Translate

петък, 17 ноември 2017 г.

Близо 200 ученици се включат в международен конгрес


Близо 200 талантливи гимназисти ще се срещнат с науката по време на втория International Biomedical Congress Sofia и ще участват активно в практически уъркшопи. Мечтата на младежите да следват медицина може да започне да се превръща в реалност още преди да са завършили гимназия. Събитието започва на 17.11 и ще продължи до 19 ноември в Sofia Tech Park. 
Конгресът за втора година представя най-големите научни постижения в сферата на медицината. Един от акцентите му тази година е програмата Junior Pre-course, която си поставя амбициозната задача да приобщи учениците към научното събитие. Целите на International Biomedical Congress (IBC Sofia) са да се покаже важността на проучванията на молекулярно ниво за подобряване на диагностичните методи, да се провокира новаторско мислене, да се даде път на авангардни идеи. Смелата идея в събитието да се включат и гимназисти от цялата страна се реализира за първи път и е пряк път към свързване на образованието с реалните практични умения. 
В конгреса ще участват близо 500 студенти от България и Европа, което прави това събитие изключително значимо за нашата страна.
“Да събереш на едно място близо 700 млади и мотивирани хора, които се интересуват от наука и искат да се развиват, е много трудно, но и много важно за развитието на медицината у нас.”, споделят организаторите
Junior Pre-course се фокусира върху създаването на вдъхновяваща среда за бъдещите студенти по медицина и молекулярна биология. По време на Конгреса учениците ще имат възможност да тестват своите практични умения с участие в уъркшопи, ще бъдат провокирани от лекциите на водещи имена в света на биомедицинските науки, ще участват активно в събитията и ще се запознаят с материала, който ще изучават през първата година на следването си.
Програмата предлага практика още преди започването на висшето образование и създава уникална възможност за учениците да мотивират своя избор на професия, да бъдат по-подготвени и целенасочени. Едно от основните предимства на програмата е създаването на среда за развитие и контакти – заобиколени от колеги, от учени и идеи, младите хора чувстват значимостта на професията и виждат ясно перспективите, които се отварят за тяхното професионално развитие.


Мария с ексклузивен концерт в Biad premium club



Вип съквартирантите ще я подкрепят на участието й 

Фолк певицата  Мария,която делеше една стая с диетоложката Енджи Касабие има ексклузивен концерт в клуба легенда.
Малко след полунощ на 17 ноември тя ще се качи на сцената на обновения Biad premium club за да зарадва своите почитатели.
Звездата на музикална компания Пайнер ще пристигне с 12 метрова розова лимузина LimosBG и ще премине през червения килим.
Собственикът на Biad premium club Димитър Иванов ще посрещне гласовитата изпълнителна с огромен букет от рози от разкошния бутик за цветя Роза и пенливото френско шампанско Moet. 
От своя страна пък ВИП съквартирантите от реалити формата VIP brother ще подкрепят Мария с присъствието си начело с диетоложката на звездите Енджи Касабие заедно със съпруга си Рабих Ал Зейн - Мистър Ливан,Ваня Щерева, Мегз, Даниел Златков, сем. Петканови и победителя Тото.
През изминалата седмица след финала на VIP brother отново в Biad premium club реалити героите се забавляваха до ранни зори.
Мустафа Лешов,Атанас Лазаров,собственикът на лъскавите лимузини LimosBG Александър Гогов,Мис Вселена Жана Янева ще бъдат част от официалните гости на клуба легенда този петък.
На връх студенсткия празник 8 декември студентите ще се забавляват тук с популярния и актуален изпълнител ма Планета тв Фики Стораро.


Семейна стая за родители на недоносени бебета ще има в УМБАЛ Бургас



В нея  родителите ще могат да прекарват време с децата си - в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Понякога минават месеци, в които тези бебета – недоносените са разделени от своите родители. Те идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка.
УМБАЛ Бургас отбеляза Световният ден на недоносените бебета. Екипът на Отделението бе поканил всички „свои“ деца и бе приготвил подаръци за тях. Тук бе Екатерина, която се роди 600 грама, Емир, роден едва в петия месец и отписан като безнадежден.
Близо 20 деца и техните родители дойдоха, за да почетат датата и да кажат на обществото, че за живота на недоносените бебета са нужни както усилията на медиците, така и вярата и търпението на родителите им. Те подчертаха, че благодарение на грижите, положени за живота на децата им в Бургаската болница, макар и преждевременно родени, те растат като здрави и нормални деца.
„Недоносените деца имат нужда от интензивни, сериозни грижи. Без подкрепата на родителите не бихме могли да се справим.  Тези деца днес са тук благодарение на нашите общи усилия.  Стремежът ни е да предложим комплексно проследяване до навършване на 2-годишната им възраст, за да се уверим, че не изостават в развитието си“, каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.
Отделението вече е база за обучение на специализанти и екипът му е разширен с млади лекари, които искат да се посветят на тази трудна специалност. Точно днес се наложи те да се борят за живота на три деца, родени преждевременно – в 25-та и в 30-та гестационна седмица.
За първите десет месеца от тази година в УМБАЛ Бургас са родени 250 недоносени деца. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама.

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Министерство на здравеопазването отбеляза Международния ден без тютюнопушене - 16 ноември 2017



МЗ, регионалните здравни инспекции (РЗИ), Областните съвети по наркотични вещества (ОбСНВ) и здравните медиатори в страната отбелязват Международния ден без тютюнопушене на 16 ноември 2017 г. с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея.
МЗ призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които са в обкръжението му като пасивни пушачи.
У нас 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
Нарастващата употреба от малолетни и непълнолетни деца на наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите, относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите. Заради нарастващата употреба от малолетни и непълнолетни деца на наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите, МЗ представи презентация на тема „Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето“.
Фокусът на кампанията е насочен към младите хора, родители и деца за реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Цел на кампанията е и информиране на населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.
В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха още в началото на месец ноември, като РЗИ организираха следните дейности:
1. Прояви, насочени към активните пушачи за популяризиране на услугите на Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране и отказ от тютюнопушене; измерване на активните и пасивни пушачи с апарат, чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на  онлайн инструмент за отказване от цигарите (попълване на въпросник за активни пушачи).
2. Превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето като, прожекции на видеостени на филми и послания, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост, спортни турнири за ученици и др.
Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.

14 000 души се включиха в кампанията за спорт и превенция на Съюза на пивоварите в България



Всеки пети българин знае, че спортът е по-добрият начин децата да пораснат, сочи изследване

Четвъртокласници и петокласници от 3 училища в Пазарджик се включиха в заключителния за тази година спортен празник, част от превантивната кампания „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Партньори на събитието са ГД „Национална полиция” и Областната дирекция на МВР.
В инициативите под надслов „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ за последните 10 месеца участваха 14 000 души от София, област Велико Търново, Добрич, Рибарица, Пловдив, Сливен.
Кампанията обединява деца и родители в спортни игри, обучения и консултации вече шеста поредна година. Начинанието има за цел да популяризира масовия спорт и физическото възпитание на подрастващите като платформа за универсална превенция.
И тази година в кампанията СПБ заложи на спортни прояви и състезания, съчетани с образователни интерактивни занимания и консултации за превенция. Целта е на колкото се може повече деца, родители и семейства да се предлагат безплатни възможности за физически активности и обучителни дейности като модел за здравословен начин на живот и алтернатива  на експериментирането с алкохол от подрастващите.
За всички участници СПБ осигури поощрителни и образователни награди, а за училищата и центровете по превенция - комплекти за масов спорт и пътна безопасност. Със специално внимание и подкрепа се ползват децата и младежите, останали без родителска грижа, защитените жилища, кризисните центрове.
Благодарение на партньорството на СПБ с община Велико Търново, сдружение „Св. Иван Рилски” и Областните дирекции на МВР и Пожарна безопасност 22 населени места от региона са обхванати от програмата за спорт и превенция. През летните месеци в тях ежеседмично са провеждани турнири, демонстрации за лична безопасност, обучителни игри и туристически разходки. Впечатляващото е, че участниците в тях са ентусиасти от различни възрастови групи - от 8 до 80 години.
„За разлика от други подобни социални инициативи ние нямаме известна личност за лице на кампанията, но имаме доверието, организационните умения и всеотдайното сътрудничество на уважавани неправителствени сдружения и официални институции“ коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на СПБ. Тя допълни, че най-ценното, което постигат заедно организатори и участници, е, че програмата за спорт и превенция все повече се разширява, набира нови съмишленици и се утвърждава като национална кампания.
Думите й се потвърждават и от проведеното през октомври тази година национално представително изследване на агенция „Ипсос”, според което всеки пети българин знае, че спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Постигнатите през годините резултати и все по-голямата популярност на програмата стимулират организаторите още повече да разширяват обхвата на дейностите, да привличат нови партньори и да работят с колкото се може повече деца и техните родители.  

.

Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори” отбеляза 10 години от създаването си

Четири информационни щанда представиха работата на здравните медиатори през годините в областите - Превантивна медицина, Сексуално и репродуктивно здраве, Работа с институции и Работа в общността. Те бяха открити в парламента от д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.
Дискусията, под патронажа на здравната комисия, открит проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска” и председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата.” Участие в нея взеха представители на държавни институции, национални консултанти, изтъкнати медицински специалисти, представители на регионалните здравни инспекции, здравни медиатори, партньори от неправителствения сектор.
Основна тема на форума бе дейността и постиженията на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори” и здравните медиатори за 10-годишния период от създаването му. Бяха отличени ключови личности, които подпомагат въвеждането и реализирането на здравно-медиаторната програма в България през годините. Участниците споделиха опита, добрите практики и предизвикателствата по време на работата си сред уязвимите общности в различни региони на страната. Бе изтъкнат приносът на програмата за по-доброто сътрудничество между здравните медиатори, институциите и медицински специалисти с цел подобряване на качеството и достъпа до здравни грижи и услуги,както и за повишаване на имунизационния обхват в България. Сред най-значимите проекти бе  посочен „Let’s talk about protection” на ECDC – между 2012 и 2014 г. НМЗМ в партньорство с Националния център по заразни и паразитни болести адаптира културно и въведе в практиката на здравните медиатори и общопрактикуващите лекари ръководството „Да поговорим за предпазване от болести“, чиято цел е подобряване на комуникацията с родители, които имат притеснения относно задължителните имунизации. През 2016 г. НМЗМ печели Health Collaboration Award 2016 с международния проект „Заедно за по-добро здраве“, изпълняван в България, Румъния, Унгария, Словакия и Сърбия.
Набелязани бяха и предстоящите дейности за усъвършенстване на ефективността на програмата.
През 2018 г. на територията на България ще работят 230 здравни медиатори на делегиран бюджет към 117 общини. През 2007 г., когато професията „здравен медиатор“ е въведена в Националния класификатор на професиите в Република България, на територията на страната работят 57 здравни медиатори. През септември 2017 НМЗМ беше избрана от Европейската здравна платформа за една от 10-те НПО, осъществили най-успешни инициативи в областта на ваксинопрофилактиката. На 27 ноември 2017 г. ще бъдат обявени трите организации-победители.
Дискусията бе осъществена в рамките на експертния проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, който стартира през м. март 2010 г. по повод епидемичния взрив от морбили, засегнал преди всичко ромските общности в страната. Той обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване на взаимодействието между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и Регионалните здравни инспекции за намаляване на детската смъртност и подобряване на здравната информираност сред обществото. От 2012 г. проектът се разширява и извън пределите на България и  прераства в международен проект „Заедно за по-добро здраве - от нас, за нас”, осъществяван в България, Румъния, Унгария и Словакия, а от 2015 г. и в Сърбия.
Важна част от „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е обучителният компонент, в рамките на който здравните медиатори от цялата страна получават здравна информация по различни теми, подадена от водещи специалисти в областта на социалнозначимите, заразните и детските болести, имунизациите.




Безплатни прегледи за рискови бебета в Болница Токуда по повод световния ден на недоносените



По повод Световния ден на недоносените 17 ноември отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Kлиник Болница Токуда подновява своята програма за скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се извършват всяка последна събота на месеца, от 10.00 до 14.00 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.
Тази година специалистите си поставят за цел да достигнат до възможно най-много нуждаещи се бебета. Болница Токуда и платформата puls.bg започват съвместна инициатива, за да дадат пряк достъп на повече родители от цялата страна до компетентно мнение за здравето и развитието на техните деца. На 17 ноември в рамките на форума на puls.bg ще бъде отворена темата „Грижи за новороденото с д-р Масларска“. В нея специалистите от отделението по Неонатология ще отговарят на въпроси, свързани със спецификите в отглеждането на най-малките, медицинските предизвикателства пред недоносени или рискови бебета и възможностите, които родителите им имат, за да осигурят най-добра грижа. Темата ще бъде активна до края на 2017-та година.
Програмата за безплатно проследяване на рискови бебета е създадена през 2008 г., и оттогава насам непрекъснато се надгражда и развива. За този период са били прегледани повече от 2500 бебета. В рамките на консултацията се извършва цялостен скрининг на здравословното състояние на бебето, включващ клиничен преглед и високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи, тазобедрени стави и слух. Това дава възможност за ранно откриване на евентуални нарушения и навременна терапия, която да подпомогне детето в разгръщане на пълния му потенциал.
Отделението по неонатология на Болница Токуда е едно от звената с най-високо ниво (трето) на компетентност в грижите за недоносени и рискови новородени в страната. През 2016 г. специалистите са се грижили за около 300 кърмачета, половината от които не са родени в болницата, а са преведени от други лечебни заведения. Средно около 10% от всички тях са недоносени. Политика на болницата е непрекъснато да търси възможност за повишаване на качеството на грижите за тези бебета, чрез въвеждане на съвременни практики в интензивната грижа и разширяване на достъпа на родителите. Медицинската наука доказва, че контактът с родителите е един от основните фактори за бързата адаптация на недоносеното новородено и минимизирането на риска от късни усложнения.
Значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, на фона на намаляващата обща раждаемост. По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през
2016 г., 5 777 са били недоносени, като 276 са с екстремно ниско тегло под 1000 г.

Коледният сезон официално настъпи в магазините на Лидл България



За първи път веригата пуска подаръчни ваучери за своите клиенти



Специални коледни предложения за цялото семейство, сред които подаръчни ваучери, селекция от богат празничен асортимент и коледен онлайн каталог, вече очакват клиентите на веригата.
За първи път компанията пуска подаръчни Lidl ваучери за всички, които всяка Коледа се чудят какво да подарят на своите близки и приятели. Именно за тях Lidl ваучер е идеалният подарък за любимите хора. Той може да бъде зареден с желаната сума в размер от 10 лв. до 195 лв., като с него могат да се пазаруват всички стоки без ограничения. Ваучерът може да се използва във всички магазини Lidl в страната за неограничен период от време и брой пазарувания, до изчерпване на заредената сума.
За ценителите на деликатесите и вкусните Коледни предложения са специалните селекции с марка Favorina и Deluxe. Австралийски стек от кенгуру, италиански пъдпъдъци, коледни сладки и шоколадови щолени са малка част от празничните изкушения, с които клиентите могат да разнообразят своята трапеза.
Към всичко това Лидл България добавя и Коледен онлайн каталог за истинска празнична приказка. Специално място на неговите страници заемат различни идеи за предстоящите празници – от подаръци за малки и големи до разнообразни лакомства и предложения за вълшебен празник за цялото семейство. Коледни рецепти, истории за пътешествия до Берлин и Южна Африка, както и поглед към Коледата на световния виртуоз Васко Василев допринасят за коледното настроение. Освен полезни съвети и идеи, онлайн потребителите могат да спечелят и награди в специалната Коледна игра на компанията, голямата награда в която е  пътуване в чужбина за двама до избрана от победителя дестинация.
 

Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ



Един от  трийсет човека роден между 1945-1965 г. е носител на вируса на хепатит С

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ноември 2017 г. Информационната кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
В рамките на инициативата, организаторите Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници ще предоставят безплатни изследвания за хепатит В, С и ХИВ, като резултатите биват готови за 15 минути. Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни. Не е нужно предварително записване.
Удълженото работно време е публикувано на: www.hepactive.org

--------

Защо поколението baby boomers трябва да се изследва за хепатит С?
Много от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80 -те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации
До 1992 г. дарената кръв не е била изследвана за хепатит С
Вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години

.

МВР, Изпълнителна агенция по околна среда и ДП Пристанищна инфраструктура с награди за постижение в сферата на Географски информационни системи ГИС



В категория „Държавна администрация“ наградата получи Министерството на вътрешните работи за „Изграждане на първата по рода си в България цялостна ведомствена Географски информационни системи (ГИС) на база световно утвърдени иновативни ГИС технологии. Отличието беше връчено от Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя на Р България. През 2017г. по Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз МВР реализира първия по рода си в България ГИС проект за създаване на цялостна ведомствена Географска информационна система. Системата е изградена на база прилагане на изключително иновативни и световно утвърдени ГИС решения и технологии, позволяващи сложни интеграции, мощни анализи и предоставящи обща оперативна ситуационна картина. Наградата беше получена от Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи на Р България.
Друга награда при държавна администрация получи Изпълнителната агенция по околна среда за надграждане на информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Камелия Радева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда, получи призванието от Омар Бадур, програмен ръководител в Световната метеорологична организация.
Специална международна награда получи Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за внедряване на първата по рода си интегрирана информационна система за мониторинг на Черно море в реално време, който проект е отличен сред повече от 100 000 международни проекта в сферата на ГИС технологиите. Наградата бе връчена на Ангел Забуртов, Директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" от Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.
В категория „Ютилитис“ беше наградено Водоснабдяване и канализация ООД – Варна. Наградата беше връчена на Валентин Вълканов, управител на ВиК Варна от Весела Начева – Кръстева, началник на политическия кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сред другите наградени са УорлиПарсънс Нюклиър Сървисис ЕАД за прилагане на съвременни ГИС решения с представител Серафим Ценов, Ръководител проекти и връчено отличие от Петър Иванов, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България. Геологически институт „Страшимир Димитров“ при Българска академия на науките получи призвание за прилагане на ГИС за геостатистически анализи, позволяващи изготвяне на тематични карти на подземните водни тела, извършването на бързи и качествени анализи и оценки на химичното състояние на проучваните подземни водни тела, оценка и проследяване на замърсяванията им и много други.

Атрактивната Тита се включи в благотворителната кампания на NIVEA в подкрепа на Сдружение SOS Детски селища България


Един от най-младите участници в инициативата озвучи приказката „Мая и загубената магическа пръчица“ с ентусиазъм и артистичност. „Едни от най-хубавите ми детски спомени са приказките за лека нощ, които по-голямата ми сестра ми четеше. Вярвам, че историите трябва да носят позитивни послания и да възпитават и учат децата на истинските ценности в живота – закрила, любов, нежност и грижа, затова реших да стана посланик на кампанията „Приказни моменти на грижа,“ сподели тя.
За трета поредна година NIVEA провежда благотворителна кампания, чиято мисия е да подпомага развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск, да загубят закрилата на своите родители. В рамките на инициативата „Приказни моменти на грижа“ ще бъдат дарени по 30 стотинки от всеки закупен продукт от лимитираната серия NIVEA Crème с детски приказки.
Всички популярни личности, които ще вдъхнат живот на приказките от лимитираната серия като ги озвучат, ще бъдат достъпни в „приказен“ плейлист на https://www.youtube.com/user/NIVEABULGARIA. До момента като посланик на инициативата се включи обичаната актриса Силвия Лулчева, която озвучи „Мая и Зайо отиват на езда“ на: https://youtu.be/2UhcClp1Mxg.
Всички любители на синия крем могат да подкрепят инициативата, като споделят във Facebook с хаштаг #ПриказнаСиняГрижа своята кратка позитивна приказка, посветена на семейството, грижата и обичта. Всяка седмица петима автори, изтеглени на лотариен принцип, ще получат награди от NIVEA. А една от приказките ще бъде озвучена от българска популярна личност и анимирана с рисунки на децата от Сдружение SOS Детски селища България.

Благотворителна кампания в помощ на нуждаещи се български деца -„КУПИ И ДАРИ“



Стартира съвместната коледна благотворителна кампания на БЧК и фирма Тимбарк България ЕООД, производител и дистрибутор на соковете Queen’s. В периода 15 ноември 2017 г. – 26 декември 2017 г. при всеки закупен сок Queen’s – 1л., 0,05 лв. ще бъдат отчислявани за подпомагане на деца в неравностойно положение по Програма „Топъл обяд“.
Съвместната инициатива ще допринесе за каузата, чиято основна цел е да подпомогне децата на България.
През уч. 2017/2018 г. 1 600 нуждаещи се деца ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 25 области в страната. Програмата, която се реализира вече 13 години има за цел да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в класните стаи. Осигуряването на храна на някои особено уязвими ученици чрез включването им в проекта „Топъл обяд” е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия. До сега програмата е обхванала 14 500 деца от цялата страна.

Над 83 000 лева бяха набрани по време на 12-тия Годишен благотворителен бал на фондация „Сийдър”



Сумата ще бъде инвестирана в устойчивото развитие на 24-часовата индивидуална грижа и специализирана подкрепа за 100 деца и младежи в Кюстендил и Казанлък. На събитието присъстваха 200 гости – партньори и поддръжници на фондацията, дипломати, представители на социално-отговорния бизнес и  културните среди в България.
Централна част в програмата зае Благотворителният търг с колекционерски предмети и преживявания. Водеща на търга бе Преслава Фентъм-Флетчър - директор на организацията Action for Russia’s Children (ARC) и сертифициран аукционер от Кристис. Сред най-желаните предмети и преживявания бяха тениска на Арсенал, подписана от отбора, картина на американската художничка Роуз Ранов, боксови ръкавици на Кубрат Пулев, потник на Ивет Лалова, полет с балон за двама и еднодневен круиз във Варненския залив за 6 човека.
Водещи на бала бяха актрисата и филмов режисьор – Яна Титова и актьорът Александър Алексиев, известен от българския хитов сериал „Откраднат живот“ и новият филм по едноименния роман на Милен Русков „Възвишение“. Събитието откриха момичетата от HYPNOTIC трио - една от най-успешните и популярни струнни формации у нас. В музикалната програма се включи и известният цигулар Хари Ешкенази, който отведе гостите в красивия свят на класическата музика с изпълнението си. А за доброто настроение на гостите по време на вечерта се погрижи суинг квартетът The Scarlett Sisters. В края на събитието бе разиграна и благотворителна томбола с атрактивни награди, сред които уикенд за двама в Хотел Хилтън, VIP пропуски за София Филм Фест и ваучери за модни магазини.


24Kitchen стартира официално инициативата #BalCanDoit в България, Словения и Сърбия



Фууд блогъри, фотографи, стилисти и журналисти се присъединиха към #BalCanDoit - балканската инициатива на кулинарния канал 24Kitchen, която стартира заедно с предаването „Новата балканска кухня с Божана“.
Балканската кухня е вкусна, но може да бъде по-красива. Това е убеждението на съмишлениците, които ще използват #BalCanDoit. Инициативата цели нови, красиви и добре аранжирани снимки на апетитни традиционни ястия да обогатят интернет галерията с битови образи от балканската трапеза. Към нея се присъединяват професионалисти и любители готвачи, кулинари по призвание или по професия, ресторантьори, привърженици на домашните трапези и всички, за които важи правилото „първо снимам, после ям“. 
В София, на бутиков обяд в столичния ресторант „Космос“, който от създаването си налага нов прочит на традиционни български рецепти, гостите седнаха символично на една маса с още два балкански града. Чрез мултисензорна връзка българи, сърби и словенци споделиха вкуса и красотата на новата балканска кухня. Домакин на събитието в София бе Божана, победителят от Мастър Шеф, сезон 3 и водещ на новото предаване по 24Kitchen „Новата балканска кухня с Божана“, а в Любляна гостите посрещна Примож Долничар, известен у нас от предаването “От градината на масата”.
Присъстващите видяха за първи път на живо специалната чиния, символ на инициативата. Тя е създадена от дизайнера Рада Дичева, част от студио Toчка и точка. След конкурс студиото бе ангажирано да реализира своята визия за съвременна чиния за поднасяне на типични балкански ястия по визуално атрактивен начин. Ръчно изработеният сервиз за презентиране е с изчистен, стилен и деликатен дизайн в естествения цвят на порцелана. Авторката Рада Дичева, чийто дизайн бе избран сред няколко креативни предложения, споделя, че за минималистичния, но изключително атрактивен дизайн, се е вдъхновила от тъканта, формата и символиката на чипровските шевици.
Всеки от гостите на 24Kitchen имаше възможност да представи своя импровизация за аранжиране (плейтинг) на деконструирана версия на обичания български десерт – тиквеник.

Детски празник във ВМА: Малките герои от „Бърборино” подариха усмивки в Световния ден за борба с диабета – 14 ноември



За втора поредна година ВМА бе домакин на концерта на децата от смесена диабетна група в детска градина "Бърборино".
Поводът бе Световният ден за борба с диабета, а надсловът, под който се протече събитието бе „НЕКА ЗАЕДНО СИ ПОДАРИМ УСМИВКА!”.
Детският празник има за цел да покаже, че малчуганите и младите хора с диабет водят съвсем пълноценен живот.
„Децата са нашето бъдеще и ние винаги ще ги подкрепяме в техните мечти. Децата са причината да има повече усмивки и щастие, те са най-красивото нещо на земята, те са децата на 124 детска градина „Бърборино”. Благодарим за подкрепата на нашите любезни домакини от ВМА и специално на полк. проф. Венцислав Мутафчийски”, заяви в краткото си обръщение към гостите директорката на детската градина г-жа Теменужка Димитрова.
Децата представиха пред останалите възпитаници на детската градина и своите близки „Националните герои на България – символ на смелост, гордост и родолюбие”. Самите те също са герои, защото тазгодишният им празник имаше благотворителен характер в помощ на дете с диабет.
„Винаги можете да разчитате на нас”, коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД началник на ВМА. На тържеството присъстваха и специалисти в лечението на захарния диабет – проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА и председател на Българска диабетна асоциация, както и майор д-р Весела Михнева, които бяха подготвили и подаръци за децата от смесената диабетна група.


Хроничната обструктивна белодробна болест е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години и една от водещите причини за смъртност




Хроничната обструктивна белодробна болест  (ХОББ) е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години и една от водещите причини за смъртност.
Хроничната обструктивна белодробна болест  (ХОББ) често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми (напр. т.нар. “пушаческа кашлица”) за нормални. По данни на СЗО около 10% от населението на планетата страда от това заболяване. Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания е установила, че от 200 000 до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на ХОББ. До 2020 г. се очаква ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред хората (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) и петата по значимост след исхемична болест на сърцето, депресивните състояния, транспортните катастрофи и мозъчно-съдовите болести. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст.
Симптоми на заболяването са наличието на хронична кашлица със или без отделяне на храчки, затруднено дишане при усилие или в покой, намален физически капацитет и лесна умора, влошено качество на живот. Диагнозата се потвърждава чрез функционално изследване на дишането (спирометрия).
Най-честите причини за развитие на ХОББ са тютюнопушенето и интензивното и продължително излагане на прахови замърсители. Някои химикали и замърсяването на околната среда повишават риска от развитие на заболяването или могат да влошат симптомите на пациентите с ХОББ.
Честотата на ХОББ варира между 5.6% и 10.7% от населението (при 20% от пушачите, които представляват 45-55% от населението).  ХОББ се среща по-често при мъжете, но в бъдеще се смята, че повече жени ще бъдат изложени на риск от развитие на заболяването, поради нарастващия брой на жените-пушачи. ХОББ става все по-често срещана в развиващите се страни поради нарастващия брой на пушачите и излагането на вредни емисии, отделяни при използването на горива с органичен произход.
ХОББ сериозно влошава качеството на живот на засегнатите. Умората, безсънието и задуха често ограничават  физическата им активност и водят до ограничаване на ролята на тези пациенти в социалната и икономическата сфера на живота.
Проф. Даниела Петрова подчерта, че невъзможността от извършване на елементарни физически усилия в ежедневието обрича болните от ХОББ на самота и социална изолация и те често страдат от тревожност и депресия. Това обуславя нуждата от клиничен психолог и осигуряване на достъп на хората с ХОББ до квалифицирани специалисти, които да им помагат да преодоляват отчаянието и когнитивните промени в хода на болестта. Тя допълни, че са необходими съвместни усилия на всички институции на национално ниво за създаване на ефективна практика за реакция и последващи грижи от страна на психолог за тези болни.
В лечението на ХОББ и другите значими белодробни заболявания се използват различни групи медикаменти и инхалаторна терапия. При някои тежки форми на ХОББ с напреднала дихателна недостатъчност пациентът се включва на кислород в болницата и в домашни условия. Лечението цели да забави прогресията на болестта и да отложи развитието на дихателна недостатъчност, както и евентуалното инвалидизиране на пациента.
Специалистите от Клиника по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“ имат готова програма за популяризиране на новостите в лечението на ХОББ в различни райони на страната, съобщи началникът на КПВБ проф. Огнян Георгиев. Те предвиждат обучения на ОПЛ, пулмолози в доболничната помощ, специалисти в училищата и детските градини, и на професионалисти по здравни грижи, като част от инициативите на новосъздадената Фондация „Наука и здраве”. Тази идея е продиктувана от социалната и здравната тежест на заболяването и недостатъчния брой планови прегледи при пулмолог (само два годишно). За добрия контрол на болестта, специалистите осъзнават необходимостта от информираност на повече хора за същността на заболяването, наблюдението на болните и прилагането на медикаментозна терапия и адекватни грижи за болните с ХОББ.
Националната информационна кампания „Дишам свободно“ е инициатива на АББА в партньорство с Българското дружество по белодробни болести, Фондация „Наука и здраве” и УМБАЛ „Александровска“. Кампанията се реализира вече няколко години в страната и обединява всички заинтересовани страни: пациенти, медицински специалисти, медии, институции на европейско и национално ниво. През м. ноември мероприятията продължават в партньорство с общините Русе, Плевен, Пловдив и белодробните болници по места, съобщи председателката на АББА Диана Хаджиангелова. Тя посочи, че сред приоритетите на асоциацията през 2018г. е застъпничеството и работата с Европейския пациентски форум в контекста на българското председателство на ЕС, работата с институциите и медицинските специалисти в посока приемане и реализиране на Националната програма за ХРЗ, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Програмата е изготвена от работна група през 2014г., но все още не е приета от ръководствата на четири правителства. АББА продължава преговорите и по осигуряване на напълно безплатно лечение от НЗОК за всички пациенти с ХОББ, по облекчаване и подобряване на достъпа до лечение на хората с тежка астма, реимбурсиране на домашната кислородотерапия и работа с неправителствения сектор в България и на европейско ниво в посока превенция на хроничните белодробни заболявания чрез подобряване качеството на въздуха.

Изненадите от „Първи Български Балет – Веса Тонова“ продължават с пълна сила



След успешната премиера на „Спящата красавица“, в началото на годината и пълните с детски усмивки салони, екипа на „Първи Български Балет – Веса Тонова“ е готов и с поредният си детски-образователен спектакъл - шедьовър, с който ще закрият сезона.
Долината на река Лоара, мястото вдъхновило великия майстор на приказките, Шарл Перо, да разположи действието на една от най-известните си приказни истории - „Хубавицата в спящата гора“, вдъхнови и създателите на това представление за пореден път да надникнат в историята на приказката, музиката и балета - епохите, в които са се зародили приказката и балетната ѝ форма. Разкриват се непознати за децата моменти от оригиналния текст, интересни герои от познати филмирани версии, умело вплетени в либретото на балета. Със средствата на съвременни танцувални елементи, пантомима, слово и класически балет, се представя приказката в един нестандартен формат, с послания не само към децата, но и към техните родители.
Продуцентския екип е повече от ясен. Отново тандемът – Тонова, Раковски, Герон са подготвили спектакъл, в достъпна за децата форма, обединяващо ядро на музика, театър и балет. Мястото също е ясно – Сити Марк Арт Център.

Каквито идеи да влагаме в приказките, днес те имат същата функция каквато винаги са имали - да оформят представите за добро и зло, за героично и низко, за семейство и чест, но и да доближат децата до техните дълбоки страхове и копнежи и да им помогнат да се справят с тях. Наред с останалите добродетели, любовта е онова, което пребъдва, отвъд всичко тленно, отвъд всички житейски успехи и провали.
Освен с част от познатите артисти от премиерните спектакли, този път на сцената ще се изявят и нови имена, с които не сме работили до момента, надявайки се да изненадаме публиката на 18 ноември, ни съобщи Виктор Раковски от продуцентският екип.
Билетите за спектакъла са в продажба на касата на Сити Марк Арт Център, бул. Янко Сакъзов 30, както и онлайн на http://www.ticketsbg.com/event.php?id=2555

Откриха отделение по медицинска онкология в УМБАЛ „Дева Мария“- Бургас



Лентата бе прерязана от собственика на университетска болница „Дева Мария“- Семир Абумелих, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.
-За съжаление, Бургас е един от градовете в челото на класацията по онкозаболявания в последните години. На все повече хора им се налага да се запознаят с диагнозата рак по един или друг начин чрез себе си, чрез роднини или чрез приятели.До сега единственото място, където можеха да го намерят, е общинският комплексен онкологичен център. Със създаването на отделението по медицинска онкология се разширява броя на болните, които ще могат да получат навременна грижа и няма да се налага да търсят лечение извън Бургас, каза Абумелих.
Отделението, което вече приема пациенти, има за цел поставяне на нов стандарт здравеопазването. Химиотерапията ще бъде провеждана по нов метод, със специални мембранни портове, които ще заместят абокатите. На разположение на пациентите е високотехнологична система за сигнализация, която им дава достъп по всяко време до екипа на отделението. В новото звено на университетска болница „Дева Мария“ хората с онко-заболявания, освен че ще получат своята терапия, ще намерят психологическа подкрепа и ще получат отговори на всички въпроси, свързани със заболяването, лечението, страничните реакции и комуникацията с институциите. В отделението е предвидено и изграждане на библиотека, в която пациентите да намират мотивация и кураж. Първите книги за нея дойдоха от областния управител Вълчо Чолаков.