Translate

вторник, 1 август 2017 г.

Първото събитие от поредицата Ritual Gatherings ще представи седем степенно меню от Master Chef 2017 Божана Кацарова



Новата парти концепция Ritual Gatherings идва в България на 5 и 6 август за двудневно събитие на бар Ботаник, намиращ се на брега на плаж Червенка. Събитието цели да докосне всички сетива на гостите с музикална програма от известни български диджеи и богатo кулинарнo изживяване от Master Chef  2017 Божана Кацарова в неподправена и семейна атмосфера. Акцент в програмата ще бъде специална вечеря на плажа за 200 гости, която ще предложи седем степенно меню, изготвено специално за повода.
През двата фестивални дни за всички посетители на събитието ще има и щандове, предлагащи различни ястия, приготвени с висококачествени продукти. Гостите ще могат да опитат 10 вида риба от специално построената подземна пещ. В менюто на събитието ще са включени и класическа паеля, бургери, салатен бар, щанд с морски деликатеси, както и домашно приготвен сладолед.
Пикът на кулинарната част ще бъде плажната вечеря за 200 гости, които предварително са закупили куверт. За него екипът на Ritual Gatherings си партнира с отбора, който представя страната ни на най-елитното кулинарно състезание в света Бокюз д'Ор (Bocuse d'Or) в Лион, Франция. Божана Кацарова и шеф готвач Димо Димов ще застанат рамо до рамо в демонстрационно готвене на седем степенно меню, специално приготвено за гостите на вечерята.
След вечерята, програмата плавно ще премине в многопластово музикално изживяване с добре познати имена за феновете на електронната музика – Shosho, Stefan Popov, Peppou и The Foreigners. Специално за събитието от Барселона пристига и мексиканецът Gemm - съосновател на Ritual Gatherings и познато име от музикалната сцена на култовия курорт Playa del Carmen.
В програмата се включват и местни производители, които ще предложат на посетителите разнообразие от дейности и продукти. Софийското студио за татуировки Мастилница ще представи няколко концепции за рисуване с кана, с които гостите ще могат да се потопят в ритуалната атмосфера. Почитателите на източните практики ще могат да участват в йога клас от студио Ashtanga Yoga Shala, а тези, които предпочитат екстремните преживявания ще се насладят на уейк парка на плаж Червенка, достъпен през двата фестивални дни.

Популярният детски телевизионен канал Cartoon Network организира състезание по влогърски умения за деца



Конкурсът за деца ще излъчи официален гостуващ видеоблогър на Cartoon Network и ще учи децата да бъдат креативни онлайн

ВЛОГНИ цели да стимулира талантливи деца от 6 до 16-годишна възраст да покажат колко добри видео-блогове могат да създават. Конкурсът ще продължи от 31 юли до 19 септември и ще излъчи най-добър гостуващ влогър на детския телевизионен канал. В него могат да участват начинаещи влогъри, както и всички, за които това е било досега само мечта.
Основната идея на състезанието е, че децата могат да развиват креативния си потенциал, което не само намалява рисковете онлайн, но и ги подтиква да станат активни дигитални граждани и творци на живота си. Именно затова партньор на състезанието е Центърът за безопасен интернет.
Национално представително изследване на Центъра за безопасен интернет сред деца от 9 до 17 години показа, че макар 80% от децата могат да създадат видеосъдържание, в действителност едва 23% от тях наистина са го правили. А възможността детето да се изяви публично въздейства изключително положително върху неговото емоционално и интелектуално развитие. То придобива увереност в себе си и става по-самостоятелно, което му помага да се реализира по-успешно в живота. В същото време използването на интернет за творческа изява рязко намалява и опасностите, с които децата се сблъскват онлайн.
Посланик  на ВЛОГНИ е един от най-известните български влогъри – Крис Захариев. Той ще бъде ментор на начинаещите видеоблогъри и ще им помага със съвети как да направят канала си успешен, как да развиват творческия си потенциал и как да избягват капаните, които мрежата поставя пред тях.
Полето, на което децата ще покажат уменията си, е именно интернет. В рамките на месец и половина те ще участват в предизвикателства, които ще бъдат обявявани на официалния сайт на състезанието vlogni.cartoonnetwork.bg. Видео-блоговете могат да бъдат качвани сайта или чрез Youtube URL, ако участникът вече има канал. Уеб сайтът на състезанието ще съдържа съвети и поетапно ръководство за създаване на интересни влогове. Представените видеоклипове ще бъдат модерирани и оценявани по персонален подход, остроумие и умения, които показват децата. Те трябва да вземат участие в най-малко две предизвикателства, за да имат възможността да се класират за втория (финален) кръг. За всеки влог се изисква съгласието на родителите.
След първите 4 задачи жури ще избере тримата най-добри, които ще имат възможността да участват във видеоуоркшоп с Крис Захариев, а един от тях ще стане официален гостуващ влогър на Cartoon Network. Той ще бъде промотиран във Facebook и Youtube каналите на Cartoon Network  и ще получава информация от извора за всички нови проекти на телевизионния канал. Така ще може да информира своите последователи за интересни факти около снимките, за създателите на продукциите, както и ще раздава награди на най-запалените фенове.

