Translate

петък, 13 октомври 2017 г.

Актьорът Иван Ласкин: Пазете се от усмивки, безизразни очи и “приятелство”!



В статус във Фейсбук в типично негов емоционален стил Ласкин съветва приятелите и феновете си да не се доверяват, защото ще получат само разочарование.
"Най-голямото разочарование се нарича доверие! Никога не се доверявайте поради сляпа емоция. Ще получите тъга и разочарование! Подлостта и меркантилността ни обикалят като влажна и невидима мъгла около нас", пише актьорът.
"Пазете се от усмивки, безизразни очи и “приятелство”. Общувайте с грубияни! Милите хора ме плашат. Ваш Иван!
Преди близо месец, по време на първия дуел за елиминации в третия сезон на „Фермата”, актьорът Иван Ласкин обяви решението си да напусне шоуто. Актьорът обясни, че бил в чудесно здраве и нищо му нямало и допълни: "Благодарение на т.нар. продуцентска тайна ме описаха по всички вестници, съсипаха ми живота за няколко дни."
 
bradva.bg

В Clínica Liberty България –дефинитивно решават проблема с прекомерното изпотяване



Над 350 000 българи страдат от хиперхидроза


Хиперхидрозата (прекомерното изпотяване) е състояние, което засяга около 5% от населението в световен мащаб. У нас над 350 000 души страдат от този проблем, който значително влошава самочувствието и начина им на живот.
Хиперхидрозата най-често засяга областта на подмишниците, дланите и стъпалата.
У нас отвори врати първият център за лечение на хиперхидроза - Clínica Liberty България. В него се прилага иновативната технология miraDry - единствената неинвазивна терапия на аксиларна хиперхидроза (прекомерно изпотяване в областта на подмишниците), одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ и използвана в редица европейски страни. Международната асоциация по въпросите на хиперхидрозата признава и препоръчва miraDry като лечение, трайно решаващо проблема с прекомерното изпотяване на подмишниците.
miraDry използва електромагнитни вълни, които разтварят потните жлези, без да се нараняват околните здрави тъкани т. е. редуцира се потта до 80-90%.
С други думи терапията намалява потните жлези на аксилите, но не оказва влияние на мускулните и мастните тъкани, нито на епидермиса. Едно от най-ценните й преимущества е, че не предизвиква компенсаторно потене.
Допълнителен ефект е премахването на неприятната миризма и в повечето случаи намаляване на окосмяването.
Резултатите са налице веднага след провеждане на две сесии. Цената за първа процедура е 3200 лв.. Но в случаите, когато се налага втора пакетна цена е - 5200 лв.
За първи път у нас се въвежда и технологията palmaDry, която се използва за лечение на свръхизпотяване в областта на дланите и стъпалата. Процедурата е на принципа на йонофореза и е пригодена за провеждане и в домашни условия.
Д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България, коментира:
-Нито един от досегашните методи за лечение на хиперхидроза (антиперспиранти, хомеопатия, инжектиране на ботокс) не е довел до траен ефект. Ние в Clínica Liberty България предлагаме трайно решение на проблема хиперхидроза с най-съвременните методи за лечение в зоните на подмишниците, дланите и стъпалата. Всеки пациент може да бъде сигурни, че преди да се пристъпи към интервенцията  ще бъде щателно прегледани от лекар, който ще се запознае със здравия му статус. Интервенцията е краткотрайна и безболезнена, защото се извършва под местна упойка. Ако се наложи, след три месеца, се извършва повторна процедура по преценка на лекаря.Това е единственият дефинитивен начин за решаване на този тежък проблем за много хора над 16 год. възраст.
Д-р Тсахи Видер, световно признат специалист по хиперхидроза, собственик на OR Clinic – Национален център по хиперхидроза в Израел, съосновател и партньор на Clínica Liberty Испания допълни, че тяхната философия се основава на предлагането на решения, които да подобрят живота на пациентите, защото разбират дискомфорта, който те изпитват всеки ден.
Като правило хората, които страдат от този проблем изпитват трудности не само в социалните контакти, но и в начина на живот. Тази ситуация се влошава, защото има тенденция към изолация, за да се скрие проблема.
По думите му след като имат натрупан повече от три десетилетия опит в лечение на прекомерното изпотяване, уверено твърди, че това е най-доброто, трайно и ефективно решение, което не носи вреда на организма.
Според него е необходимо да се прави ясно разграничение на двата основни типа хиперхидроза – генерализираната, която се появява като следствие от някакво общо заболяване като например затлъстяване, диабет, болести на щитовидната жлеза, и фокалната – която е свързана с прекомерно изпотяване в една зона на тялото, най-често в аксилите (подмишниците).

