Translate

сряда, 23 август 2017 г.

ИКЕА подготвя за Първия учебен ден и представя различните начини за учене



Истината е, че всеки един от нас има свой подход, когато трябва да се концентрира върху трудоемка задача. ИКЕА ни подканя да създаваме места за работа, подходящи за нашите деца, но и за нас самите. Като така не само увеличаваме шансовете си за по-добри резултати, но да се концентрираме - става лесно и забавно занимание. Надникнете в наръчника на ИКЕА за по-ефективно учене и разгледайте асортимента от мебели на ИКЕА, които ни помагат да организираме оптимално пространството спрямо нашите нужди. Посланието е Учи, както намериш за добре и бъди отличник с твоя начин.

Снимка:Golden Pages

LG Electronics ще представи два нови гейминг монитора по време на изложението IFA 2017 в Берлин


LG_27GK750_32GK850

Най-новите 32-инчови и 27-инчови монитори от серията GK на LG не само предлагат на истинските ентусиасти зашеметяващо визуално преживяване, но и още по-големи възможности за победа срещу противниците им в игрите.
Гейминг серията GK на LG съчетава в себе си последните технологични постижения на компанията. Една от ключовите характеристики на новите монитори е именно високите честоти на опресняване на картината от 144Hz и 240Hz. Новият 32-инчов геймърски монитор на LG (модел 32GK850G) е идеален за истинските гейминг ентусиасти, които желаят от монитора си безпроблемни и бързи движения на огромен екран, в комбинация с високо качество на картината. Бързата скорост на опресняване помага на LG 32GK850G да възпроизведе невероятни графични движения без никакво прекъсване, докато технологията за обработване на изображенията NVIDIA G-SyncTM  спомага за елиминиране и на най-малките смущения в картината. Този монитор обработва с лекота всички моменти от играта без никакви забавяния на действието, докато осигурява бързо и плавно движение при максимална яркост от 350 нита на QHD екрана с резолюция 2560x1440 пиксела.
Нещо повече, 32-инчовият монитор подобрява геймърското преживяване по един доста по-различен начин, благодарение на функцията „Sphere Lighting“, която използва специални светодиоди в задната част на монитора, създавайки меко осветяване в стаята, за да увеличи удоволствието от игрите и да намали умората на очите. Освен това, добавя и красив дизайнерски елемент към дисплея. Друга уникална характеристика е „Black Stabilizer“ функцията, която осигурява кристално ясен контраст, давайки на играчите максимална видимост по всяко време. В същото време, „Dynamic Action Sync“ свежда забавянето от входящия сигнал към монитора до абсолютен минимум, за да могат играчите да реагират по-бързо на всяко едно действие. Графичният интерфейс е ориентиран изцяло към потребителите, позволявайки на играчите лесно да персонализират режимите на работа за всяка игра. За максимално удобство, мониторът разполага със стойка, която се монтира само с едно щракване, без необходимост от винтове и инструменти. По този начин, мониторът позволява регулиране с минимални усилия както на наклона и височината, така и на ъгъла на завъртане.
По-малкият 27-инчов монитор от серията GK (модел 27GK750F) също предлага невероятно гладък геймплей, благодарение на най-високите в индустрията честоти на опресняване и време за реакция. Този компактен монитор е проектиран така, че да задоволи нуждите и на най-взискателните гейминг потребители, подобрявайки шансовете им да бъдат победители в игрите. Принос за това имат честота на опресняване от 240Hz, намаляването на размазванията при движение с 1ms и технологията AMD FreeSync™. Характеристики като „Black Stabilizer“, „Dynamic Action Sync“ и „Crosshair“ са предназначени да направят всяка игра още по-завладяваща, като например „Crosshair поставя допълнителен мерник в зрителното поле на монитора, подобрявайки точността при FPS игрите.
По време на изложението IFA 2017 LG ще представи и своя зашеметяващ 34-инчов UltraWide гейминг монитор, модел 34UC89G, който с огромния си екран и съотношение 21:9 ще увеличи максимално преживяването по време на игрите. Потапящият ефект е най-впечатляващ при рейсинг, RTS и AOS игри, поддържащи съотношение на картината 21:9. Този монитор също така поддържа NVIDIA G-Sync с честота на опресняване от 144Hz, за да увеличи максимално гейминг изживяването.