Коктейл от трилър, драма и екшън – в шедьовъра "Пирът на зверовете"



Зловещ убиец се цели в олигархичната върхушка

Великолепният, модерен, нов, смразяващ кръвта и възбуждащ ума френски трилър - "Пирът на зверовете" на Доминик Мезон (прозаик, редактор и преводач на комикси.) се завърта на книжния пазар с логото на издателство "Милениум". Изключително интригуващият роман е с ярък и подчертано актуален и съвременен сюжет. Историята е въздействащ коктейл от криминале, драма, комикс и екшън. Напомня филм на Тарантино и всмуква читателя от първия си ред в един невероятно въздействащ, динамичен, криминален случай, който не можеш да оставиш и за миг, докато не стигнеш до края.
Със средствата на монтажа Доминик Мезон обединява множество сюжетни линии, които текат успоредно, срещат се и се преплитат, за да изградят пъстрата мозайка на действителността, парижката, но и световната, претворена майсторски от автора, успял да вземе всички елементи от болезнени социални, политически, бизнес и морални теми, които често влизат в новините. Забележителни, запомнящи се,  противоречиви образи се сменят в забързано темпо в наситени с действие сцени, пълни с неочаквани обрати. Киберпрестъпници, хакери, кървави убийци, проститутки, олигарси, полицаи и търсачи на съкровища изпълват тази едновременно реалистична и аватюристична, мрачна история.
Романът е публикуван във Франция само преди малко повече от година.
Книгата е майсторски преведена от Александра Желева. Изпълнената със символи корица е на художника Живко Петров.

National Geographic Documentary Films: Представя - „Даяна: Нейната история, с нейните думи“



През 1991 в лондонския дворец Кенсингтън Даяна, Принцесата на Уелс, участва в поредица тайни интервюта, записани с нейното разрешение от близък приятел за журналиста Андрю Мортън. По това време Мортън пише книга за живота на Даяна, за да покаже какво представлява реално битието на най-фотографираната жена в света. Обществеността не е наясно, че в този момент бракът на Даяна - Принцесата на Уелс и Негово кралско височество принца на Уелс, е в криза. National Geographic Documentary Films разкрива мислите и чувствата на Даяна в един много особен отрязък от живота й и представя едната страна на една много сложна история... нейната страна. Разказани изцяло с гласа на Принцесата, без интервюта, голяма част от тези уникални записи, никога не са били излъчвани.
Даяна: Нейната история, с нейните думи“ показва архивни кадри, снимки и редки звукозаписи и е най-новият знаков проект на National Geographic Documentary Films. Премиерата е на 06.08. от 21:55 часа по National Geographic.
Документалният филм дава нов поглед към емоционалното пътуване на Принцесата от детството й, до отношенията й с Негово кралско височество принца на Уелс и широко обсъждания й публичен живот, следен под микроскоп. Той улавя бездната между публичната особа и личната персона на Принцесата, подчертавайки често оплетените й мисли и чувства през 1991. Тя непоколебимо разказва за емоционалния си сватбен ден, за битката със след родилната депресия и булимията, както и последвалата победа над тежко душевно безпокойство. Всичко това я води до превръщането й в борец за човешките права по света, в емблематичната и любима Принцеса на народа.

Вече 7 месеца тече подготовката за обединителния събор на българите край могилата на великия български държавник Кубрат в днешна Украйна