Единствените противопоказания за това лечение са наличието на пейсмейкър, импланти (но не гръдни) и бременност. Възможните странични ефекти са: леко подуване в областта на подмишниците, нечувствителност в третираните места, подкожни втвърдявания, които отшумяват за няколко седмици.  
Специални гости на откриването Clínica Liberty България бяха Орен Ган, генерален мениджър и съосновател на Clínica Liberty Испания и Елджи Юсен, регионален трейнър ЕС & Близкия Изток в Miramar Labs, Inc.
Новата клиника е част от веригата Liberty Clinic, която включва за сега още 4 клиники – в Тел Авив, Барселона, Лисабон и Порто.



Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома



Но при ясни, предскринингови критерии. Така три пъти ще се повиши откриваемостта на заболяването и ефективността, отколкото при масовият. Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Това бе становище около което се обединиха специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата, в Световния ден на зрението - 12.10.
В света  2, 4 млн. души ежегодно заболяват от глаукома и голяма част от тях, за 10 год. при нелекувана глаукома, развиват едноочна слепота . В България в началото на годината с диагноза „глаукома“ са диспансеризирани 78 487 души. Към 1.09.2017 г. те са 81 109, което е с 2622 повече.  
В Европа 13% от слепотата при хората се дължи на  глаукома, каза проф. д-р Наталия Петкова, основател на Глаукомно дружество в България, на пресконференция по повод приключването на тазгодишната кампания за борба с глаукомата и Световния ден на зрението.
Кампанията стартира през март и бе организирана от пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование.
-Глаукомата е на второ място като причина за слепота в света. 2,4 млн. души заболяват от глаукома всяка година. За 10 години 16% развиват едноочна слепота, 10% - двуочна. Ние не можем да излекуваме болестта, не можем да възстановим загубеното зрение, но може да бъде запазено това зрение, което пациентите имат, каза  още проф. Петкова.
Провеждането на подобни скринигови програми е особено важно. Но те трябва да бъдат насочени към хора с определени рискови фактори - близките и роднините на болните от глаукома ( при които е най-висок процентът за развитие на заболяването), хора в  по-напреднала възраст или с диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле.
Проф. Петкова подчерта, че е реализиран много висок процент на откриваемост от медицинска гледна точка, при провеждането на кампанията. И затова държавата трябва да инвестира в скрининг, но при ясни критерии. тя подчерта още, че основната цел на Глаукомното дружество е да се създаде национална програма за скринингови изследвания на глаукомно болните.
Д-р Генка Петрова, ръководител на Катедра по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет към МУ-София, отчете, че по време на кампанията са прегледани близо 2500 пациенти в над 30 населени места. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25% от тях - основен рисков фактор за глаукома. Благодарение на кампанията 500 души са посетили очните кабинети и 11% от тях са диагностицирани с повишено очно налягане.
Георги Димитров, председател на пациентска организация "Глаукома", съобщи, че акцентът в кампанията е бил поставен върху хората от селата. А основният им стремеж  е бил да алармират и да информират, че глаукомата е заболяване, от което се ослепява. Той акцентира, че хората трябва да свикнат да мерят очното си налягане, така както си мерят кръвното, като всички над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар, но не само за измерване на вътреочното налягане, а и за по-специфични изследвания. Те обаче за съжаление са скъпи и платени от джоба на пациента.
По думите му в последната година е постигнат значителен напредък. НЗОК вече поема 4 прегледа годишно в рамките на диспансеризацията при специалист. 
Проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести, добави, че у нас се прилагат всички нови методи на лечение - консервативни  и оперативни.
Той увери, че всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас.
НЗОК обаче трябва да реимбурсира на 100% медикаментите  и да поеме специализираните скъпи изследвания, които са особено важни за правилната диагноза. Това заявиха от пациентската организация и специалистите-офталмолози, участващи в пресконференцията.
Кампанията ще бъде официално закрита с благотворителна постановка, изиграна от незрящи актьори - на 30 октомври в Народен театър „Иван Вазов“.