Служители на Теленор ще обучават деца за опасностите в интернет



Общо 23 служители на оператора Теленор ще преминат специален курс на обучение и на свой ред ще могат да обучават деца срещу опасностите в интернет като част от експертните екипи на програмата „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет, която се осъществява с подкрепата на Теленор вече трета поредна година. Доброволците от Теленор ще сформират обучаващият екип iCrew, който ще се включи в обученията на деца още през тази есен и ще продължи работата си и през 2018 г.
В рамките на програмата ученици от 5-ти клас от цяла България преминават двудневни обучения, след което по метода „връстници обучават връстници“ популяризират основните рискове в интернет пространството и съответните начини за справяне с тях сред българчетата между 9 и 15-годишна възраст.
През 2017 г. програмата „Киберскаут“ се очаква да обучи киберскаути от общо 22 населени места в страната.
Партньорството между Теленор и Центъра за безопасен интернет, както и новата доброволческа инициатива, са част от усилията на оператора, посветени на безопасността на децата в интернет. Чрез тях, в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Теленор достигна и обучи десетки хиляди български ученици за рисковете от споделяне на лична информация в интернет и начините за безопасно сърфиране и общуване в онлайн пространството.
През 2017 г., Теленор спечели и първо място в конкурса BAPRA Awards 2017 в категорията „Маркетинг, свързан с кауза“ за своите инициативи за безопасен интернет, включително онлайн играта „Търсенето на Емо“, Наръчник за видовете онлайн-тормоз, както и за образователните програми „Бъди умен, бъди мил“ и „Киберскаут“.

Шеф Таньо Шишков изпрати националите на европейското първенство по волейбол с кошница свежи плодове



Фигури в реални размери на Цветан Соколов ще надъхват феновете в магазините на Лидл България по време на Европейското първенство. Фенове могат да се снимат с Цветан Соколов в Lidl


Всички почитатели на националния отбор по волейбол могат да се снимат с волейболния национал Цветан Соколов в магазините на Lidl в цялата страна. Фигури в реални размери на Цветан Соколов ще надъхват феновете в България по време на Европейското първенство, което ще се проведе от 24 август до 3 септември във Варшава.
Лидл България е основен спонсор на Българска Федерация Волейбол и партньор за свежа храна на националите.
Традиционно преди заминаването си на първенството, вчера националите направиха открита тренировка в зала Христо Ботев в София. Преди тренировката шеф Таньо Шишков, следвайки мотото на партньорството между Лидл България и Българска Федерация Волейбол „Свеж партньор, здрав отбор“, връчи на капитана на националите Виктор Йосифов кошница със свежи продукти за ударна доза енергия преди първенството. Освен основен спонсор на федерацията веригата е и партньор за свежа храна на отбора. Специално меню, изготвено от екип на федерацията, заедно с Шеф Манчев и Шеф Шишков, подсилва националите преди мачовете и по време на тренировъчния процес чрез продукти, подходящи за хранителния им режим, с акцент върху богат избор от плодове и зеленчуци, ядки, качествени млечни продукти и шоколадови десерти от асортимента на търговската верига. Към момента специално селектираната храна, предоставена на националите, включва над 350 кг. плодове и ядки, над 1500 бр. десертни блокчета, бисквити и шоколади и близо 800 кисели и плодови млека.
Лидл България продължава активната си подкрепа за Националния отбор по волейбол и извън терена и подготовката на играчите чрез инициативи, насочени към феновете и активизиране на все повече привърженици. След специалните фен-зони и игри за публиката по време на мачовете в България, фигурите на Цветан Соколов в магазинната мрежа ще подсилят любовта на феновете, критично важна за постигането на успехи от играчите. Първото изпитание за националите в рамките на Европейското първенство във Варшава е мачът срещу Русия на 24 август, за който отборът ще има нужда от силна подкрепа от всички любителите на волейбола в България.

 

Поли Паскова с две награди в Босна



Фолклорната звезда ще записва дует с Радмило Зекич

Поли Паскова и  Радмило Зекич
С две музикални награди от международния фестивал за народна музика в Босна “Raspjevano ljeto” 2017 се завърна любимката на публиката Поли Паскова. Един от призовете е за цялостен принос, като певицата изнесе и рецитал по време на събитието, събрало музикални изпълнители от различни държави. Най-големите босненски медии взеха интервю от българската фолклорна звезда, а босненската легенда Радмило Зекич покани Поли да запишат съвместен дует. 
"Посрещнаха ме много топло, като истински приятели. За втори път съм в Босна и имаше голям интерес към българския фолклор. Посетих уникални места, както и манастира Света Петка, който е изграден на огромна площ. Подобен е на нашия Рилски манастир", споделя Поли.
След успехите извън България Поли Паскова подготвя и изненада за българите в Украина. Тя ще участва в благотворителния концерт на обединителния събор "Към Завета - Кубрат 105", който ще се състои на 16 и 17 септември в село Малая Перещепина, където преди 105 години е открито най-голямото царско погребение за епохата - на българския владетел-обединител Кубрат.