Делян Дамяновски, ИД на Асоциацията на председателите на общински съвети в България: Над 50 общини подкрепиха обединителния събор на българите "Към Завета - Кубрат 2017"
Зам.-председателят на Международния организационен комитет за подготовка на отбелязването на Всебългарския събор „Към Завета – Кубрат 105“ и изпълнителен директор на асоциацията на председателите на общински съвети в Република България Делян Дамяновски е доказал своето родолюбие с постоянните инициативи в подкрепа на българите в Западните покрайнини и в Албания.
Делян Дамяновски е роден на 27 март 1954 г. в Мездра. Има висше образование - машинен инженер. Четири мандата е бил общински съветник, три мандата - председател на ОбС в Мездра. Член е на Управителния съвет и изп. директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България (НАПОС).
Той е сред най-активните българи, подкрепили обединителния събор, който ще отбележи 105-годишнина от откриването на гроба на създателя на българската държава цар Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата на българите по света ще се състои на 16 и 17 септември 2017 г. в Малая Перешчепина.
Международният организационен комитет започна дарителска кампания за набиране на средства както за подготовката на събора, така и за изграждане на мемориал на Кубрат край Малая Перешчепина. През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис, по-късно е направена и каменна алея до там. Проектът за мемориала предвижда изграждането на арка със знак като пръстена на българския държавник, а в началото на алеята - паметник на Кубрат и неговите пет сина. Подготовката за общобългарския събор и изграждането на мемориала получи пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, Новосанжарски район и село Малая Перешчепина.
Дарителската кампания е подкрепена от над 50 български общини. Международният организационен комитет призова политическите партии и българските общности в чужбина също да подкрепят мащабната инициатива. За набиране на средства са подготвени специални картички като дарителски свидетелства, всяка от които струва 10 лева. Открита е и набирателна банкова сметка.
Традиционното отбелязване на това важно за всички българи историческо събитие се очаква да събере над 3000 родолюбиви българи от цял свят.
-Г-н Дамяновски, завърнахте се от посещение в Украйна, където проведохте срещи с местната администрация по повод събора и изграждането на мемориала. Какви са резултатите?
Искам да подчертая, че резултатите са изключително положителни. Навсякъде получихме радушен прием и пълно съдействие за провеждането на Всебългарския събор и изграждането на Мемориала на Кан Кубрат. Срещнахме се с кмета на с. Малая Першчепина, кмета на Район Нови Санжар и с Областния Губернатор на Полтава. Те изразиха своята категорична подкрепа за това родолюбиво за българите събитие.
-Какви са отзивите на бесарабските българи в Украйна?
Бесарабските българи очакват провеждането на събора и се готвят за участие в него.
-Какви въпроси имаха българите в Украйна към Вас?
Въпросите, които имаха българите в Украйна към нас са същите, каквито имат всички българи извън границите на страната ни, а именно: голямата бюрокрация при получаване на българско гражданство. Също така поставиха въпроса за изучването на майчиния език в тамошните училища и естествена подкрепа на българската държава за тях.
-В социалните мрежи имаше запитвания по повод пътуването до Украина дали не е опасно там, във връзка с медийните репортажи за насилие и агресия. Има ли такава опасност?
Мога категорично да заявя, че напрежението в Донбас е много далече от Полтава. И в Киев, и в Полтава е напълно спокойно и безопасно.
-Кои български институции подкрепят инициативата?
Инициативата се подкрепи от Държавната агенция за българите в чужбина и от много български общини.
-Има ли институции, които все още не дават отговор на искането на комитета за подкрепа?
МОК изпрати писма до лидерите на всички политически партии в България за подкрепа на провждането на Всебългарския събор и изграждането на Мемориала на Кан Кубрат. За момента единствено Волен Сидеров дари лични средства за това родолюбиво дело. Очакваме, че и останалите политически лидери в България ще дадат своя принос за построяването Мемориала на Кан Кубрат и провеждането на Всебългарския събор. Ние очакваме подкрепа и от всички български институции, които смятат, че са патриотично настроени.
-Оценяват ли според Вас българите значимостта на идеята за такъв събор и мемориал?
Много българи оценяват значимостта на идеята за такъв събор и Мемориал. Интересът е видим и аз съм убеден, че с годините той ще нараства все повече и повече.
-Кои водещи личности в България имат покана за участие в събора и как реагират на това събитие?
Предстои МОК да изпрати покани за участие в събора към българските държавни институции. Към момента не мога да отговоря как те ще реагират на тази покана.
-Средствата не са непосилни нито за партиите, нито за бизнеса в България. Обнадежден ли сте, че идеята ще бъде подкрепена и защо?
Да. Средствата не са непосилни нито за партиите, нито за бизнеса в България. За съжаление Ви казах как реагираха политическите партии. Отправили сме покани към бизнеса и ще видим как ще реагират, но аз лично съм обнадежден, че с времето, стъпка по стъпка, Мемориалният комплекс ще бъде изграден.
-Общините първи се включиха в кампанията, благодарение на Вашата активност. Има ли още хора и организации, на които искате да благодарите?
Аз искам да благодаря на онези български общини, които към момента дариха средства за изграждането на Мемориала и провеждането на Всебългарския събор, като се надявам да не остане българска община, която не се е включила в това родолюбиво дело. Освен това искам да благодаря на многото обикновени граждани, които се включиха в дарителската акция чрез закупуване на специално за това отпечатените картички.
-Какво е посланието Ви към всички българи, които все още не са решили дали да се присъединят към събора?
Без колебание ще призова всички българи да се включат в дарителската акция, както и лично с присъствието си във Всебългарския събор. Нека на гроба на Кан Кубрат се съберат неговите потомци от цял свят и да почетем онзи, който създаде Стара Велика България.

Патриция Кирилова

БНТ 1 ще излъчи премиерно промоцията на новия албум на Мая Нешкова - „Само с любов...“



