармацевтичната компания в света, която е световен лидер в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза, застава зад инициативата и вече 9-та година подред Мерк подкрепя провеждането на Международната тиреоидна седмица, събщи д-р Ана Цакова, генерален мениджър на Мерк-България.
Тя представи данни от инициирано от компанията проучване, което доказва, че повечето от хората пренебрегват симптомите, подсказващи за заболяване на щитовидната жлеза, а именно, че близо 49% от жените обвиняват умората, за здравословното си състояние, а 40% пак нея винят за нервността и безсънието си, без да търсят медицинска помощ от специалист. 
На 25 май отбелязваме международния ден на щитовидната жлеза. Тази година той е под мотото  - „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!
Инициативата е на Българско дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), с подкрепата на Мерк България.




Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова – лица на „10 минути само за теб”



Тази година това е мотото на стартиралата информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.
Кампанията цели да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса и да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и профилактика.
Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г., след рака на гърдата. У нас всяка година над 1 100 жени се диагностицират, а над 400 умират. По данни от Националния раков регистър през м. г. 1254 души са диагностицирани с това заболяване. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Ако няма реинфекция в 98% е налице самоизчистване на вируса.
530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света. Над 270 000 жени умират от заболяването. И ако не се предприемат мерки за предотвратяването му, броят на новозаболелите ще стигне 1 млн. през 2050 г.
Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира своята  дъщеря, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg, съобщи Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.
По думите и е необходима национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка.
-Само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и превенцията - имунизациите, каза тя и продължи, че редица научни публикации убедително доказват, че имунизацията и редовните профилактични прегледи намаляват смъртността и заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%.
По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.
Проф Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести  подчерта, че ваксината е генноинженерна и съдържа само кутийката на вируса HPV без нуклеинови киселини, което дава възможност вирусът да бъде неутрализиран от ваксината, а самото й поставяне не води до зараза.
Според него ваксината е добре да бъде поставяна и на момчета, тъй като при тях вследствие на заразяване с HPV може да се развие рак на ларингса.
По думите ме две неща са изключително опасни – невежеството и лъженауката. А благодарение на фалшивите новини и невярната информация в интернет пространството е налице спад в обхвата на програмата, която е стартирала много добре, с голямо разбиране и подкрепа от медии, неправителствени организации и специалист - 24% покритие през 2012/2013 г. до 5% през2015г., но през м. г  той отново бележи повишение до 14%.
Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, подчерта, че ваксината (на два пъти през 6 м.) е добре да бъде поставена преди половия дебют при момичетата. И че тя е единственият метод за предотвратяване на това заболяване. Но дори и да са имали сексуален контакт те пак могат да бъдат ваксинирани, но след като им се направи кръвен тест. При наличие на инфекция е желателно да се изчака, за да отшуми тя. Ако след повторен кръвен тест липсата и е установена тогава вече може ваксината да бъде поставена.
Лицата на кампанията актрисите - Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова отправиха посланията към  жените да бъдат активно ангажирани в грижата за своето здраве и да ходят редовно на профилактични прегледи.
Кампанията "10 минути само за теб" ще се проведе на два етапа –април/юни и септември/октомври т. г. и ще съчетава различни активности. Предвидени са три еднодневни информационни събития в София  и в центъра на Благоевград. Информационни листовки ще бъдат разпространени в 10 от най-посещаваните ДКЦ-та в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Монтана, Русе и Благоевград. Ще се организират, както информационни щандове в търговски центрове, така и срещи-разговори по училища.

понеделник, 22 май 2017 г.

Над 5,5 милиона туристи на нашето Черноморие през този летен сезон



Това обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пише в. „Труд”.
-Очакваме много добър летен сезон – над 5,1 млн. ще бъдат посещенията през летния сезон на българи в родните курорти в цялата страна и около 5,8 млн. тези на чужденци. Тази година ще надхвърлим 11 милиона туристи, а 50% от тях ще почиват по Черноморието, съобщи той.
За Южното Черноморие очакваният ръст е от около 30% на туристи от Германия и 10% на почиващи от Русия.По Северното Черноморие се очакват между 11 и 12,5% ръст на чуждите туристи през този сезона спрямо миналогодишния.
Драганов съобщи още, че страната ни се оформя и като дестинация за културен туризъм. От началото на годината голяма част от посещенията на чужденци са свързани именно с туризъм в градска историческа среда, а ръстът е средно с 23% на месец. Тази година за първи път сe очаква съотношението на културния туризъм към другите видове да бъде над 50%.
Основната причина за повишения интерес към нашата страна е сложната политическа обстановка в съседна Турция, Египет и Тунис, където годишно почиват над 15 милиона туристи. Сега голяма част от този поток ще бъде пренасочен към България.

Снимка: otbivki.com

Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския Червен кръст



Делегатите на отчетно-изборното общо събрание на БЧК избраха ръководните органи на организацията. Те гласуваха с таен избор с две отделни бюлетини - за председател и за зам. председатели.
Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския Червен кръст. Зам.-председателите на БЧК ще бъдат трима- проф. Здравко Маринов от БЧК София-град, д-р Валентин Пеев от БЧК София- област и Стойчо Стойчев от БЧК- Ямбол.
Преди гласуването акад. Христо Григоров заяви, че, ако делегатите му гласуват доверие, БЧК ще се запази като водеща и най-голяма хуманитарна организация в България.
-Българския народ има нужда от нас, институциите тепърва ще имат нужда от нас. Ще запазим неутралитета и финансовата стабилност на БЧК. Ако продължаваме да работим, както досега- обединени от идеята за хуманността, нашият авторитет ще бъде още по-голям. Сега правим историята на БЧК, а когато я четат хората ще бъдат удивени, че успяхме да запазим БЧК в това трудно време, каза той.
Генералният директор проф. д-р Красимир Гигов представи плана за работа на БЧК през 2017 г., а зам.-генералният директор Василка Каменова – Бюджета за 2017 г. След гласуването и приемането им делегатите приеха и промени и допълняния в Устава на БЧК и в Статута на БМЧК. Обсъдени бяха и редица организационни въпроси.
Общото събрание беше закрито от председателя на БЧК Христо Григоров, който отново изказа своята признателност към всички в залата за упорития им труд и всеотдайност и пожела  - Мандат 2017 - 2020 година да е още по-плодотворен и успешен за „къщата на доброто, където всеки нуждаещ се български гражданин може да намери протегната ръка за помощ!“
.



Проф. д-р. Гьокхан Яджъ: Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване



Проф. Гьокхан Яджъ е специалист по Обща и Онкологична хирургия, трансплантации на органи и бариатрична хирургия. Като научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация, през 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010 г. завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург – Франция и Програма за бариатрична и метаболитна хирургия.
Той специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.
Проф. Яджъ преди да консултира български пациенти, нуждаещи се от хирургическо лечение на наднормено тегло, участва в пресконференция на тема „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия”, по време на която сподели:
-Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване. Хирургическата интервенция решава проблема с метаболитните смущения, осигурява трайно намаляване на теглото, намалява свързаната със затлъстяването смъртност и предотвратява проблемите водещи до влошаване на качеството на живот.
Освен това елиминира съпътстващи заболявания като Диабет тип 2, хипертония, хиперлипидемия, остеопороза, ставни заболявания и сънна апнея.
Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи.
Но пациентите не трябва да имат ендокринни заболявания. А зависимостта към алкохол и цигари може да бъде причина за отказ.
В болница „Гювен” -  Анкара през 2015/2016 год. са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.
При индекс на телесната маса (ИТМ) 30 говорим за затлъстяване от първа степен, при ИТМ 35 – втора степен, а при 40 е налице морбидно затлъстяване, което е следствие от приема на повече калории в сравнение с изразходваните. Пациенти с ИТМ над 35-40, във възрастовата граница 18 – 60 год., задължително се лекуват с методите на бариатричната хирургия. В някои случаи операции се извършват и на пациенти над 60 години за повишаване качествотото им на живот. Децата и юношите с висок ИТМ преди оперативната интервенция задължително преминават през 6-месечна програма за отслабване в специализирани центрове.
Подходите в бариатричната хирургия са три – при първия се извършват операции, които ограничават количеството на приеманата храна. Такава интервенция бе приложена при Люси. При втория, чрез гастрален байпас  освен, че се  ограничава приема на храна, но се намалява и стомашния капацитет, а третия подход се препоръчва при много висок ИТМ - над 70.
При постигане ИТМ 26 се предлага на пациентите абдоминопластика, тъй като човешката кожа, когато загуби мазнините под нея не се свива и е наложително да бъде отстранена.
Досега от 2624 операции само при 4-ма пациенти се наложи да преливаме кръв т. е. рискът от усложне3ния е сведен до минимум и нямаме загубен – починал пациент. След операцията на Люси оперираме по 5-6 души от България месечно.
Нашата цел е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот.