„Искам да изглеждам по-малко уморена" - изразът, който естетичните дерматолози слушат ежедневно



Околочният контур на ремонт. Предимствата на мезотерапията за очи

Д - р Анелия Здравкова от Jewel skin clinic споделя:
-Отпускането на кожата, намаляването на обема и появата на фини линии и бръчки допринасят за остаряването на лицето. Когато тези фактори засягат зоната около очите те често оказват значително влияние върху естетичния външен вид на човека. Освен че прави лицето да изглежда по-старо, изследванията показват, че вариациите във формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това, как другите възприемат изражението на лицето.
Зоната около очите е изключително нежна и тънка. Любопитно е, че тя е една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения, усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за появата на мимически бръчки. Първите се появяват около 25 годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожа, тъй като с годините намалява производство на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите.
Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури.
Най-популярната сред тях е ботулиновия токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици “пачи крак” са заличени за около 3 до 6 месеца. Други инванзивни процедури са мезоконците и филърите.
Мезоконците третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на три-четири месеца конецът се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.
Филърите пък са подходящи за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва и т.нар. “долина на сълзите. Продуктите, които се използват са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи “препълване”. Ефектът при тях е видим моментално и се запазва от 6 месеца до година.
Радиочестотният лифтинг е адекватна процедура, която “работи” като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин – една година се прави по една поддържаща процедура.
Мезотерапията за очи се препоръчва за намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори. Прилага чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които  подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж.
Тези коктейли могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като  хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Процедурата се прилага за 6 -8 седмици с 1 сесия на всеки 2 седмици, като ефектът се вижда след първата терапия.
Прилагането на мезотерапията за околоочната зона се увеличи многократно последните години поради някои предимства в сравнение с останалите методи. В сравнение с ботокса, които релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона. А инжектирането на филър под очите е ефективен метод, но е показан само ако има„ хлътване“ под очите, но и крие значителни рискове от странични ефекти в сравнение с мезотерапията. В сравнение с останалите методи за подобряване на тази зона, мезотерапията за околоочния контур е бърз, лесен за изпълнение и относително безопасен метод, който може да бъде провеждан многократно през годината. Не на последно място с нея видимо се подобрява тонуса на кожата, намаляват се тъмните кръгове, подуването, фините бръчици, подобрява се хидратацията и се придава един по-свеж вид на лицето.

Фотоконкурсът „Благотворителността през обектива“ продължава до 30 август



Срокът за изпращане на фотографии е удължен с десет дни

Дарители, доброволци, благотворителни каузи, действия на активни граждани, донасящи смислена промяна в живота ни – това търси да покаже шестото издание на конкурса за фотография "Благотворителността през обектива" – 2017.
Отворен е за любители или професионалисти. Срокът за участие е 30 август 2017.
Ще бъдат отличени четири фотографии - три ще бъдат определни от журито, четвъртата се избира от публиката. Наградите са: 1-во място - 300 лева, 2-ро място - 200 лева, 3-то място - 100 лева, Награда на публиката - 200 лева.
Гласуване на публиката ще бъде в сайта на конкурса от 1 септември до 9 септември 2017.
Жури на „Благотворителността през обектива“ са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.
Наградените фотографии ще бъдат подредени в изложба, заедно с фотографските проекти на грантовата програма. Изложбата ще бъде открита през октомври 2017 в София, а след това ще пътува в различни градове на страната.
Конкурсът се осъществява от Български дарителски форум и фондация BCause с подкрепата на фондация „Америка за България“, Аурубис България, Райфазен банк.
Партньори на конкурса са Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”, Българско фотографско сдружение, Фото Форум, Фотосинтезис.
Медийни партньори са: Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България, OFFNews.
Подробности за условията: http://www.blagobektiv.org/photo-konkurs/reglament-na-photokonkursa.html

Интернет страницата на НЗОК е обновена от 18 август 2017 г





Това стана възможно в рамките на проекта „Развитие на здравния портал на НЗОК с добавяне на нови функционалности”, осъществен от „ТехноЛогика“ ЕАД. Фирмата бе класирана на първо място след обявяването на открита процедура от управителя на НЗОК за възлагане на обществена поръчка с предмет „Техническа поддръжка на Персонализирана информационна система (ПИС) на НЗОК, включително разработка на бъдещи функционалности“. Тя е предложила оферта за осъществяване на техническата поддръжка на ПИС от 18000 лв. с ДДС и така е отговорил адекватно на критерия за оценка „най-ниска цена“.
Изграденото портално софтуерно решение включва Публична част, Система за управление на съдържанието и набор от електронни услуги, предназначени за граждани и договорни партньори на НЗОК. Обновеният здравен портал на НЗОК ще представя адекватно и по модерен начин институцията в интернет пространството и ще позволява, както и досега, извършването на набор от електронни услуги със свободен достъп. Такива са справките, които здравноосигурените могат да направят за:
-Общопрактикуващи лекари;
-Лекари специалисти;
-Лекари по дентална медицина;
-Лабораторни изследвания - списък на лечебните заведения, извършващи лабораторни изследвания;
-Високоспециализирани дейности - списък на лечебните заведения, извършващи високоспециализирани дейности;
-Болници;
-Аптеки;
-Лекарства, заплащани от НЗОК (Лекарствен списък);
-Пациентски листи;
-Анулирани здравноосигурителни книжки.
Запазена е възможността, както и досега, здравноосигурените да могат да задават online (www.nhif.bg) въпроси към НЗОК. 
Разработена е нова функционалност, част от публично достъпните услуги - „Национална листа за планов прием в лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП)“.Тя има за цел поддържането на листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение в страната. Услугата е разработена така, че да бъде максимално удобна за потребителите, като им предоставя в табличен вид информация за:
-Пореден номер на вписания пациент в Националната листа за планов прием на пациенти;
-Наименование  на лечебното заведение за болнична помощ, което приема пациента;
-Номер на клинична пътека, клинична процедура или амбулаторна процедура;
-Инициали на пациента;
-Дата за планов прием;
-Пореден номер от листата за планов прием на съответното лечебно заведение.
Така новата услуга ще улеснява максимално здравноосигурените и ще им помага да следят поредния номер в Националната листа за планов прием на пациенти, както и датата за планов прием на вписаните пациенти.
-Системата за управление на съдържанието (СУС) на портала позволява още:
-Публикуване, управление и обновяване на информацията в портала на НЗОК;
-Поддържане на информацията  в съответствие с осигурена йерархичност на менютата, които позволяват до 9 нива на влагане;
-Поддържане на съдържанието от служители на НЗОК, които не са ИТ специалисти;
-Поддържане на информацията на портала на български и на английски език, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.



Хиляди се забавляваха на най-вкусната инициатива в Бургас – Coca-Cola и Lidl Grill & Chill



Труден избор за журито след равностойно представяне на четиримата финалисти в регионалния кръг от Националния турнир по спортен грил в черноморския град

Мартин Стоянов
Много усмивки, аромат на вкусен грил и разнообразни напитки за разхлада в лятната жега завладяха тази неделя Морската градина в Бургас, където се проведе регионалният етап от най-мащабното грил турне на Lidl и Coca-Cola. Всички жители и гости на черноморския град имаха възможност да се включат в общата инициатива под надслов „Да споделим грила!“ и да отпразнуват заедно ценното време, прекарано сред семейство и приятели, с вкусна и качествена храна, освежаващи напитки и много забавления и изненади.
През целия ден, шеф Манчев и шеф Шишков подложиха на изпитание грил уменията на най-смелите кулинарни експериментатори в Бургас, предизвиквайки първо посетителите, след това водещите на инициативата, а най-накрая изненадаха финалистите в регионалния кръг от Националния турнир по спортен грил с привидно леката задача за приготвяне на бургер. Четиримата финалисти, успели да спечелят правото да участват в регионалната надпревара след представяне на приготвени от тях грил изкушения – Мартин Стоянов, Илия Рошков, Виктор Георгиев и Георги Камиларов, демонстрираха интересни техники и се бориха сравнително равностойно, с което максимално затрудниха експертното жури при избора на победител. След оспорвана дискусия шеф Манчев и шеф Шишков избраха 36-годишния Мартин за най-добър грил майстор от Бургас и региона. Той успя да надделее с малко над двамата професионални готвачи Георги и Виктор и най-младия претендент на титлата до сега – 23-годишния студент Илия. Мартин приключи и пръв с приготвянето на класически бургер с перфектно изпечено пати, грилован лук, хрупкав бекон, пресни домат и маруля и „брутален“ (по думите на шеф Манчев) сос. Умело подбраните текстури и вкусове му помогнаха да спечели правото да представи региона и да се бори за националната титла и наградата от 2500 лв. срещу финалистите от останалите 5 града на 3 септември в София.
„Привидно лесното предизвикателство леко подлъга участниците и въпреки интересните техники, които демонстрираха, все пак всички заложиха на класиката и експериментираха само при текстурите и сосовете. Затова и съревнованието беше изключително равностойно, като само малките грешки ни помогнаха да отличим най-добрия“, каза след обявяване на победителя шеф Иван Манчев.
„Очаквах повече смели и нестандартни решения, тъй като в кутията в продукти, която получиха участниците, имаше доста богат избор. Ако някой от участниците се беше престрашил да демонстрира, например, бургер без хлебче, щеше да спечели на фона на класическия подход на всички останали претенденти“, сподели разочарованието си винаги готовият да експериментира шеф Таньо Шишков.
Освен кулинарния турнир, организаторите бяха предвидили различни атракциони за деца и възрастни, грил демонстрации с водещите кулинарни блогъри Сандра Алексиева и Даниела Колева, както и завладяващ летен концерт на групите Rewind и АКАГА. Посетителите на събитието опитаха от специално разработеното меню, приготвено от умели майстори на грила, а най-запалените фенове сами си приготвиха бургери, стекове, ребра и различни други качествени продукти.