на 6 август 2017, г., неделя, от 13 ч.
Пред препълнената с правостоящи зала „Рейнбоу плаза“ естрадната любимка представи новите си песни, като за събитието специално се събра нейната група отпреди 35 години в състав: Кирил Икономов – диригент и продуцент, Томчо Икономов – бас, Юлиян Мирчев – барабани, Кирил Гунчев – китара и Емил Кънев – клавир. Вокална група бяха близначките на музикалното семейство Весела и Йоана Икономови, както и Снежана Петкова от „Трик“. Голяма част от музикалната гилдия уважи премиерата на „Само с любов“: Мими Иванова и Развигор Попов, Мустафа Чаушев, Кристина и Михаил Белчеви, Здравко Радоев, Ицо Петрофф, Мари и Хайгашод Агасян, поетесата Жива Кюлджиева, композиторът Димитър Пенев, големият тенор Арон Аронов, народните певци Янка Рупкина и Володя Стоянов-Войводата, Христо Паскалев-Паскал, дъщерята на Джина от Трамвай №5 и Джон от група Кукери – Мартина, която е солистка на хип-хоп формацията Айс Крийм, племеничката на Яворовата Мина – пианистката проф. Мина Иванова, шефката на „Златният Орфей“ Дариана Генова, както и други популярни лица като лорд Евгени Минчев, баронеса Гендович, астрологът Светлана Тилкова-Алена, председателя на Жени-ГЕРБ и областен управител на Перник Ирена Соколова, бизнесдамата Мариана Печеян, бившият посланик в Америка Елена Поптодорова, както и учителя по рейки на Мая – Кирил Стоянов. Специално бе поздравен и авторът на песните, прозвучали на концерта – Кирил Икономов, който отново по безспорен начин се доказа като най-продуктивния шлагерен и знаков български композитор и аранжор. Арон Аронов дори му нацелува ръцете и заяви на всеослушание „Ти си геният и надеждата за нашата българска музика“, с което притесни маестрото. Успехът на новите си песни Мая Нешкова обяснава с факта, че са оригинални авторски, заредени с българщина, патриотизъм, морал, истински чувства и емоции. Рециталът е заснет от Румен Ковачев и TV1.
Дискът „Само с любов...“ е първият студиен албум на Мая Нешкова от 2009 г. насам, когато излезе последния й успешен проект „Обичам те“. Албумът е наречен „Само с любов“ по част от припева на най-новата й песен „Цигуларят“ по стихове на Явор Кирин. Това е една от двете композиции, които звездата пазеше специално за промоцията си. Останалите нови песни вече са представяни в официалния й канал в YouTube и фейсбук страницата й MayaNeshkovaOfficial. От септември 2016 г. на всяко първо число тя радваше почитателите си с по едно ново заглавие в репертоара си. „Любовта не е игра“ беше първото от поредицата нови хитове. Последва „Простете ни, дечица“, посветена на близначките им Весела и Йоана Икономови, които също ще участват в концерта като вокална група на майка си. „Душо моя“, „Санта Мария“ (по стихове Иван „Агент“ Тенев) и „Целувката“ бяха следващите нови песни, които привлякоха вниманието на меломаните. Като най-голям хит до момента се очерта баладата „Има ли виновни в любовта“, който събра най-много прослушвания в месеца на пускането си. „Добър вечер, приятели“ Мая Нешкова подари в навечерието на абитуриентските балове, а „Мой роден край“ пусна навръх 24 май. Колекцията допълват още две патриотични песни – „България“ по стихове на Цветан Начев и „Клетва“ по текст на Чавдар Тепешанов и Тодор Ников. Всички те са по музика и аранжимент на Кирил Икономов - той е автор и на част от текстовете, които основно са написани от самата певица. Записите са осъществени в тяхното студио под тонрежисурата на Кирил Гунчев.

Първите студенти по специалностите „Военен лекар” и „Военна медицинска сестра” ще започнат своето обучение на 18 август



Програмата се провежда за първи път в България с цел подготовка на медицински кадри за нуждите на Въоръжените сили и е съвместна между ВМА, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Приети за обучение по специалност „Военен лекар“ –са общо 10 жени и 3-ма мъже. 4 са попълнените бройки за „Военна медицинска сестра”, като през месец август предстои и второ класиране.
Срокът за подаване на документи е до 2 август 2017 г., а изискванията към кандидат-студентите са:
1.За специалност „Медицина“, направление „Военен лекар“: да са се явили на приемните изпити в МУ-Варна по биология и химия (предварителни и/или редовни изпити) и да имат положителни оценки от тях.
Незаетите места по тази специалност са 7 за мъже. Освен тях, ще бъдат подбрани и кандидат-студенти като резерви (мъже и жени).
2.За специалност „Медицинска сестра“, направление „Военна медицинска сестра“: да са се явили на приемния изпит в МУ-Варна – тест по биология (на 18.07.2017 г.) и да имат положителна оценка от него.
Незаетите места по тази специалност са 16, като освен тях, ще бъдат подбрани и кандидат-студенти като резерви.
Заявления за двете специалности може да бъдат направени чрез сайта на МУ-Варна (www.mu-varna.bg), както и на място (ул. „Марин Дринов“ №55).