неделя, 21 май 2017 г.

Люси Иларионов: Не от суета, а по здравословни причини се подложих на операция при проф. Гьокxан Яджъ


По време на срещата, в представителството на  болница "Гювен” – Анкара у нас, с проф.
Проф.Гьокхан Яджъ, Люси Иларионов и Мерелин Хасанова
Гьокxан Яджъ, режисьорът сподели:
-Никога не съм се съобразявал с това какво ям. Храня се красиво. Чревоугодник съм. Може би е проблем на поколенията у нас, че децата не знаят как да се хранят. Още от малък родителите ми не са ме възпитали как е правилно да се храня.
За да вляза в „Биг Брадър” преминах през медицински прегледи и се оказа, че кръвната ми захар е 17,3 т.е. откриха ми диабет тип2. Бях просто потресен, тъй като бях свикнал с болките в краката, теченето на кръв от носа, ставането по много пъти до тоалетна, просто приемах и си хапвах всичко - и люто и сладко.
Не от суета, а по здравословни причини реших да се подложа на тази операция. Христо Мутафчиев ме запозна с Мерилин, за което съм му благодарен.
Когато отидох в тypcкaта болница "Гювен” - Анкара разбрах, че съм болен човек, тъй като там ми откриха 7 или 8 заболявания. Не от суета, а по здравословни причини реших да се подложа на операция.
Единственият страх, който изпитвах бе проф. Яджъ да не откаже да ме оперира.
Моята приятелка Ани обаче много се притесняваше и аз и благодаря от сърце за грижите, които положи за мен.
След операцията започнах да си създавам нови хранителни навици и да спазвам препоръките на проф. Яджъ, а именно – да се храня бавно, да дъвча дълго и да не пия  вода по време на хранене. Пържено и мазно забравих. Избягвам - елиминирах тестени и сладки изделия, газирани напитки. Картофи, ориз рядко хапвам и то в супи.
Благодарение на спорта и танците обаче кожата ми не е увиснала много и не мисля засега за корекцията и.
Не е вярно, че не мога да си върна предишните килограми. Ако започна да си хапвам от всичко, което споделих, че избягвам сега, това ще стане факт.
Преди операцията съм пробвал много диети. Вярно е, че с „японското чудо” смъкнах близо 40 кг, но после отново си върнах килограмите.Сега съм малко под 100 кг., но смятам да свалям още килограми. Мечтаното ми тегло е от онова време, когато бях част от Uр Dаwn* - 85 кг.Фитнесът ми е забранен, а за плуване просто не ми остава време от работа.
В тази връзка Мерилин Хасанова, регионален мениджър за България, поясни, че абдоминопластика се прави едва след като пациентът достигне желаните килограми. Обикновено това е след втората година от хирургичната интервенция на стомаха.
Тя съобщи, че след операцията на Люси Иларионов много български пациенти са се оперирали в болница „Гювен” и всички те са отслабнали, а съпътстващите им заболявания са елиминирани и няма компликации при нито един от тях.
По думите и хирургичното лечение на проф. д-р Яджъ има 100% успеваемост, което е изключително важно за всички – и лекари и пациенти.
------
*През 90-те години той пее и танцува в тази група.
**Абдоминопластика се нарича пластичната интервенция по отстраняване на увисналата кожа.

Spartacus fighting championship 5 идва в София




Гала вечер на бойните изкуства


На 4 юни 2017 г. на площад „Батенберг“ в София ще се проведе турнирът SFC 5' SOFIA „Unbeatable spirit“, който ще разтърси всички фенове на смесените бойни изкуства.
В 20,00 ч. бойци от България и света ще влязат в клетката, за да ни припомнят за пореден път защо често ги определяме за гладиаторите на нашето време.
Залогът е огромен – победата на SFC 5’ SOFIA „Unbeatable spirit“!
ММА шампионите на веригата, Анита Доганова и машината за разрушение John „Demolition“ Demmel, ще се изправят срещу руската школа. Голямата сензация на вечерта ще бъде дръзкото решение на организатора той да влезе в битка в стил Super Muay Thai, по правилата на Muay Thai, но с ММА ръкавици. Шампионите на SFC в К 1 ще защитават своите титли срещу представители на най-известния клуб по кик-бокс в света Mikes gym, Холандия. Лично собственикът на Mikes gym, неповторимият Mike Passanier, ще предвожда своите бойци.
Любимката на публиката от Spartacus fighting championship 4, гъркинята Christina „Charis, също ще се изправи срещу боец на Mikes Gym, но този път тя е решена да покаже пред своите фенове способностите си и в ММА.
Българското дерби в квалификационен двубой за излъчване на най-добрия българин за претендент на титлата в К1 на веригата ще е между добре известния Даниел Илиев от София и Кристиан Андонов, който живее и се подготвя в Лондон. Той загуби много оспорвано своя мач в SFC 4 срещу настоящия шампион Камил Колтън, но с мъжката си игра извоюва своята позиция в SFC 5.
България и Сърбия ще премерят сили в лицето на двама достойни бойци, вече доказали своите възможности пред Combat promotion. Сърбинът Borislav Nikolic спечели безапелационно още в първия рунд своята среща в SFC 4 и даде заявка да е едно от водещите имена в категорията до 61 кг. Неговият опонент, старозагорецът Панко Панчев, има вече постижения зад гърба си под ръководството на Combat promotion: два златни медала в BJJ Gi и No-Gi в Англия, като отново на Острова записа и първата си победа в среща на semi-pro ММА.
Специално за шоуто от Америка пристига легендарният Mike Markham, водещ на световни турнири по бокс, Олимпиадата в Рио и на много ММА събития от световен мащаб.Целият ММА елит по света ще следи събитието.
 

FOX CRIME - Шерлок: Кошмарната булка



От 2 юни (петък) 22:00 ч.
Премиера за канала

 „Д-р Джон Уотсън, запознайте се с г-н Шерлок Холмс.” Това вече сме го чували. Ами ако не бяхме в наши дни? Ако бяхме на Бейкър Стрийт във Викторианската епоха, с парните локомотиви, файтоните, бомбетата и фраковете? Добре дошли при Шерлок от 1895 г.! Някои неща остават неизменно същите: приятелството, приключенията и особено …. убийствата. Томас Риколети е изненадан да види съпругата си облечена в старата си сватбена рокля, защото, само няколко часа по-рано, тя сама е отнела живота си. Сега призракът на г-жа  Риколети броди из улиците с неутолима жажда за отмъщение. Холмс и Уотсън от своя страна трябва да използват цялата си находчивост, за да се изправят срещу враг от отвъдното. Могат ли да разкрият шокиращата истина за Кошмарната булка?


FOX life - Американска съпруга



Сезон 1 - От 1 юни (четвъртък) 22:00 ч.
Премиера за България



Кейти Ото (Kейти Миксън, „Майк и Моли“), самоуверена, безпардонна, пухкава съпруга и майка на три деца, се грижи за несъвършеното си семейство в богаташкото градче Уестпорт, Кънектикът, изпълнено с „перфектни“ майки и техните „перфектни“ дечица. Тя ни въвлича в своите най-съкровени мисли докато живее живота на втората най-пълна домакиня в Уестпорт.

FOX - Светкавицата (The Flash)



Сезон 3 – Нови премиерни епизоди за България
Завръщане на 2 юни, четвъртък-петък 22:00 ч.
Възможност за избор между дублажи и субтитри



До скоро 26-годишният Бари Алън (Грант Гъстин) е живял нормален живот като следовател в централното полицейско управление. Бил е тайно влюбен в най-добрата си приятелка Айрис Уест (Кандис Патън), дъщеря на попечителя на Бари, детектив Джо Уест (Джеси Л. Мартин). Джо е осиновил Бари преди 15 години, след като майката на Бари е била убита, а баща му Хенри Алън (Джон Уесли Шип) получава доживотна присъда като извършител на престъплението, въпреки че Бари винаги е поддържал версията, че неизвестният „човек в жълто“ е отговорен за деянието. След като лабораторен ускорител на частици експлодира, създавайки буря от тъмна материя, Бари попада в бурята и се сдобива с възможността да се придвижва светкавично, а това го прави най-бързия човек на Земята. Но Бари не е единственият, който се сдобива със суперсила в тази нощ. Тъмната материя също създава и мета-хора, много от които причиняват хаос и безредие в града със своите свръх сили. С помощта на приятелите си учени от лабораторията, Кейтлин Шоу  (Даниъл Панабейкър), Сиско Рамон (Карлос Валдес) и д-р Харисън Уелс (Том Кавана), Бари предприема мисия като Светкавицата, с която да защити жителите на града от тази мощна нова заплаха. С този екип Бари най-сетне е способен да надвие „човека в жълто“, известен също като „Анти-Светкавицата“, но в епичната битка между тях се случва нещо странно, наречено „Сингуларност“, което заплашва да ги унищожи.
След като успешно предотвратява гибелта на града, Бари си мисли, че е бил най-лошият, но само до появата на Джей Гарик (Теди Спиърс), когато става ясно, че „Сингуларността“ всъщност отваря портали към алтернативна Земя, наречена Земя-2, която е тероризирана от мощен злодей, наречен Зуум. Когато Зуум изпраща армия от мета-хора от Земя-2 на Земя-1 срещу Бари, той получава неочаквана подкрепа от Харисън Уелс от  Земя-2 – двойник на бившия му ментор. Междувременно Сиско открива, че той също е бил засегнат от тъмната материя след експлозията в ускорителя на частици и трябва да приема новите си суперсили. Докато Бари се бори с живота на супергерой, той осъзнава колко е трудно да намери щастие, когато животът на всички, които обичаш, е изложен на риск. Той намира утеха в компанията на баща си, Хенри Алън, който е освободен от погрешно издадената доживотна присъда. Но когато Зуум убива Хенри пред очите на Бари, крехката стабилност, която Бари е усетил, е силно разтърсена.
Заслепен от гнева, Бари несъзнателно е въвлечен в играта на Зуум и разкрива истинската цел на злодея: да унищожи всички планети Земя в мулти-вселената. В битката на живота си, Бари най-накрая успява да надвие Зуум и да получи възмездие. Неспособен да се зарадва на тази победа, той взема съдбовното решение да се върне назад във времето до нощта, когато умира майка му, за да спре Анти-Светкавицата, да промени безвъзвратно миналото и да предопредели ново бъдеще.


24KITCHEN - Обиколка на Италия с Джино д'Акампо




Понеделник –петък, 15:00 ч.
Премиера – 1 юни 
 


Пътешествието на Джино го отвежда до перлите на Средиземноморието – Сицилия и Сардиния – за да разкрие тайни от миналото и настоящето на двата най-големи острова в Италия.
В тази смайваща поредица, Джино ще предприеме живописно пътешествие, с което ще разкаже впечатляващи истории от островите, разнообразния живот там, кипящата култура и забележителните персонажи. Междувременно той ще се възхищава на красивите пейзажи – от възвишенията на връх Етна в Сицилия до малките уединени плажове на примамливия Емералд коуст на остров Сардиния.  

Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата



Форумът ще се проведе от 1 до 4 юни 2017 година в София. България отново ще бъде в центъра на вниманието на световната винена общност и затова една от целите, които 6-то издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017  си поставя е стартиране на Кампания против рака на гърдата, която върви в целия свят под мотото: #winelover against cancer, за повишаване на осведомеността и начините за превенция на заболяването.
По време на изложението могат да бъдат закупени специални тениски, средствата от които, както и средствата от продажбата на билетите за Фестивала ще отидат за нуждите на болните, които преминават лечение или се нуждаят от него.
В тази кампания  участват вече над 20 000 души от целия свят, които са обединени в групата #winelover. Кампанията стартира през 2015 година  и ще се проведе за първи път в България. Идеята за кампанията дойде от това, че създателят на светоновното движение #winelover, Луиз Алберто ще бъде част от международното жури на Балканския винен конкурс 2017. Той, както и д-р Патрик Фарел MW са инициаторите на
 благородната кауза, в която ще се включат много фирми и организации, подкрепящи идеята, и които искат да помогнат за тази чувствителна за жените тема.
Един от партньорите на #BIWC2017 #winelover agaist cancer  e Balkan Fashion Week
(5-10 юни 2017), които ще излъчат старта на кампанията на живо от София към Пaриж, Бaрселона, Ню Йорк, Лондон, Москва, Токио, Лисабон, Милано и др.
Шестото издание на Балканския конкурс и фестивал отново ще събере 4 топ Masters of Wine – председателят на журито Константинос Лазаракис MW - Гърция, Каролайн Гилби MW– Великобритания, Кристи Кентърбъри MW– САЩ и Род Смит MW – Франция.

„Ваксинко“ участва в Европейска нощ на музеите 2017



За малките гости „Ваксинко“ бе подготвил атрактивна образователна игра, а родителите имаха възможност за консултация относно ваксинопрофилактиката с д-р Иван Вецев от екипа на НПО.
Вълнуващата игра „Пътят на здравето“ показа на малчуганите защо е важно да се мият ръцете редовно, да се спи достатъчно, да се храним здравословно и каква е ролята на ваксинациите за поддържане на колективния имунитет.
Инициативата се провежда в рамките на Европейската имунизационна седмица 2017 – ежегодна инициатива на СЗО.
Досега по повод международната инициатива „Ваксинко“ взе участие в „Семейна събота“, отново в партньорство с Национален политехнически музей, както и в Софийски фестивал на науката, като само за два дни щандът на „Ваксинко“ бе посетен от над 500 души.
Основна цел на кампания „Ваксинко“ е повишаване обществената информираност относно ползите от придържането към задължителния имунизационен календар на РБългария, както и за възможностите, които предлага препоръчителният. В контекста на тазгодишните глобални послания на Световната здравна организация по темата за ваксинопрофилактиката – „Ваксините действат!“ и „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“, чрез инициативата „Ваксинко“ Национална пациентска организация се стреми да привлече вниманието на българските граждани към значимостта от поддържането на колективния имунитет и необходимостта от осигуряване на защита от инфекциозни заболявания през целия живот с оглед опазване на собственото и общественото здраве.
Национална информационна кампания „Ваксинко“ - www.vaksinko.bg, се организира от Национална пациентска организация в партньорство с Българска педиатрична асоциация, НСОПЛБ и БЧК, под патронажа на МЗ.

Снимка: vaksinko.bg 

G&H е новата линия за грижа за тялото от Amway, вдъхновена от природата, щадяща кожата



Компанията Amway от 1959 г. насам предлага пълна грижа за тялото за всеки – жени, млади момичета, момчета, мъже и деца.
Кожата е най-голямата защитна бариера срещу околната среда, която в резултат на външните въздействия върху нея често изглежда суха и повяхнала. На всеки кв. см. кожа се намират 3 млн. клетки. Често обаче ние се фокусираме само и единствено върху грижата за кожата на лицето, но и останалите 95% от нея също изискват специално внимани.
Новата гама G&H с три колекции грижа за кожата, които подхранват (Nourish), освежават (Refresh) и защитават (Protect) тялото през целия ден дава увереност, че ти и семейството ти получавате най-доброто от природата.
G&H включва меки съставки без сулфати и pH балансирани формули – ефективни,  нежни за кожата и най-вече безопасни за употреба при деца над 3 години. Опаковките са вдъхновени от природата и се рециклират на 100% т. е. те са биоразградими.  Всяка колекция е разработена със своя собствена уникална комбинация от полезни за кожата натурално извлечени съставки, които да ободрят, успокоят и възстановят кожата на цялото семейство:
G&H NOURISH+ - облекчава и най-неспокойната кожа
Тази продуктова линия включва - Body Wash, Body Lotion, Complexion Bar and Hand Cream. Всички те похранват и отлично овлажняват кожата в дълбочина, а при лющене облекчават усещането за дискомфорт. Ароматите им са изключителни и подходящи за всеки.
Трите активни съставки в тях са: цвят на портокал (подхранва, хидратира и омекотява кожата) масло от шеа (съдържа витамини A, E и F и антиоксиданти –изключително важни за възстановяване на кожата и запазване на хидратацията и) и масло от тиквено семе (те се смятат за супер храна, заради мастните си киселини и са изключително полезни за кожата), което служи като антиоксидант и помага при защитата на кожата от увреждане от околната среда.
Body Wash Gel (душ гел) замества включително млякото след къпане и поддържа кожата чиста и хидратирана.
Body Lotion (лосион за тяло) осигурява мигновена хидратация на 100% в рамките на 24 ч.
Complexion Bar (сапун) – е единственият, който може да се използва за лице и тяло. Той е мек, ухае изключително приятно и е подходящ най-вече за мъже.
Hand Cream (крем за ръце) е водоустойчив и задължително трябва да присъства във всяка дамска чанта.
G&H Refresh+ - облекчава сухата кожа
Втората продуктова линия съдържа Body Wash Gel и Body Milk – подходящи и за суха кожа.
Балансираните формули с алое (дава усещане за хлад и мекота), семена от грозде (мощен антиоксидант с успокояващи свойства – 20 пъти по силен от вит. Е, който предпазва и освежава кожата), екстракт от зелен чай (предпазване на кожата от вредите на околната среда и я тонизира) освежават, хидратират кожата, като в същото време я
облекчават/успокояват.
Body Wash Gel не само успокоява кожата, но и действа срещу раздразненията и.
Body Milk осигурява не само 24ч хидратация, но и има по-лека текстура и се нанася бързо.
G&H Protect+-  естествена защита за кожата
Третата продуктова линия от колекцията включва концентриран сапун за ръце, сапун, дезодорант и антиперспирант рол-он и дезодорант-спрей
Комбинацията от екстракт от бял чай (укрепва кожата и я защитава от вредите от околната среда), естествени минерали (помагат за защитата и възстановяването на кожата), екстракт от боровинки (богат на витамин С и антиоксиданти, който помага за възстановяването от вече нанесените щети от околната среда) допринася за по-добра защита срещу неприятната миризма, замърсяването, сухотата и за здравия вид на кожата.