И Берковица се включи в инициативата „Активна събота“



Събитието беше част от откриването на _Мястото Парк(О!) - най-новото креативно пространство в града



Инициативата „Активна събота“, част от съвместната кампания “Wake Your Body” на Coca-Cola и сдружение „BG Бъди активен”, предизвика за първи път жителите на Берковица. Като част от откриването на най-новата локация на иновативния проект _МЯСТОТО – Парк(О!), любителите на движението в града имаха шанс да пробват различни спортни дейности, сред които турнир по футбол на маса, турнир по стрийт футбол, активен шах, тенис на маса, уроци по паркур, уроци по слаклайн, както и активни занимания за най-малките и техните семейства. След Карлово, Берковица е вторият град, в който стотици желаещи се включиха в проекта „Активна събота“ през 2017 г., а жителите на Плевен и Добрич очакват инициативата да им гостува в следващите месеци.
Проектът _МЯСТОТО подкрепя развитието на местните общности и създава активни градски пространства, които да се превърнат в предпочитани от младите хора места за дейности на открито. Инициативата преобразява непопулярни градски пространства и ги оборудва с подходящи материали както за развлечение, така и за развиване и сплотяване на общностите в града. _МЯСТОТО Парк(О!) в Берковица обедини млади таланти от града и техни приятели от България и чужбина, които трансформираха изцяло пространството и заедно създадоха наистина креативна среда, подходяща за почивка, творчество и активно движение. Локацията вече е оборудвана с чисто нови пейки с екологичен дизайн, шах с размери 1.6 х 1.6 метра с дървени фигури и мраморна дъска,  гумени инсталации за паркур, тенис на маса, игрище за стрийт футбол, зона за хамаци и слаклайн и много други.

Чрез въвеждането на състрадателната употреба ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива



Зам.-министър Лидия Нейчева каза, че по отношение на паралелния износ на лекарствени продукти предвиждаме създаването на Експертен съвет към ИАЛ, който съвет ще изготвя списък с лекарства, чийто износ може да бъде ограничаван, при условие, че има анализирани данни за недостиг в аптечната мрежа или по някаква причина същите не достигат до пациента.
При представянето на законопроекта за лекарствата тя каза още:
-Успяхме в рамките на стоте дни на този политически кабинет да изготвим законопроект, който е обвързан и с една от темите и на Българското председателство на Съвета на ЕС – за достъпа до лекарства. В този си вид документът е нотифициран от Европейската комисия, като е съобразен и с Решението на Конституционния съд на Р.България. В този смисъл сме спокойни, че е неатакуем. Очакваме политическата подкрепа от всички парламентарно представени партии, защото тя ще бъде в интерес на хората.
Свободната търговия в ЕС по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8 % от износа на лекарства, и това се стимулира от страните-членки. В България същата обаче надвишава 50 % за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки.
Сред основните промени, които МЗ предлага в Закона е и въвеждането на „състрадателната употреба“. Това е и моя лична кауза, става въпрос за медикаменти, за които клиничните проучвания са затворени, не се плащат от обществените фондове и са изключително скъпи. По този начин ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива, изчерпани са възможностите за терапия у нас а с лекарствата – предмет на състрадателната процедура ще получат възможност да се лекуват, при това – абсолютно безплатно.
Друга важна промяна засяга извършването на дарение на медикаменти – съгласувателният режим с ИАЛ, от страна на заявителите, се заменя с уведомителен, като това значително ще съкрати сроковете, в които медикаменти-дарение ще достигат до лечебните заведения.

"Влюбен във вятъра" - трети най-предпочитан замък в Европа



Уникалният български замък "Влюбен във вятъра" отново прикова вниманието на любителите на пътешествията. В класацията на European Best Destinations /Европейската организация на най-добрите европейски дестинации/ за 2017 г. в категорията за „Най-добър замък в Европа” атракционът край Равадиново се изкачи на 3 място като изпревари дори Neuschwanstein в Германия. Така замъкът от приказките още веднъж даде шанс за сериозно българско присъствие на световния туристически пазар.
Базираната в Брюксел European Best Destinations работи в тясно сътрудничество с  European Destinations of Excellence /EDEN/ в Европейската комисия и чрез ежегодните си онлайн конкурси цели да насърчава развитието на международния туризъм. Статистиката  сочи, че отличените в конкурсите дестинации отбелязват около 15-процентен ръст в туризма. „Влюбен във вятъра” участва в тази класация за втора поредна година. През 2016 г. Замъкът зае престижното 4 място, а интересът към него привлече вниманието и към античния Созопол - международните експерти в туризма номинираха древния гад за участие в надпреварата през 2017 г. и той се класира на 6 място.
Високото отличие, което Замъкът получи през тази година, бе връчено на собственика му Георги Тумпалов от изпълнителния директор на европейската организация Максимилиян Лежьон на 22 август. Той присъства и на организираната от Замъка кръгла маса на тема „Приносът на туристическите атракциони в създаването на устойчиво развитие и просперитет на регионите в ЕС”.

Терапевтичният ефект от рехабилитацията се проявява до 2 седмици след процедурите



Д-р Антония Василева, началник на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в Болница „Тракия“:
-Пациентите упорито търсят бързо  разрешаване на здравословните си проблеми чрез медикаментозно лечение и слабо познават физиотерапията като средство за лечение. Самото название „физиотерапия“ произхожда от гръцките думи „физис“ - природа и „терапия“ - лечение. Лечението на заболявания от почти всички области на медицината  се повлияват ефикасно с методите на съвременната физиотерапия и рехабилитация. При нас се лекуват предимно следоперативни пациенти при ортопедични заболявания –като алопластики  и метални остеосинтези на тазобедрени и коленни стави и други. Или пациенти претърпели мозъчен инсулт, които имат нужда от възстановяване на двигателните си способности. Искаме да обхванем повече хора, страдащи от дегенеративни ставни увреждания и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Ние можем да им помогнем ефективно с помощта на богатия набор от модерни апарати, опитни лекари, рехабилитатори, медицински сестри и санитари.
Отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на Болница „Тракия“ провежда терапии в изключително широк спектър - в областта на електро- и светлолечението, кинезитерапията, хидротерапията, лазерната терапия, инхалационната терапия, термотерапията и други. Разполагаме с апарати, които са уникални за цяла Югоизточна България. Такъв е професионалния терапевтичен диоден лазер, който въздейства противовъзпалително и обезболяващо, като намалява отоците. Лазерът намира приложение при широка гама от неврологични, ортопедични и възпалителни заболявания. Уникален за региона е и апаратът за ударно-вълнова терапия, който въздейства с механични вълни, нанасяни в определена последователност и със строго определена дозировка върху болното място. Изключително ефикасен е апаратът за лечение на увредени гласови връзки VocaStim, който оказва отлично въздействие след операции на щитовидна жлеза и други заболявания. Допълнителни възможности за лечение и рехабилитация на нервните заболявания и на опорно-двигателния апарат дават мултифункционалните тангенторни вани, които комбинират магнитотерапия и озонолечение.
В сектора за кинезитерапия отделението е едно от малкото в страната, което разполага с 2 апарата Fisiotek HP за пасивно раздвижване на горен и на долен крайник. Тези апарати създават комфорт на пациентите с придружаващи заболявания, позволявайки процедурите да се извършват както в седнало, така и в легнало положение на пациента.  Апаратът за пасивно раздвижване на горен крайник ни дава възможност да работим върху три стави – раменна, лакътна и гривнена. За разлика от конвенционалните апарати, Fisiotek HP задава точно определен ъгъл на движение на съответната става. Това движение става плавно, дозирано и в точни граници и в съчетание с активната кинезитерапия дава отлични резултати.
изиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за решаване на здравословни проблеми от различен характер. Факт е и че много от лекарите пропускат да насочат своите пациенти към лечение със средствата на физиотерапията и кинезитерапията. Ефектът от процедурите не се вижда на момента. Обичайно процедурите продължават 7 – 10 дни, но терапевтичния ефект се натрупва и настъпва до 2 седмици след това. Много от заболяванията, които се повлияват благоприятно от рехабилитацията, са хронични и за лечението им са необходими многократни курсове. Понякога, когато човек не види моменталния ефект, се отказва. Това е голяма грешка. Ако пациентите следват безусловно нашите препоръки във времето, те със сигурност ще усетят благоприятния ефект от физиотерапията.
В гимнастическия салон и фитнес залата на отделението се организират различни оздравителни курсове. В момента върви специализиран гимнастически курс за лечение на деца с гръбначни изкривявания. Екипът на отделението работи върху проект за редуциране на теглото при затлъстели деца, който ще включва обучение, специална гимнастика и хранителен режим.
Отделението „Физиотерапия и рехабилитация“ на Болница „Тракия“ работи по договор с НЗОК, но възможностите тук са толкова широки, че не всички процедури се покриват от пътеките на НЗОК.

Отделението по неонатология към УМБАЛ Бургас подкрепя дарителска кампания



Криси е на 5 години от Бургас. Родена е преждевременно в седмия месец, с риск за живота и мозъчен кръвоизлив. Лекарите от отделението по неонатология в Бургаската болница успяват да я спасят. Но цената на живота й е увреждане - ДЦП. Прохожда едва на 5 години, благодарение на рехабилитация, която не се прилага в България. Цената на това лечение в турска клиника е висока и непосилна за семейството, затова то разчита на помощ от близки, познати и непознати хора.

Банкова сметка:
BG98RZBB91551008386252
РАЙФАЙЗЕН БАНК
КРИСТИН КРАСИМИСИРОВА БОНЧЕВА
paypal:boncheva25@abv.bg

Окулопластика, медицински филъри и ботокс допълват палитрата услуги в МЦ "Оксиком"






Бургаският Медицински център „Оксиком“ успя да привлече един от топ специалистите по окулопластика у нас.
Д-р Наталия Иванова се присъедини към екипа на очната клиника този месец и стартира консултациите на пациенти с медицински или естетически нужди.
Първата обявена дата за прегледи в Бургас е 24 август. Час може да са запише на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.
Екипът на МЦ „Оксиком“ предлага палитра от висококачествени нехирургични процедури за подмладяване, при това в стерилна оперативна среда и най-важното, извършени от квалифициран специалист.
„Ние ще се погрижим да забравите за мимическите бръчки с висококачествен ботокс, да възстановите контура на лицето си с филъри и терапия, да възвърнете свежестта в погледа си. Процедурите не отнемат много време, но най-важното е, че след 2 до 7 дни (в зависимост от вида на ботокса) промяната е видима – бръчките са изчезнали“, коментира д-р Иванова.
Тя съветва желаещите да възвърнат свежия и младежки вид на кожата на лицето си, да бъдат изключително внимателни и да се доверяват на квалифицирани лекари. Осъществяването на интервенции от този тип от недостатъчно подготвено и компетентно лице, може да доведе до опасни, дори фатални последствия.
В Медицинския център се извършва също така реконструктивна и функционална окулопластика – пластична хирургия, отстраняваща естествени аномалии в положението на клепачите и дефекти, вследствие на травми и отстраняване на туморни образувания.




Спазването на диета при летните ентероколити гарантира по-бързо оздравяване



Д-р Веселина Димова, завеждащ Педиатрично отделение на Болница „Тракия“ споделя:
-Освен плажни емоции и игри за децата, лятото носи и рискове от вирусни и бактериални инфекции, които често протичат с висока температура, стомашно разстройство, гадене, безапетитие и повръщане. Обикновено оплакванията се появяват внезапно и изненадват семейството. Притеснението е особено голямо, когато се разболее малко дете от 0 до 3 годинки. Малките деца по-лесно се обезводняват, отпадат, при висока температура може да се наблюдават и фибрилни гърчове, които също хвърлят родителите в паника, а тя е лош съветник.
На първо място родителите трябва да овладеят високата температура. Ако тя е над 38,5 - 40 ̊С се прилагат физикални методи - обтриване с влажна кърпа. Ако това не помогне се прибягва до душ с по-хладка вода, студени компреси или лед на магистралните съдове и се използват обичайните антипиретици. Ако детето повръща, по-удобно е прилагането на антипиретик под формата на свещички, а при диария по-уместно е използването на перорални форми - сироп, капки, суспензия или таблетки. При упорита температура с продължителност над 3 дни детето трябва да бъде прегледано от лекар, за да установи причината и да се започне подходящо лечение.
Болното дете по правило губи апетит и това е един от защитните механизми на човешкия организъм. И все пак, дори когато боледува, човек трябва да се храни. В това отношение родителите допускат две основни грешки – не дават на детето нищо за консумация от страх, че то отново ще повърне или ще получи разстройство, или обратно – настояват то да приема значителни количества храна с надежда да подсилят организма му. Подобни крайности са погрешни. Основният ключ към началото на оздравителния процес е премерената хранителна диета. Погрешно е да не се дава нищо на детето, защото учестените дефекации и повръщания обезводняват организма му. При кърмачетата е нормално да има до 5 дефекации дневно, но стигнат ли 10 – 15 и повече, обезводняването е неминуемо. Родителите трябва внимателно да дават вода на детето – по лъжичка на няколко минути. Може във водата да се разтворят закупени от аптеката прахчета за компенсиране на елекролитните загуби на организма. Погрешно е вместо вода в този момент да се дават натурални сокове, пюрета, мляко, пасирани плодове или зеленчуци, защото те само ще раздразнят още повече възпалената от вируса лигавица. Болното дете трябва да се захранва с малки количества храна, която не съдържа целулоза, не е мазна или сладка. В първите дни на болестта е противопоказно и месото. Препечен хляб, картофи, ориз, за бебетата лечебни каши или безлактозни млека, са подходящата диета. По-късно може постепенно да се разшири с бяло пилешко месо и пилешки бульон. Щадящата храна успокоява перисталтиката.
Очакванията на родителите са още в началото на лечението болното дете внезапно да възстанови апетита си. Трябва да бъдем премерени в тези наши очаквания. Всяка по-голяма доза храна, всяко насилване връща ситуацията в изходно положение. Неправилното лекуване може да удължи ентероколитните оплаквания със седмици, дори температурата и другите симптоми да са вече повлияни. Причината е, че чревната лигавица е увредена и не може да понесе голямо натоварване.
В различните страни честотата на вирусните и бактериалните ентероколити е различна. У нас причинителите са най-вече вирусни и по-рядко бактериални. Най-честите вирусни инфекции са: ентеровируси (коксаки А и Б, ехо) през лятото, докато ротавирусите и аденовирусите се срещат през зимата и спорадично целогодишно. Причинители на бактериалните ентероколити могат да бъдат шигела, салмонела, ентеропатогенни ешерихия коли. Могат да бъдат паразитни инфекции, като ламблиаза. Лятната диария може да е резултат на хранително отравяне от токсините на бактерия като Staphylococcus aureus при замърсена и неправилно съхранявана храна.
Друга основна грешка е да се изписват антибиотици при лечение на вирусните инфекции. „Антибиотиците не повлияват вирусните летни инфекции, а могат да доведат до дисбиоза и да влошат състоянието на болния. По клиничната картина на болното дете един опитен лекар може да се ориентира дали е нужно да изпише антибиотично лечение или не. При необходимост се провеждат и изследвания за по-точна диагноза. Продължителната употреба на антибиотици може да провокира антибиотик-асоциираната диария.
Децата най-често се заразяват чрез мръсни ръце, неизмити плодове, недостатъчен контрол върху приготвянето и съхранението на храната, а не защото сме отишли на море, планина, както обикновено си мислят родителите. Дали детето е в детската градина, в училище или вкъщи, ръцете трябва да се измиват или дезинфекцират редовно. Малките деца имат навика да опознават света чрез лапане. Всяка замърсена играчка, повърхност, контакт с болно дете, е начин за предаване на инфекцията. Завеждайки детето в епидемичен период в детски кът, на плаж, на басейн или на място със струпване на много хора, неизбежно го поставяме в среда с повишен риск от заразяване. Това не означава, че не трябва да ходим с деца на почивка, но трябва да им осигурим адекватни битови условия, добра хигиена, задължителен режим - без случайни хранения на плажа със случайно закупена кифла или царевица, която не е ясно в какъв съд, с каква вода е варена, с доколко чисти ръце е пипана и как е съхранявана. Спазвайки тези правила човек по-трудно ще се разболее. Антибактериалните гелове за дезинфекциране на ръцете са също от изключителна полза, особено при пътуване.