Плажните плитки – хит за лято 2017


Това лято е завладяно от прическите тип раста и красивите плажни плитки, които може би вече сте виждали по плажовете. Екстравагантните летни визии са едни от най-предпочитаните за сезона, затова професионалистите от салон „Магама“ разясняват подробности около най-новите тенденции в плажната визия за коса.
Растите или така наречените Hair Dreads са супер атрактивни решения за лятна почивка, щуро парти, а защо не и малко разнообразие във всекидневието. Този вид расти са като истински пружинки и са много различни от до сега познатите леко раздърпани фитили, оформени с кератинов разтвор. Hair Dreads са изцяло от изкуствен материал, много леки, лесни и бързи за поставяне. Закрепването се прави на предварително подготвената коса на клиента, като здравината на естествената коса се запазва на 100%, защото няма допълнителни материали за обработка на косъма. Растите може да се употребяват многократно, а поддръжката става на 10 дни. Hair Dreads са идеално решение, ако искате да разнообразите с цветове или да комбинирате цвета им с вашия аутфит за вечерта. Може да избирате от двуцветни, трицветни и дори четирицветни расти, които изпъкват на плажната ви визия. Розово, небесно синьо, неоново зелено, лилаво и русо са една малка част от цветовите комбинации, а дължината им е 50 см., което няма как да остане незабелязано от околните. За да имате перфектната визия на расти, са ви необходими 5 пакета от материала, като може да направите индивидуална комбинация от цветове. Поддръжката им в ежедневието е изключително лесна – измиват се с разреден с вода шампоан, обливат се и с нежни мачкащи движения се изплакват. Както и да ги носите, спуснати или прибрани в обемен кок, или огромна плитка бъдете сигурни че ще привличате вниманието на останалите.
Ако все пак сте фенове на по-трайните плажни плитки, това лято те отново са предпочитани, както от дамите така и от господата. Плитките се изработват отново от изкуствен материал наречен канекалон. Косата на клиента се подготвя предварително, като се разделя на сектори, квадратчета или друг вид симетрични форми. Според големината на секторите зависи и дебелината на самите плитки – те могат да са тънки средно дебели и дебели. Оплитането започва с естествената коса и към нея се вплита канекалонът. Този материал позволява постигане на различна дължина на плитките независимо колко е дълга естествената коса. Имайте в предвид че това е трудоемка процедура, едно изплитане на цялата коса отнема между 5-6 часа. Но времето ви ще бъде възнаградено може да имате плитки до раменете, средата на гърба или дори под кръста, това зависи само от вашето желание. Цветовете отново са разнообразни – натурални тонове, екстремни люлякови или тюркоазени нюанси или плитки с омбре ефект – въпрос на личен вкус. Препоръчително е плитките да се носят не повече от 3 месеца, след това косата да се остави да почине и след около месец отново може да ги направите отново.

Замъкът „Влюбен във вятъра” търси своята приказка



След като няколко десетки фотографи, дизайнери и художници създадоха удивителни творби в конкурса за фотомонтаж, сега Замъкът обявява конкурс за най-добра детска приказка, написана по някоя от тях.
За участие в конкурса „Приказки от Замъка” авторите ще трябва да се вдъхновят от снимките, качени в сайта на Замъка (zamaka.bg), където са публикувани и условията за участие в конкурса. В надпреварата може да участва всеки – няма ограничения във възрастта. Няма и жанрови ограничения – вълшебства, принцеси, феи, животни, земни и извънземни същества – приемат се всякакви герои и истории, страшни или смешни. Изисква се единствено добра писмена култура и богато въображение.
Всеки автор може да участва с приказка с неорганичен обем, създадена по една или повече снимки и фотомонтажи, публикувани в сайта на Замъка. Творбите трябва да се изпратят на адрес info@zamaka.bg  до 15 септември 2017 г. Авторите не бива да забравят да посочат своя адрес, възраст, както и да приложат снимките, които са вдъхновили тяхната приказка.   Компетентно жури от утвърдени разказвачи на истории ще оцени творбите и ще излъчи победителите. 
Авторът на приказката, класирана на първо място, ще получи награда от 1000 лева. Наградата за второ място е 800 лева, а за трето – 500 лева. Всички класирани ще имат и едно незабравимо преживяване. Домакините ще им осигурят целодневно  пребиваване в Замъка с  участие във всичките вълшебства и игри, както и безплатен достъп до близкия  аквапарк. Всеки участник ще получи грамота и сувенир от Замъка.

Започва Rinker’s Challenge#4 – предизвикателството за стартиращи предприемачи



За четвърта поредна година Център „Ринкър“ към Фондация BCause отправя покана  към предприемчивите хора с идеи да се състезават за участие в обучителната програма и да спечелят безвъзмездно финансиране за своя бизнес. Това издание на конкурса ще подкрепи само бизнес идеи със значим социален или екологичен ефект и ще допринасят отчетливо за подобряване на живота на хората и общностите в България. Всеки кандидат трябва да покаже как реализирането на идеята му ще има положително въздействие поне в една от посочените области – здраве, иновации, култура и ценности, образование и умения, природа и ресурси, социално включване и човешки права.
Конкурсът за участие в Rinker’s Challenge#4 е отворен до 25 септември 2017, а кандидатстването става само онлайн, на български език, в сайта на Център „Ринкър“: www.rinkercenter.org
Rinker’s Challenge предлага уникална възможност на предприемачи с идея или проект в начален етап на реализация да преминат през структурирана система от обучения, да бъдат лично консултирани и да получат начално финансиране на бизнес проекта си. Участниците в Rinker’s Challenge получават съвети и подкрепа от доброволци - експерти и предприемачи. Двата най-добри бизнес проекта ще получат финансиране в размер до 20 000 лева всеки, както и едногодишна безвъзмездна експертна помощ.
Сред досегашните победители в Rinker’s Challenge са „Таратанци“ с танцов пъзел, занаятчийското училище по хлебарство на „Братя Хлебари", работилницата за поръчкови ски и сноуборд дъски „Cloudnine“, "Слънчевата ферма" в с. Тънково в Източните Родопи, пекарната „Хляб за живот“ и сиренето от кашу „Сире-НЕКА“.

С Cards2go - “Изиграй си картите!”


Първото по рода си тесте отправя предизвикателството “Изиграй си картите!” и цели да внесе повече положителни емоции и забавление в ежедневието на младите българи. Cards2Go се състои от 55 карти, разделени в няколко категории - „Предай”, „Създай”, „Играй”, „Развий”, „Познай”, „Опознай” и провокират към интеракция с непознати хора и извършването на мил жест към тях. Cards2Go не е настолна игра, а много по-мащабен проект, в който доброто се разпространява от човек на човек.
Идеята е всички мисии да се изпълняват между хората в градски условия в реално време. След изпълнение на предизвикателството, картата се предава на друг, като нейната история може да бъде проследена онлайн на специално разработената за проекта платформа www.cards2go.bg.
„Откакто стартирахме Dextrophobia, повече от 30 000 души са посетили стаите ни. Това ни вдъхнови да разширим портфолиото си с продукт, който има потенциал да обедини цялата страна в обща кауза. Създадохме Cards2Go с ясната идея, че искаме да променят деня ти, докато се забавляваш и предаваш Ефекта на всички около теб, а дизайнерът Васил Димитров ни помогна да представим това послание,сподели Александър Грозданов, основател на Dextrophobia. Cards2Go подкрепя фондация Заедно в час и доброволческата платформа Time Heroes, като 5% от приходите ще бъдат насочени към една от двете организации.

Людмил Кожухаров - Грил-майсторът на Русе



В рамките на най-мащабното грил турне, организирано от Coca-Cola и Lidl в Русе бе проведен и регионалният кръг от Националния грил турнир, където шеф Манчев и шеф Шишков отправиха неочаквано предизвикателство към финалистите. След оспорвана надпревара, в която кулинарните експерти предизвикаха най-умелите грил-любители в региона да премерят сили, на финала те изненадаха участниците с нелеката задача да мариноват, подготвят и гриловат риба. Четиримата финалисти - Николай Димов, Дани Колева, Иван Иванов и Людмил Кожухаров, показаха завидни умения и изпълниха заданието с майсторство и много ентусиазъм и старание.
Всички финалисти бяха силно мотивирани да се преборят за титлата Грил-майстор на Русе и показаха истински кулинарни заложби при финалното 90-минутно тежко изпитание, поставено им от шеф Манчев и шеф Шишков. Те трябваше да разпалят грила, да подготвят марината, ястие и гарнитура към него, под критичния поглед на експертите. На края, за да затвърдят представянето си, всеки от тях трябваше да подготви чиния със своето кулинарно произведение и да се опита да изкуши журито и присъстващите фенове с професионална презентация на приготвеното ястие.
С малка преднина 57-годишният Людмил успя да надделее в оценките на журито и да се пребори за титлата Грил-майстор на Русе. Той ще представи региона и ще се бори за национална титла и награда от 2500 лв. срещу финалистите от останалите 5 града на 3 септември в София.
„Людмил ни впечатли много още на предварителния етап с уникални свински ребра, приготвени с много майсторство. Самият аз не можех да спра да ям от тях – толкова бяха вкусни. Въпреки че той не е професионален готвач, а само любител, си личи колко много удоволствие му доставя да твори кулинарно и да създава истински шедьоври,“ сподели след обявяване на победителя шеф Таньо Шишков.

Млада жена възстанови зрението си от 10 на 100% с лазерна корекция



В Болница „Тракия“ обявиха лятна промоция за лазерни корекции на зрението

Тя се казва Радост и сигурно е най-позитивния и усмихнат човек в Казанлък. Отскоро Радост