Здравният портал на Столична община обединява всички общински лечебни заведения



Столична община (СО) официално даде старт на новия си здравен портал, в който е събрана информацията за всички общински лечебни заведения в столицата. Той дава информация за лечебните заведения и специалистите в града, както и възможност всеки да си записва час за преглед онлайн. За пациенти под 18-годишна възраст е необходимо да се регистрира родител, от чието име да се прави резервация за преглед.
Освен това пациентите могат да проверяват  в портала и резултатите от направени изследвания в конкретното лечебно заведение.
В здравния портал има информация за близо 800 лекари от 35 специалности, които работят в 37 общински лечебни заведения - МБАЛ и СБАЛ, ДКЦ-та, МЦ и болници за долекуване в столицата. Има и карта с адреса на всяко общинско здравно заведение, дадени са контакти, както и кратка информация за всеки специалист.
Целта на sofia.myhealth.bg е да бъде улеснена връзката между лекар и пациент и да се спести чакането пред лекарските кабинети. За да ползва услугата, всеки потребител ще трябва първо да се регистрира. А след това той има право на 3 резервации за час за преглед при лекар и след като те бъдат осъществени има опция за нови 3 прегледа.
След старта на здравния портал общината има идея по-нататък в него да бъдат включени и личните лекари, като пациентите ще могат да си записват час и при джипито през интернет. Действащо е вече и мобилно приложение на здравния портал, което може да бъде изтеглено на смартфона на потребителя. Чрез него пациентът ще може да получава напомняне за записаните часове за прегледи при специалистите от общинските лечебни заведения.
Към момента 500 от специалистите са предоставили графици с часове за преглед, така че пациентите могат да си резервират час онлайн. Останалите лекари са дали телефони за връзка.


Здравният министър проф. Николай Петров: Опитваме се да променим модела на управление, да икономисваме средства и да предоговаряме дългове и лихви



 -Университетският информационно-административен център към Медицински университет – Пловдив ще бъде от изключителна полза за българските и чуждестранните студенти, тъй като на едно място, под един покрив, те ще получават цялата им необходима информация. Ще спестят време и усилия в административно лутане, което особено ще улесни новопостъпилите в МУ, посочи здравният министър по време на официалното откриване на структурата.
В сградата на Центъра са обособени три функционални звена, като първото ще предлага услуги на новоприети студенти. Второто ще извършва административно консултиране и подготовка на документи, а третото звено ще обслужва студенти в неравностойно положение. Инвестицията, на стойност 3 241 692 лв., е факт благодарение на собствени средства на МУ – Пловдив.
Проф. Петров коментира затрудненото финансово положение на областни болници като тези в градовете Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас.Той каза, че се опитват да променят модела на управление, да икономисват средства и да предоговарят дългове и лихви. От думите му стана ясно, че на нарочна среща с министър-председателя Бойко Борисов, е коментирана възможността за създаване на фонд за целеви субсидии – място, от което болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да предоговорят неизгодните договори.
Здравният министър коментира и медицинската помощ, която получават здравно неосигурените граждани, като я раздели в три направления: спешна, болнична и извънболнична. По отношение на болничната помощ, министърът посочи, че и към момента има разписан механизъм, който макар и леко тромав е добре работещ. Като прозорец, в който не е предвидено заплащане медицинската грижа за здравно неосигурените министърът определи извънболничната помощ. Поради тази причина със социалния министър Бисер Петков е воден разговор да се задели ресурс от 2-3 млн. лв. на годишна база за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти. Предстои с предложението да бъде запознат финансовият министър.

Българско приложение защитава деца в мрежата




Родителят може да следи какви приложения се ползват или да ограничи достъпа до социалната мрежа „Фейсбук“ или игрите
Българско мобилно приложение, което защитава над 100 хил. деца в интернет, с номинация за награда от ООН, информира NOVA.
Родителският контрол дали децата сърфират безопасно често е невъзможен. Именно това кара група млади хора да направят приложение за родителския контрол.
Приложението за Android се изтегля на телефона или таблета на детето. Родителят създава свой профил с имейл и парола и оттам контролира настройките и желаните функции. С един акаунт могат да се защитят неограничен брой устройства.
Родителят може да следи какви приложения се ползват или да ограничи достъпа до социалната мрежа „Фейсбук“ или игрите. Те могат да проследяват и местоположението на детето.
Има и нощен режим, който блокира всички приложения. Освен на български, приложението е преведено на още седем езика. Подходящо е за деца от 5 до 12 години.

 vesti.bg

Нова наредба за обществения ред в София



Тя е качена за обществено обсъждане до края на октомври на сайта на Столичната община (СО).
Документът забранява шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа и налага глоби за пиене на алкохол по улици, площади, градинки и паркове, ако това е свързано с нарушаване на обществения ред. Забранява и използването на фойерверки от 22 до 8 часа. Глобата е от 100 до 300 лева. Забранява още и гонките по пустите булеварди на нощна София. Санкциите са до 500 лева.
Наредбата предвижда още да се въведе ред в свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини в жилищни сгради. Тези дейности ще може да се извършват от 8.00 до 14.00 ч. и от 16.00 до 22.00 ч.
Съгласно документа уличните музиканти, певци и артисти няма да могат да се изявяват, където те си решат, а само на определени от кмета места.
В момента редът на територията на СО се осигурява от документ, който е писан преди повече от 15 години

ЕК иска България да намали университетите си от 52 до 10



Красимир Вълчев

България да намали броя на университетите си от сегашния - 52, на 10. Това препоръчва Европейската комисия на страната ни в изследване за подобряване оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас. Заключенията от предварителния доклад представи вчера проф. Люк Соте от университета в Маастрихт, ръководител на експертната група по проучването и съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас.
Според документа 8 от тях могат да бъдат създадени на базата на сегашни висши училища. БАН и Селскостопанска академия трябва да бъдат насърчени да създадат свои академични университети за даване на магистърски и докторски степени. 4 от 10-те може да имат не само образователна, а и научноизследователска дейност. Останалите може да са с по-предприемаческа насоченост.
Докато не бъде направена тази реформа, всяко увеличаване на финансирането за наука няма да постигне желания резултат, подчерта професорът. А ако тя се извърши, българските университети ще могат да станат конкурентоспособни на останалите в Европа.
Изследването се прави по европейската програма "Хоризонт 2020" и окончателния доклад от него ще излезе в края на годината. Отсега е ясно, че основните препоръки са шест и основната е намаляване на университетите по модел, съобразен с европейската практика на 1 млн. души население да има по един университет. Ако тя се приложи, у нас ще останат само 7-8 университета, затова екипът предлага не толкова драстичен вариант - 10 висши училища. Той предлага също наред с това да бъде удвоено държавното финансиране за научни изследвания и иновации. Тези две стъпки са единственият начин България да интегрира научноизследователската си дейност и висшето си образование в едни и същи институции и да има наистина високи резултати, осезаеми в обществото.
България има два основни проблема в сферата на финансирането на науката – силното фрагментиране на научните институции, както и много ниският процент от брутния вътрешен продукт, който се отделя от държавния бюджет за наука, се казва още в предварителния доклад. Така много научни институции разпределят по малко пари.
По повод предложението министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се съгласи, че концентрация на ресурсите в консолидирана научна система е ключът за ефективно финансиране на научните изследвания.
В момента имаме дезинтегрирана научна система от висшите училища, посочи министърът. Необходимо е партньорство между висшите училища и БАН, между Селскостопанската академия и висшите училища и между самите висши училища, подчерта той и отбеляза, че това трябва да се случи спешно.
малка страна като България не можем да си позволим да разпиляваме ресурсите, каза още Вълчев. Министърът смята, че трябва да се търсят такива механизми за финансиране на научните изследвания, че обществото да бъде убедено в това, че се инвестира ефективно. Има криза на общественото доверие към науката, добави той.
Представители на БАН, участващи във форума, реагираха остро против предложенията. Те поискаха просто да им дадат повече пари - за стипендии за докторанти. Според тях не неефективното разпределение на ресурса е проблемът, а малкото млади учени.
Министър Вълчев отбеляза още, че докладът е полезен и е отправна точка за стартиращия диалог, който ще помогне да се преодолее кризата в доверието на обществото, за да увеличим финансирането на науката.

offnews.bg

Здравната система ще работи по-добре без наредба 2



Декларация
от
Национално сдружение на частните болници и Центърза защита правата в здравеопазването

Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. Това не може да стане, дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган.” Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос.
Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни дейности не трябва да се определя политически, а на базата на дългосрочни актюерски разчети, чрез преговори на всички заинтересовани страни. Това ще направи здравната система предвидима, прозрачна и устойчива и ще намали съществуващото напрежение.
Имаме подписан и действащ Национален рамков договор за 2017 година.
Призоваваме БЛС и НЗОК с участието на МЗ и всички заинтересовани страни да започнат преговори за изменения на действащия НРД, които да доведат до по-добри условия за следващата година.
В тази връзка предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.
Заявяваме своята готовност да вземем участие в една широка и добронамерена дискусия и да направим конкретни предложения по текстовете на НРД.


11.10.2017                             Д-р Н. Болтаджиев, председател на УС на НСЧБ
София                       
           Д-р С. Кацаров, председател на УС на ЦЗПЗ 

Снимка: ЦЗПЗ

Кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето е в своя разгар



и се радва на изключително голям интерес. Само за първите два дни на седмицата, в която над 270 дерматолози извършват безплатни прегледи на пациенти с акне, вече са прегледани повече от 1500 души. Очакванията са до края на седмицата прегледаните пациенти да бъдат двойно повече от миналата година, когато се проведе първото издание на кампанията.
Според обратна връзка от преглеждащите дерматолози до тук повечето прегледани пациенти са със средно тежка и тежка форма на акне.
Образователната онлайн платформа на кампанията, която включва и модул за избор на дерматолог по град и локация, е посетена от над 20000 души!
Безплатните прегледи при дерматолог продължават до 13 октомври, а желаещите да открият предпочитания от тях специалист и да запазят час могат да открият повече информация на http://maps.club-bioderma.bg/.
Кампанията се подкрепя от Българското дерматологично дружество, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Българската педиатрична асоциация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциация Родители и Асоциацията на студентите по фармация.

Лекари обединяват усилията си за въвеждане на модерно лечение при остър исхемичен инсулт в Старозагорско



 Навременното лечение чрез тромболиза дава шанс на пациентите с инсулт да се спасят от инвалидизация и смърт

