Translate

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Сдружението на бургаските болници предупреди: Новата здравна карта може да обезглави Бургас



Новият председател на Сдружението на бургаските болници ще бъде д-р Александър Маджуров - собственик на МБАЛ „Маджуров“, съобщи досегашния председател Семир Абумелих, собственик на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Той заяви:
-Следващият етап, който идва в българското здравеопазване, е много опасен и ако не сме обединени, може да доведе до големи катаклизми. Предстои да се случат две важни неща. Едното от тях е определянето на нови бюджети за областите, с което има опасност Бургас да бъде ощетен. Второто важно нещо е създаването на Здравната карта, която ще ограничи разкриването на нови специалности и може сериозно да повлияе на легловата база- не само да не може да бъде увеличена, но дори да бъде намалена.Здравната карта решава бъдещето на Бургаска област. Държим да има ясни принципи, прозрачни критерии и за всички правилата да важат по един и същи начин. Сдружението на бургаските болници е знак, че Бургас не е разединен, не е всеки за себе си. Обединени сме в ползата на нашия град и нашите пациенти
Д-р Стайков, собственик на специализирана болница по рехабилитация „Стайков и фамилия“ напомни, че Бургас е град, в който населението се увеличава всяка година и хората в града имат нужда от здравна помощ, а разкритите легла са абсолютно недостатъчни, за да ги обслужват. Ако тази Национална здравна карта лимитира броя легла, няма да можем да се развиваме по никакъв начин, заяви той.
Новата здравна карта трябва да бъде направена в рамките на два месеца, но все още не са ясни критериите, по които това ще се случи. „Опасно е, ако критерият е кой има по-големи връзки и кой е по-мълчалив“, категорични са от сдружнението.
Д-р- Александър Маджуров напомни, че досега сдружението е работило основно на лични контакти.
„Ние сме в конкуренция помежду си, която има много благотворно влияние - в стремежа си да сме най-добрите повишаваме услугата, която пациентите ползват. Пречка пред наистина добрата услуга е администрирането на средствата или по-точно въпросните лимити на НЗОК. Дори една хирургия да е по-добра от друга, когато първата си изчерпа лимита,пациентът трябва да иде във втората.  А точно той е човекът, който има право да избере къде иска да се лекува.“, каза той. Проблемите с лимитите особено се усещат през летния сезон, когато е невъзможно да се прогнозира какъв ще бъде обемът на медицинската помощ и колко пациенти ще бъдат обслужени. Изминалият януари е напомнил и друг проблем- по време на епидемия лимитите не трябва да са в сила, но въпреки това дейността отново е била лимитирана.
Представители на организации за защита на пациентите застанаха зад Сдружението на бургаските болници в исканията за ясни критерии при формирането на Национална здравна карта и определянето на бюджетите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар