събота, 11 ноември 2017 г.

Кардиологичен форум събра български и чуждестранни експерти в минималноинвазивното лечение на сърдечносъдови заболявянияВсе повече пациенти получават шансове за безкръвно лечение на тежки кардиологични състояния
Д-р Валери Гелев-
 председател на Дружеството по интервенционална кардиология

Новостите в света
на интервенционалното лечение на сърдечносъдови заболявания бяха обсъдени от плеяда български и чуждестранни кардиолози на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който се проведе в Пловдив между 9 и 12 ноември 2017 г. Организатор на събитието бе Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.
Лектори, модератори и водещи обучителни сесии са доказани специалисти в областта на интервенционалните процедури от цял свят.
На форума специалистите в областта на минималноинвазивното лечение на инфаркти и запушвания на сърдечните съдове споделиха своя опит с българските си колеги и се проведоха редица обучения за млади кардиолози.
Няколко случаи, на пациенти получили възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови интервенции, бяха предавани на живо от болници в Пловдив и Стара Загора с напътствия и дискусии относно хода на процедурите от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света.
В широката програма на форума бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др.
Сърдечносъдовите заболявания в България все още саначело на списъка по причина за смъртност и инвалидизация. Броят на пациентите с кардиологични заболявания не намалява. Тенденция обаче е устойчивият ръст на пациентите, които успяват да получат адекватно лечение и оцеляват след сърдечносъдови инциденти. Това се дължи на подобряване на кардиологичната помощ в страната през последните години – повече специалисти, които се обучават качествено, навлизане на иновативни интервенционални процедури и решения, постоянно актуализиране на знанията и уменията на кардиолозите.

ВМА организира безплатни консултации за грип и сезонни вирусни инфекции за лица над 12-годишна възрастВ рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение и профилактика на заболяванията.
Консултациите и прегледите ще се извършат на 13, 14 и 15 ноември 2017 г. от 10:00 до 14:00 ч., в 108 кабинет на Катедра по инфекциозни болести. За целта е необходимо предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 – от 9-15.00 часа.
Заболяванията от грип и сезонни вирусни инфекции са най-често срещаните инфекциозни заболявания, като се наблюдават сред всички възрастови и социални групи от населението. У нас всяка година се регистрират над 120 хиляди случая на грип и сезонни вирусни инфекции.
Най-тежките усложнения се наблюдават при бременни жени, децата на възраст между 6 месеца и 5 години, възрастните хора над 65-годишна възраст, лицата с хронични заболявания (исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ХОББ, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, онкологични заболявания и имунодефицитни състояния), както и медицинските специалисти.
Всичко това обуславя социалнозначимата роля на грипа и сезонните вирусни инфекции в общественото здравеопазване.

Стажантската програма на Оргахим привлича младежи от регионаЗам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова се срещна със стажантите в компанията 

70% от стажантите на Оргахим АД вече са служители на безсрочни трудови договори по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления - стажуване и обучение по време на работата.
Оргахим АД е участник в тази програма от 2 години като интересът към програмата е много голям. Тя е шанс за придобиване на професионален опит и практически умения, води до усвояване на знания, трудови навици и опит по придобитата специалност/професия в средното/висшето училище, съответстващи на изискванията на пазара на труда, осигурява реална заетост в реалния бизнес, а не в сивата икономика.
В Оргахим младежите получават не само заплата и осигуровки, но и пълен социален пакет наравно с другите служители – ваучери за храна, допълнително медицинско осигуряване, карти за спорт, подаръчни ваучери, интегрират се във вътрешно-фирмения живот и за изключително кратко време се превръщат в незаменима част от екипа. По време на стажа се дава възможност на служителите да придобият трудов опит, да развият умения за работа в екип и кариерно развитие. На стажантите се зачисляват ментори от компанията, които инвестират време и усилия да им предадат професионални знания и да им покажат тънкостите на професията.
За целия период на действие на проекта „Нова възможност за младежка заетост“ Оргахим АД е сключил 5 договора за заетост за 10 младежи на длъжности: експерт продажби, експерт търговия, експерт логистика, експерт доставки преработваща промишленост, инженер поддръжка, специалист човешки ресурси, финансов контрольор, като със седем от тях след приключване на стажуването са сключени безсрочни договори за последваща заетост. Има три действащи договора към момента, предстои сключване на два нови договора по схема „Младежка заетост“, а по пет подадени и одобрени заявки върви подбор на младежи.
„За нас националната програма „Нова възможност за младежка заетост“ е идеалният инструмент за осигуряване на мост между образованието и бизнеса, по който да минат младежите по пътя на своята професионална реализация,“ каза Венцислава Петрова, мениджър „Човешки ресурси“ на Оргахим АД.
Зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Оргахим АД, като част от двудневната ѝ работна визита в Русе по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Присъстваха и Изпълнителния директор на Агенцията по заетостa Драгомир Николов, Директора на регионалната служба по заетостта и други представители на местното Бюро по труда.
От началото на програмния период през 2014 год. досега, на територията на област Русе са инвестирани в знания, умения и социални услуги общо 14 милиона лв. „Община Русе и общините в областта, са едни от добрите ни партньори, по отношение на социалните дейности. Те предлагат изключително качествено развитие на социалните услуги, което дава своите резултати, от гледна точка на по-добрия живот на хората в региона“ – каза зам.-министър Русинова, като допълни, че Русе е един от градовете, в които безработицата е рекордно ниска.
36.5% от висшистите в България живеят в гъсто населени градове като София, Варна и Бургас според данни на Евростат от 2016г. В селските райони живеят едва 7,8% от хората с висше образование, докато средното за ЕС ниво е 19,5%. Колкото по-малък е градът, толкова по-трудно е за младите хора да намерят реализация.

Инициативата “Вход за граждани”В залата на Столична община се проведе заключително събитие от иницитивата „Вход за граждани“ на Форум гражданско участие (ФГУ), на което бяха представени три проекта, стартирани в резултат на обществени дискусии по важни за общността теми в селата Бистрица, Герман и Горни Богров. Срещата бе продължение на поредица от дейности, организирани от Форум Гражданско Участие и кметствата на трите села, които целят набелязване на идеи и предложения и обучение за превръщане на идеите в проекти.
Трите проекта са: „еАтлас“ – облагородяване на с. Бистрица с цел подобряване на информираността на гостите и туристите на селото; „Феникс – възраждане на сградата на старото училище в с. Герман” и създаване на културен център; „Горни Богров спортува” – изграждане на мултифункционална спортна площадка и подобряване на физическото здраве и култура на жителите.
„Виждаме ролята си на посредник в подобряване на ефективността и качеството на работата на кметствата. Кметовете и гражданите ни гласуваха доверие, което за нас е награда за усилията, които полагаме за подкрепа на гражданското участие“, споделя Ива Таралежкова, председател на УС на ФГУ по повод резултатите от проекта “Вход за граждани, които ще бъдат представени на събитието.
 

Д-р Румен Стоянов - „Лекар на годината“ в Плевен за 2017Д-р Стоянов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ бе отличен за „Лекар на годината“ от Районната колегия на Българския лекарски съюз – Плевен. Наградата му бе връчена на официална церемония. Призовете на БЛС отличават приноса и професионализма на медиците в България както на национално, така и на регионално ниво.
„За мен наградата е огромно признание за работата ми. Тя е знак, че аз и екипът ми в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ вървим в правилната посока и че когато професионализмът, доброто отношение към пациентите и модерната апаратура са налице, в България може да се предлага качествено медицинско обслужване“, сподели той.
Д-р Стоянов извършва за първи път в България едноетапна операция за отстраняване на карцином на гърдата и поставяне на силиконов имплант. Професионалната му експертиза е насочена към диагностика, съвременно хирургично лечение и проследяване на заболяванията на млечната жлеза. Преминал е квалификационни курсове по естетична, реконструктивна и онкопластична хирургия на гърдата в наши и водещи европейски центрове. Той е участвал в изготвянето на национални консенсуси за комплексно лечение на карцином на млечната жлеза и локална скринингова програма за ранната му диагностика.


ОТВОРЕНО ПИСМО от Федерация „Български пациентски форум“Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ) алармира медиите и обществото, относно това какво е заложила в новия си бюджет за 2018 г., УЖ Обществената институция, Национално здравноосигурителна каса (НЗОК) – а именно: МОРАТОРИУМ върху всичко ново, което може да помогне за лечението на българските пациенти!
Цитираме конкретните текстове от проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. :
§ 6. През 2018 г. НЗОК не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.
§ 11. (2) През 2018 г. НЗОК не сключва договори или допълнителни споразумения с лечебните заведения, изпълняващи болнична медицинска помощ, за дейности по нови: клинични пътеки; клинични процедури; амбулаторни процедури и нови медицински процедури (диагностични и
2
терапевтични) в съответните клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури спрямо договорените от съответното лечебно заведение за болнична помощ през 2017 г. по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г.
В четвъртък 02.11.2017 г. на общо заседание на Комисията по здравеопазване и Комисията по бюджет и финанси към 44-то Народно събрание на Република България бе разгледан бюджета на НЗОК. На това заседание депутатите от различните парламентарни групи представляващи ни - нас гласоподавателите - дискутираха и решиха, че ЗАПОВЕДТА на финансовото министерство за МОРАТОРИУМИТЕ в бюджета на НЗОК е единствен начин да се спестяват пари. В същото време държавата продължава да не заплаща за групите, за които отговаря - всички знаем кои са те и от колко години това е модел за най-некоректния платец в България!
ПОТВЪРЖДЕНИЕТО _________на този бюджет на НЗОК - от страна на родните ни депутати показа ясно УЖАСЯВАЩАТА ИСТИНА: СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЕ ВОДИ ЯСНА, ЦЕЛЕНАСОЧЕНА И ТЕНДЕНЦИОЗНА ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД!!!
Цитираме текстът, какво означава думата ГЕНОЦИД:
„Геноцид е целенасочено и систематично унищожаване , частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:
- Убийство на членовете на тази група;
- Тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата;
- Насилствено възпрепядстване на тяхното възпроизвеждане;
- Причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група;
- Насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група.“
След не чак толкова задълбочен прочит на формулировката що е това ГЕНОЦИД и след съгласието на родните ни политици с противоконституционните текстове в бюджета на НЗОК за 2018 г. - ние осъзнахме, че всички български граждани имали нещастието да стигнат до здравната ни система - са подложени на ГЕНОЦИД!!!
Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ) изрази преди общото заседание на двете комисии несъгласието си с новия бюджет на НЗОК - в писменно становището до Комисията по здравеопазване, което за съжаление не бе взето под внимание.
Обръщаме се към всички политици, чрез Вас медиите, да не позволяват на второ четене да бъдат приети двата ДИСКРИМИНИРАЩИ И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ТЕКСТА в бюджета на НЗОК за 2018 г.!
УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ И ПОЛИТИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ - НЕ ДОПУСКАЙТЕ В СТРАНАТА НИ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ НАЦИОНАЛЕН ГЕНОЦИД!
ПОМИСЛЕТЕ ЗА МАЙКИТЕ, БАЩИТЕ НИ, ДЯДОВЦИТЕ И БАБИТЕ, ЗА НАС И ДЕЦАТА НИ – ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ, КАКВО ЩЕ ОСТАВИТЕ СЛЕД СЕБЕ СИ И СВОЕТО УПРАВЛЕНИ!!!

Със страх и много надежда Федеарция „Български пациентски форум“.

Mеждународен ден на медицинската физикаМеждународната организация по медицинска физика обяви 7 ноември – рожденият ден на Мария Склодовска-Кюри, за Международен ден на медицинската физика. Ще го честваме за пети път тази година, с основна тема “Медицинската физика: Осигуряваща цялостен подход към радиационната защита за жените пациентки и жените персонал в радиационната медицина”. Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство (БДБФИ) ще отбележи Международния ден на медицинската физика със серия от събития в цялата страна, насочени да повишат информираността на обществото за професията медицински физик и за ролята на медицинските физици. Цел е да се привлече и вниманието на институциите, от които зависи решаването на някои съществуващи проблеми като:
-Осигуряването на качеството и безопасността на високотехнологичната медицинска апаратура за диагностика и лечение зависи пряко от наличието на достатъчно квалифицирани медицински физици и инженери. При радиационните технологии медицинските физици имат ключова роля за осигуряване на радиационната защита, с отговорности за контрола на качеството на апаратурата, оценката на дозите на пациентите, оптимизацията на изследванията и процедурите, обучението по радиационна защита.
-За лъчелечение в България през 2013 г. се използваха едва 5 линейни ускорителя, докато към 2017 г. техният брой е вече 30, включително кибернож и томотерапия. Това е сложна апаратура, чието използване изисква години обучение и допълнителна квалификация. Увеличи се броят на уредбите за брахитерапия от 2 на 5, както и на симулаторите от 9 на 23 и на планиращите системи от 9 на 26. В лъчелечението в България в момента работят 70 медицински физици, като техният брой се е удвоил за четири години. От тях само 20 имат специалност “Медицинска радиологична физика”, надграждаща знанията от университета и даваща допълнително практическо обучение за работа с новите технологии.
-В образната диагностика и нуклеарната медицина започна и продължава въвеждането на нови високотехнологични диагностични уредби – позитрон-емисионни томографи (в момента са 6, седми ще започне работа в началото на следващата година) и циклотрони (засега 3), СПЕКТ-гама камери (14, от които 5 СПЕКТ-КТ, шеста ще заработи следващата година), компютърни томографи (над 200), ангиографи (около 50), мамографи (около 200). Продължава дигитализацията на диагностичната и интервенционалната рентгенология. В образната диагностика и нуклеарната медицина в клиниките у нас работят не повече от 15 медицински физици. Всяко отделение по нуклеарна медицина и всяка болница с над 20 рентгенови апарата, особено компютър-томографи, мамографи, ангиографи, трябва да има в щата си поне един медицински физик и собствена апаратура за контрол на качеството съгласно нормативните изисквания. За по-малките отделения трябва да е осигурено участието на медицински физик, например чрез договор.
- Като страна, член на Европейския съюз, България е задължена да въведе национална скринингова програма за рака на млечната жлеза. Това налага изпълнението на много строги изисквания към качеството на мамографската апаратура и въвеждането на непрекъснат контрол на качеството, без които скринингът се компрометира. Според утвърдените световни стандарти, медицинският физик трябва да е част от скрининговия мамографски екип.
-Квалифицирани медицински физици се подготвят дълго и трудно, защото, освен университетско обучение по физика и медицинска физика, те трябва да имат най-малко тригодишно клинично обучение съгласно българските и четиригодишно съгласно европейските изисквания.
-Не са достатъчни отпусканите места за следдипломно обучение по двете специалности за физици в системата на следдипломно обучение в здравеопазването - медицинска радиологична физика и медицинска санитарна физика, чрез които се получава квалификация за самостоятелна работа.
-Не са достатъчни базите за обучение по основните модули, като качеството на обучението не винаги е на необходимото ниво.
-В страната липсва система за пресертифициране на медицинските радиологични физици съгласно европейските изиквания за непрекъснато професионално развитие.
-Проблем е изтичането на квалифицирани кадри в чужбина.
-Не достигат преподавателите по специалността “Медицинска физика”, особено тези едновременно с клиничен опит и академични звания.
-Работата на медицинските физици в медицинските, университетските и изследователските институции не е популярна. Това води до недостатъчен интерес за обучение по тази специалност, а оттам – до недостиг на качествени кадри. В медицинските университети в България в катедрите по Медицинска физика работят специалисти в областта на биофизиката и почти липсват такива в областта на медицинската радиологична физика.
-Три университета в България подготвят магистри по медицинска физика – Софийския, Пловдивския и Шуменския. Университетските програми за обучение по тази специалност се нуждаят от сериозно преосмисляне и промени, за да отразят нуждите на практиката.
По случай Международния ден на медицинската физика бе организиран ден на отворени врати под мотото “Ела и разбери какво работи медицинският физик” в различни клиники в страната. В София това са Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен Център, МБАЛ Национална Кардиологична Болница, УМБАЛ „Александровска“. В КОЦ-Стара Загора и КОЦ-Враца също се проведе ден на отворени врати в клиниките по лъчелечение. В Русе отвори врати за граждани отдел “Радиационен контрол” на РЗИ.

вторник, 7 ноември 2017 г.

Новата кампания #40причини акцентира върху важното значение на фертилността за ЕвропаНа 6 ноември 2017 се отбеляза старта на кампанията #40причини и началото на втората по ред ежегодна Европейска седмица на фертилността – чиято цел е да постави проблемите на фертилността в Европа на челно място сред приоритетите на обществото и политиците. Кампанията #40причини се свързва с 40-тата годишнина от зачеването на първото инвитро бебе в света, което е станало на 10 ноември. Четири десетилетия по-късно, много европейски граждани все още нямат необходимия достъп до лечение на стерилитет, а много от тях дори не са наясно с възможностите за това. Много европейци срещат трудности да говорят открито за стерилитета поради огромната стигма, която обгръща този проблем. Поради това, фертилността не стои на челно място в дневния ред на държавите и политиците, а трябва да бъде там. Тази година Европейската седмица на плодородието ще запознае европейските граждани с фактите за фертилността, като същевременно призовава за по-голяма информираност и подкрепа за политиките в държавите-членки за справяне с неравноправния достъп до лечението на стерилитет в Европа.
Европейската седмица на фертилността 2017 идва в момент, в който фертилността на Европа страда. Целевата раждаемост в Европа трябва да бъде 2,1 деца за всяка жена, но според последните проучвания тази цифра е средно около 1,58 деца за жена, а в държави като Италия и Гърция е едва 1,4. Това означава, че до 2080 г. се очаква работещото население в ЕС да намалее с около 40 милиона души. Последствията, които тези цифри могат да имат за Европа, са тревожни. Намаляването на раждаемостта в съчетание със застаряващото население означава, че за Европа има опасност от загуба на икономическа, културна и обща международна сила през следващите 50 години.
"Сега е моментът да започнем да говорим за фертилността", казва д-р Рой Фаркурсън, председател на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (www.eshre.eu). "Трябва да започнем този жизненоважен разговор, за да премахнем стигмата и да дадем възможност на жените и мъжете да споделят своите чувства и нагласи. Трябва да работим заедно – специализираните общности на лекарите и организациите на пациентите - за да насърчим откровения диалог за фертилността и медицинската асистирана репродукция."
Европейската седмица на фертилността, проведена за първи път през 2016 г., се създаде, за да хвърли светлина върху рядко дискутирания проблем с фертилността в Европа. Миналата година Fertility Europe се фокусира върху преодоляването на стигмата и тишината, които заобикалят стерилитета в Европа. Тази година организацията има за цел да привлече вниманието на Европа, като продължи темата и изтъкне редица причини, поради които фертилността има значение.
Кампанията #40причини ще започне с видео, показващо реалните причини за необходимостта от внимание към фертилността в Европа. След това Fertility Europe ще публикува #40причини защо фертилността има значение, базирани върху цифри и научни факти. Причините ще бъдат публикувани ежедневно във Facebook и Twitter.

Становище по бюджет 2018 - НЗОК на Националното сдружение на частните болнициОценяваме позитивно увеличението на приходната част на бюджета, което се надяваме да противодейства на тенденцията за нарастващ размер на доплащане от страна на пациентите. Според нас, обаче съществува риск заложеното увеличение на приходите от здравни вноски с над 12% да не може да се реализира през следващата година.
Оценяваме негативно обстоятелството, че и през 2018 държавата няма да плаща на 100% здравните вноски  на подопечните си 9 групи осигурявани.
Оценяваме позитивно намаляването на резерва на НЗОК на 3%. Това ще ограничи възможностите на Надзорния съвет на НЗОК да взема решения „по целесъобразност” при разпределянето на средствата за здравно осигуряване.
Основен недостатък на този и всички, правени до сега бюджети на НЗОК е подходът за изготвянето им – разпределяне на остатък по Консолидирания фискална програма между политически определен пакет от услуги. Считаме, че правилният подход е първоначално аналитично да се определели пакетът услуги. На основата на пазарната цена на услугите, да се определят общите годишни разходи на НЗОК, след което да се изчислят приходите, размера на здравната вноска и вноските от държавния бюджет. Препоръчваме да се изготвят разчети и многогодишна прогноза за приходите и разходите в системата на задължителното здравно осигуряване.
Обръщаме внимание, че в чл. 3 и чл. 4 на закона, вносителят е допуснал грешка, посочвайки, че  в случаите, когато не е приет Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г., се прилага решението по чл. 54, ал. 9 от Закона за здравното осигуряване. Съгласно чл. 54, ал.8 от ЗЗО, Когато Националният рамков договор за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и в сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД, а именно НРД 2017.  
Принципно не одобряваме  правилото в ал. 2 на чл. 3, според която Директорите на РЗОК разпределят утвърдените брой направления и стойности на медицински изследвания  по изпълнители на извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ за съответната РЗОК. Това разпределение, според нас, трябва да следва избора на пациента, а не да се прави административно от служители на РЗОК.
Категорично не сме съгласни с текста на чл. 4, според който Надзорният съвет на НЗОК
утвърждава стойности на разходите по изпълнители на болнична медицинска помощ, разпределена по месеци. Въведените през 2015 лимити доведоха до влошаване на финансовото състояние на всички болници. Финансовият резултат на ЛЗ трябва да е резултат на дейността им и предпочитанията на пациентите, а не на предварително, административно определени стойности. 
Предлагаме § 11 от ПЗР на закона да се отмени. Като собственици и управители на съществуващи лечебни заведения, ние не сме засегнати пряко от забраната за сключване на договори с нови ЛЗ и структури, но смятаме, че такъв тип забрани пречат на развитието на здравеопазването, ограничават конкуренцията и засягат по неблагоприятен начин правото на пациента да получи качествена и достъпна медицинска помощ. Има достатъчно много инструменти да се контролират разходите на ЛЗ без административно да се налагат лимити и разпределят квоти. Правилно е разпределението на средствата между болниците да зависи от свободния избора на пациентите. Това би улеснило достъпа до медицински услуги и би повишило тяхното качество.
С аналогични аргументи предлагаме да се отмени и §6, с който се въвежда забрана за включване на нови лекарствени терапии.


С уважение :
                                                                                  Д-р Николай Болтаджиев, председател на
                                                                                 НСЧБ

Боби Ваклинов изгуби съня си заради Диляна ПоповаРепортерът вече не раздава правосъдие, а любов в новия си клип


Боби, който раздава правосъдие с микрофон в „Господари на ефира”, се оказа жертва на любовта в новия си клип към парчето "Сомнамбул".
Актрисата и модел Диляна е звезда във видеото на РАПортера, а майсторите зад камерата, създали клипа са Росен Василев и Любо Цанков. По песента Боби работи с музикалния продуцент Mitko Beats. 
Боби споделя за снимките на видеото:
-Истинско удоволствие е да се работи с Диляна, която пътува цяла нощ от снимките на последния си филм, за да участва в моя клип. Тя е безсъние – за нея няма сънотворни – тероризъм, за който няма отговорни – текстът на „Сомнамбул” сякаш съм го писал за нея, толкова е неотразима. Мисля, че доста хора могат да се „намерят” в песента – тя е за често срещаната житейска ситуация, в която прегръщаш един човек, а мислиш за друг, нещо като „Всеки има някой, който няма”. Ситуация, която често те кара „буден да сънуваш”!
Линк към видеото – https://www.youtube.com/watch? v=Z27SjOfYKr0