Загрижеността за постигане на по-добри резултати при лечението на исхемичен мозъчен инсулт събра на работна среща лекари от Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора, невролози, инвазивни кардиолози и общопрактикуващи лекари. В срещата се включиха и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Маргарита Павлова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева и директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова.
България значително изостава в борбата с пораженията, които нанася острия исхемичен инсулт, като държи незавидното първо място в Европа и е на едно от челните места в света по смъртност и инвалидизация, подчерта в началото на презентацията си д-р Стоян Лекушев, началник на Неврологично отделение в Болница „Тракия“. От февруари 2017 година Болница „Тракия“ е част от инициативата „Angels“, чиято цел е до месец май 2019 година да създаде в Европа мрежа от 1500 болници, в които се извършва най-модерно лечение на исхемичен инсулт. В Старозагорска област Болница „Тракия“ е единственото здравно заведение, в което се прилага животоспасяващото лечение на инсулт чрез тромболиза. За да бъде подложен на това лечение, пациентът, получил инсулт, трябва да отговаря на определени условия. На първо място - от момента на получаване на инсулта не трябва да са изминали повече от 4,5 часа. Това означава, че той трябва да бъде доведен в правилната болница не по-късно от 3,5 часа след получаване на симптомите за инсулт, тъй като екипът има нужда от близо час подготовка на пациента за провеждане на процедурата. Тромболизата представлява венозно прилагане на определено количество медикамент в кръвоносната система на пациента, като целта е да бъде разрушен тромбът, запушил мозъчен съд.
В Болница „Тракия“ се провежда и най-модерното лечение на исхемичен мозъчен инсулт чрез интервенционална тромболиза. При този метод под ангиографско наблюдение медикаментът се впръсква с помощта на специални катетри в непосредствена близост до мястото на запушване на мозъчния съд. Резултатът е бързо разграждане на тромба, възстановяване на кръвопотока в засегнатите мозъчни артерии и спасяване на мозъчна тъкан, чието необратимо увреждане би довело до инвалидизация на пациента или до смърт. Нещо повече – освен селективна фибринолиза, в Болница „Тракия“ се прави и директно изваждане на съсирека от мозъчната артерия. Това поставя лечебното заведение сред най-напредналите в лечението на исхемичен инсулт по света.
Основното правило в болниците, станали част от инициативата „Angels“ е „Времето е мозък!“, посочва д-р Лекушев. Всяка минута има значение за спасяване на болния.
Първата реакция преди всичко трябва да бъде на близките на пациента, получил инсулт, подчертава опитният невролог. Може ли болният да се усмихне, има ли изкривяване на устните, може ли той да вдигне двете си ръце и пада ли едната от тях? Способен ли е болният да повтори просто изречение и има ли разбъркване на думите? Оплаква ли се от необяснимо упорито главоболие? Ако тези симптоми са налице, близките на пострадалия трябва незабавно да се обадят на тел. 112 и да сигнализират, че имат съмнения за инсулт. Тогава на ход са лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ, които трябва бързо да преценят дали посочения пациент е подходящ за провеждане на тромболиза и да го транспортират до болницата, в която такова лечение се провежда. Там той бива приет в Спешното отделение, където се извършва компютърна томография на мозъка, правят се необходимите изследвания и се назначава нужното лечение.
За да се случва всичко това, е необходимо много добро взаимодействие между екипите на медиците от Центъра за спешна медицинска помощ и екипите на лекуващата болница. До 10% от всички исхемични инсулти подлежат на интервенционално лечение, посочи инвазивният кардиолог д-р Борислав Борисов. В Европа делът на интервенционално лекуваните е около 4% с тенденция да бъдат обхванати все повече пациенти с инсулт. В България процентът е под 0,5. Д-р Борисов презентира случай на остър исхемичен инсулт, настъпил преди около 3 месеца при 77-годишна жена от Ямбол, която в рамките на 3,5 часа от получаването на първите симптоми е била транспортирана в Болница „Тракия“. Проведената фибринолиза е дала изключително добри резултати - жената днес се чувства отлично и изпълнява домашните си задължения. Неврологът д-р Елена Каранджулова разказа за млада жена, получила инсулт в района на зоопарка в близост до Болница „Тракия“ – Парк. Благодарение на бързата реакция до 40-тата минута от получаване на симптомите, проведеното лечение с тромболиза я е спасило от инвалидизация и може би смърт. Днес тя отглежда малкото си дете и е благодарна на съдбата и на лекарите, че е получила навреме това модерно лечение.
Тробмолизата не е панацея, но е единсвената възможност засега, която дава шанс на
пациентите с инсулт. Методиката има редица противопоказания, заради които лекарите провеждат задълбочено проучване на здравословното състояние на пациента и изискват информирано съгласие от близките за прилагането и.
По време на срещата се стигна до идеята между линейките на Центъра за спешна медицинска помощ и Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“ да бъде изградена директна GSM-връзка чрез специален модул, който ще позволява в случай на установен исхемичен инсулт, подходящ за лечение с тромболиза, спешният лекарски екип незабавно да предупреждава лекуващата болница, че пристига такъв пациент. Участниците в срещата се обединиха около тезата да продължат контактите между отделните звена, за получаване на значително по-добри резултати при лечението на остър исхемичен инсулт в Старозагорска област.