има още един повод да бъде щастлива – диоптричните очила и контактни лещи, които носи от дете, вече няма да се налага да ползва, имайки предвид активния начин на живот, който предпочита – кара мотор, лети със самолет и планер, скача с парашут и бънджи и се наслаждава на още куп екстремни преживявания. Високото късогледство създава затруднения в професионалната и работа като татуист, автор на бижута и сувенири от мъниста и камъни – дейности за които се изисква продължително взиране в детайлите. „Очилата и лещите ограничават периферното зрение, създават куп други неудобства, които търпях от 8-годишна възраст, когато ми откриха прогресиращо късогледство“, разказва Радост. На 37 години късогледството и надвишава 4 диоптъра, а астигматизма й 2 диоптъра. 
„Без помощта на очила или контактни лещи зрението на пациентката не надвишаваше 10%. След проведения пълен очен преглед  й  препоръчах   лазерна процедура  FemtoLASIK  с лазерните апарати  на Carl Zeiss, с която разполага Очно отделение на Болница „Тракия“ “, разказа неговият началник, офталмологът д-р Валентин Христозов. На следващия ден след корекцията зрението на Радост се повишава на 70%, а на 10-я ден зрението на дясното и око е възстановено на 90%, а на лявото на 80%. „Имаме всички основания да смятаме, че след около месец пациентката ще възстанови зрението си на 100%!“, споделя д-р Христозов.
В рамките на следващите няколко седмици все пак Радост ще трябва да се въздържа от практикуване на екстремните си хобита, за да може роговицата на окото  да се предпази от неволна  травма . Иначе няма проблем да върши спокойно всяка друга работа в ежедневието си, включително да чете до насита. Като дете била пристрастена към четенето. Родителите и дори забранявали да го прави, заради проблема с късогледството. Младата жена предполага, че заболяването и е наследствено. „В рода ни хората са или късогледи, или далекогледи и цял живот страдаме от това“, признава тя. Сега обаче Радост твърди, че се чувства като нов човек, който вижда света в пълната му красота и блясък.
Процедурата FemtoLАSIK протича напълно безболезнено. Апаратурата обединява в една платформа два лазера – фемтосекунден и ексимерен. Фемтосекундният лазер VisuMax за рефрактивна хирургия на Carl Zeiss  изрязва малко ламбо в роговицата, което се повдига, подобно на капаче. Изрязването на ламбото става много по-прецизно и точно в сравнение с т.нар. микроножове, които  се  използват от повечето лазерни центрове в страната  . След като  е направено ламбо на двете очи, специалното легло на апаратурата  се завърта и окото на пациента влиза в обсега на ексимерния лазер, с който се извършва самата корекция. После „капачето“ на роговицата се връща обратно  на мястото му. Обикновено възстановявавето протича безболезнено. „Единствено през първите няколко часа  след процедурата пациентката изпитваше известен дискомфорт - парене, боцкане и сълзене, които още на следващия ден преминаха“, разказа д-р Христозов.
„Чувствам се като нов човек, който вижда света в пълната му красота за първи път“, споделя Радост. Изключително е благодарна на лекарите, осъществили лазерната й корекция- д-р Христозов и д-р Желязкова  за прецизната им  работа. За възможностите на фемтосекундния лазер в Болница „Тракия“ пациентката научава от интернет.
FemtoLASIK  е процедура, която може да се приложи при пациенти на възраст между 20 и 45 години, обяснява д-р Христозов. Това са обикновено пациенти с високо късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи и водят активен начин на живот – спортуват или  работата им е динамична и изисква добро зрение. Процедурата не се покрива от Здравната каса т.к. това е  козметична процедура, подобно на пластичните операции. Цената и е 1500 лв. на едно око, но това лято в Болница „Тракия“ е обявена промоция  с цена 1200 лв. на око до края на месец септември. Преди да се пристъпи към лазерна корекция на зрението, пациентът трябва да премине през предварителен преглед, който да установи дали е подходящ за извършването й. Цената на този преглед е 120 лв., но ако се стигне до извършване на лазерна корекция, тя се приспада от цената на самата процедура. Желаещите да преминат  предварителен преглед и консултация  за лазерна корекция на зрението могат да си запишат час на телефона на Очно Отделение в Болница „Тракия“ – 0895582913 всеки делничен ден от седмицата.

Praxbind® незабавно и напълно блокира антикоагулантния ефект на Pradaxa® в спешни ситуации



Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim обяви финалните резултати от клиничното
изпитване RE-VERSE AD™, което показва, че Praxbind® (idarucizumab) незабавно и напълно блокира антикоагулантния ефект на Pradaxa® (dabigatran etexilate) в спешни ситуации.
Ефектът е бил налице както при пациенти, които се нуждаят от спешна операция или интервенция, така и при пациенти с неконтролируемо или животозастрашаващо кървене. Блокирането на антикоагулантния ефект на Pradaxa® позволява на медицинските специалисти бързо да започнат нужните спешни интервенции. Откритията бяха представени на 26-ят конгрес на Международното дружество по тромбоза и хемостаза за 2017 г. (ISTH) в Берлин, Германия, който се състои на всеки две години, и едновременно с това бяха публикувани в медицинското издание New England Journal of Medicine.
Първичен краен показател на клиничното изпитване RE-VERSE AD ™ наблюдавано при 100% от пациентите (95% CI, 100-100) е блокиране на антикоагулантния ефект на Pradaxa® в рамките на четири часа, измерено чрез разредено тромбиново време (diluted Thrombin Time - dTT) и екариново време на съсирване (Ecarin Clotting Time - ECT). Блокирането се наблюдава непосредствено след приема на Praxbind® и продължава в рамките на 24 часа при повечето пациенти. Блокиращият ефект не зависи от  възрастта, пола, бъбречната функция или концентрацията на dabigatran на изходно ниво. Една единична доза от 5 g Praxbind® е била достатъчна при 98% от пациентите.
Клиничните резултати, отчетени при вторичния краен показател, дават представа за клиничната значимост на блокирането на антикоагулантния ефект при пациенти, включени в групата с остър кръвоизлив (група А) и при пациенти, в групата с необходимост от спешна операция или интервенция (група Б)
При 93.4% от пациентите, при които са били необходими спешни процедури, хемостазата по време на процедурата е описана като нормална.
В клиничното изпитване не са установени сериозни странични реакции, свързани с Praxbind®. Пациентите в това изпитване са в напреднала възраст, имат многобройни коморбидности и са имали сериозни нежелани събития като вътречерепен кръвоизлив, множествена травма или сепсис. Нивото на смъртност до 90 ден е било 18.8% (в група А) и 18.9% (в група Б). Около 90 ден са възникнали тромботични нежелани събития при 6.3% от пациентите от група А и 7.4% при пациентите от група В, което е в съответствие с честотата, съобщена след големи хирургични процедури или хоспитализация при неконтролирано кървене при пациенти, приемали антагонист на витамин К.
"Спешна ситуация или злополука може да се случат на всеки. Пациентите с предсърдно мъждене, приемащи антикоагулантна терапия се притесняват как могат да бъдат лекувани в спешни ситуации. RE-VERSE AD ™ показа, че idarucizumab блокира антикоагулантния ефект на dabigatran в рамките на няколко минути и осигурява незабавно, пълно и продължително блокиране на ефекта на dabigatran, така че лекуващите лекари да могат да се съсредоточат изцяло върху овладяването на спешната ситуация", сподели проф. Чарлз Полак, водещ изследовател в клиничното RE-VERSE AD ™, професор по спешна медицина към медицинския колеж Сидни Кимел в Университета Томас Джеферсън, Филаделфия, САЩ.
Добрата новина за пациенти и лекари е, че Praxbind® вече е одобрен в 61 държави и се предлага в повече от 8200 болници по света, където може да бъде прилаган за лечение при пациенти, когато е необходимо спешно блокиране на dabigatran.

Данните на СПБ, НСИ и Евростат, еднозначно показват, че българите все повече предпочитат пивото



За поредна година пивоварите в страната отчитат устойчив растеж в бранша

Оборотът от производството и продажбите на бирата през 2016 г. вече достига 500 милиона


лева, от които 467 милиона са на членовете на Съюза на пивоварите (СПБ) -„Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД, „Ломско пиво” АД.
 Устойчива тенденция бележи и инвестиционният процес в сектора като за последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 милиона лева. С най-голям дял продължават да бъдат капиталовите инвестиции в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена. По данни на СПБ от 1994 г. (когато започва приватизацията на пивоварната промишленост в страната) до днес в сектора са инвестирани над 1 милиард и 170 милиона лева.
„Стилът и обликът на съвременната пивоварна индустрия се характеризират с  прозрачност и ясна собственост на капитала, стратегически чужди и български инвеститори, стриктно спазване на законодателството и на задълженията към фиска“, коментира изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова и допълни, че през миналата година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева, от които директните постъпления от акциз и ДДС от бранша са близо 140 млн. лева. А около 95% от тях са от шестте бирени компании, които са членове на сдружението.
По данни на Europe Economics добавената стойност по цялата верига на бирената индустрия, от полето – до чашата на консуматора, е близо 330 млн. евро, от които – 32% се генерират директно от пивоварните компании, 49% от секторите по веригата на доставките и 19% от търговските обекти на дребно и заведенията – ресторанти, кафенета, барове и др.
През 2016 г. по данни на СПБ и НСИ в страната са произведени близо 5 180 000 хектолитра бира. От тях производственият дял на членовете на СПБ е 98 - 99%. Достигнатият през миналата година обем на пивопроизводството е най-високият от 2008 г. насам. За първи път се отчита слаб спад от 2% в количествата на внесената в страната бира от други държави на ЕС и трети пазари и покачване на износа с 8%.
За първите шест месеца на тази година основните тенденции в развитието на бранша от миналата година се запазват. За периода членовете на СПБ са позиционирали на пазара 6 нови марки пиво и десетки иновации в опаковки и етикети. Обемът на реализацията е на нивата от миналата година, като се запазва положителната тенденция за увеличаване на дела на продажбите в кенове, стъклени бутилки и намаляване на дела на консумацията в пластмасови опаковки.
Данните на СПБ, НСИ и Евростат, еднозначно показват, че българите все повече предпочитат пивото. И независимо, че потребителят става все по-взискателен, все по-информиран, все по-любознателен и готов да експериментира с нови вкусове и продуктови предложения, българската бира неизменно си остава най-търсената от консуматора.
Дори и когато българите трайно живеят или учат в чужбина, те пак търсят и обичат да пият именно традиционните български марки. Доказателство за това е износът на бира именно към държави с големи български диаспори.
Нараства и интересът към пивото с под 2% обемни градуса алкохол и безалкохолните бири.


Общият за всички страни на ЕС ангажимент на пивоварите за доброволно предоставяне на информация на потребителите за съставките, енергийното и хранително съдържание на различните марки на национално ниво се спазва от всички производители на бира в страната. Членовете на СПБ го изпълняват и докладват пред Европейската комисия напредъка по прилагането на тази саморегулаторна практика.
За четвърта поредна година СПБ продължава активно да участва в иновативната паневропейска комуникационна програма Positive Story of Beer. Информационно-образователната кампания има за цел въз основа на научни проучвания, изследователски факти и добри практики да популяризира качествата на бирата, спецификите на пивоварната технология, ефекта от умерената консумация на пенливата напитка  и развитието на категорията.
Под мотото „Бирата на фокус“ СПБ организира редица събития и инициативи за преодоляване на стереотипите за продукта и в подкрепа на модерната бирена култура, която се е превърнала в кауза на браншовата организация и нейните членове.