Връчиха Медицински Оскар на министъра на здравеопазването



Български лекари със световно признание и най-успешните болници в страната бяха отличени от третото издание на Националните Медицински Награди 2017
Специален гост на официална церемония бе министърът на здравеопазването проф.д-р Николай Петров, който бе отличен в категория Клинично сътрудничество и работа в екип, за успехите му в намаляване на публичните разходи като началник на ВМА и в екипната работа като министър на здравеопазването. Призът му бе връчен от д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.
"България има пореден повод да се гордее с високите постижения на българските лекари, които са високо оценени в цял свят, но все още недооценени в страната ни", бе оценката на журито на конкурса и на организаторите от ВИП Комюникейшън.
Голямата награда за цялостен принос в развитието на медицината отличи постиженията на акад. д-р Богдан Петрунов, а почетната статуетка му бе връчена от министъра на здравеопазването.
Един от водещите хирурзи в България - доц.д-р Радосвет Горнев, бе отличен в категория Доктор на годината, а призът му бе връчен от народния представител д-р Калин Поповски, член на Здравната комисия в парламента. Той поднесе и отличието на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас в категория Болница на годината. Морският ни регион получи и една специална награда - Лидер в международното сътрудничество в медицината, за постиженията на д-р Ивайло Христов, изпълнителен директор на МЦ "Медика Албена".
Сред призьорите бяха проф. Григор Горчев, д-р Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", извършил уникални операции, поставили България в челното място в света по иновативна хирургия, както и д-р Славомир Кондов, извършил над 3000 операции на нервната система за последните години.
Една от специалните награди отличи проф. д-р Екатерина Титянова, носител на приза „Merrill Spencer“ от Световната група и на Европейското дружество по невросонология, за нейния световен принос в неврологията.
Социалната кампания на БЛС, в партньорство с пациентски организации „Заедно с теб“ - "Не на насилието", която възниква в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна, също бе отличена по време на церемонията.
Наградите бяха връчвани още от зам.-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Георги Колев, от партньорите на събитието - БЛС, Пенка Георгиева, председател на пациентска организация „Заедно с теб“, Тодор Найденов, зам. председател на БФС и др. 
Третото издание на годишните награди National Medical Awards 2017 подкрепи националната кампания "Не на насилието", която възниква в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна. Информационната кампания е по инициатива на БЛС. 
Водещи на церемонията бяха журналистът и ПР Патриция Кирилова заедно с телевизионната звезда Павел Владимиров, които блестяха на сцената с официални тоалети от дизайнер № 1 в дамските вечерни рокли Стоян Радичев и от лидера на мъжката мода - модна къща АГРЕСОР с дизайнер Марияна Папаличева.
Гостите аплодираха любимата народна певица Поли Паскова, която се завърна от Световния събор на Българите в Полтава, Украйна, където е открита могилата на един от най-великите български държавници - цар Кубрат. На сцената танцуваха младите таланти на клуб за спортни танци Денсинг Тайм.

Ето и всички наградени:

Цялостен принос в развитието на медицина - Акад. д-р Богдан Петрунов
Клинично сътрудничество и работа в екип 2017 - Проф. Д-р Николай Петров
Доктор на Годината 2017 - Д-р Радосвет Горнев, Болница  Лозенец 
Болница на годината 2017 - УМБАЛ "Дева Мария", Бургас
Професионално признание 2017 - Проф. Григор Горчев, МУ Плевен 
Болничен мениджмънт 2017 - Очна клиника "Вижьн"
Лидер в международното сътрудничество 2017 - Д-р Ивайло Христов,  Медика Албена
Инвестиции в медицината 2017 - МБАЛ "Сърце и Мозък", Плевен
Иновации в медицината 2017 -Д-р Станимир Сираков, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
 Иновации в медицината и спорта 2017 -  DNASportFit
Световно признание в медицинската наука 2017 - проф. д-р Екатерина Титянова
Д-р Славомир Кондов – Лидер в оперативното лечение на заболяванията на нервната система 2017
Обществено значими инициативи 2017 - Д-р Галинка Павлова, БЛС  
Социална отговорност и човешки ресурси 2017 - Actavis

Не отлагай, прегледай се днес!



Кампанията е с акцент върху ранната диагностика на ревматичните заболявания и безплатни прегледи в Пловдив
Общопрактикуващите лекари у нас масово не разпознават симптомите на ревматичните заболявания

Организацията на пациентите с ревматични заболявания в Българи (ОПРЗБ) стартира информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“), по повод Световния ден за борба с артрита– 12 октомври. Тя е част от инициативата на  Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа. Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания.
В Пловдив кампанията, която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две от най-големите болници. Те ще се проведат по следния график:
МБАЛ „Тримонциум“ - доц. Генева
-17.10.2017 от 10:00- 12:00 часа
-18.10.2017 от 13:00 - 15:00 часа
За записване: 032/ 66 39 66; 032/ 63 20 77
УМБАЛ „ПЪЛМЕД“ – Д-р Клинканов
-24-25 октомври 2017 от 10:00 до 16:00 часа
За записване: 032/607-349 или 070031033
Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ, сподели:
-Решихме да популяризираме кампанията и у нас, като акцентираме върху значението на ранната диагностика. Основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. Човек се лута и живее дълго време с болките, докато стигне до правилния специалист.
Освен безплатните прегледи сме подготвили и информационен щанд в Бизнес парк София на 19 октомври (от 11:00 до 14:00 часа), тъй като ранното поставяне на правилната диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания. За жалост при повечето заболявания тя се забавя средно с 2 години - при ревматоиден артит, 5 години при псориатичен артрит и 10 години при болест на Бехтерев.
Всеки, който има съмнение, че може да е с ревматично заболяване ще има възможност да провери това със специален тест, разработен от ревматолог, по инициатива на ОПРЗБ - на първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg.