Translate

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

БЛС предлага извинителните медицински бележки на децата се заплащат



Това предлагат от лекарския съюз в писмо до здравния министър Кирил Ананиев по повод публикуваната наредба за основния пакет дейности, покривани от НЗОК. От там припомнят, че в последната година поради повишените изисквания на МЗ и МОН за контрол на издадените медицински бележки, в част от лечебните заведения е определена цена за издаването им. В резултат, посочват от БЛС, исканията за издаване на бележки от страна на учениците и техните родители са намалели с около 30%, което заедно със засиления контрол над вече издадените документи, е довело до намаляване на отсъствията на децата.
"Въведената цена за издаване на медицински бележки не ограничи обръщаемостта на пациентите по повод реални заболявания, но съществено я намали  при минимални неразположения и симулациите на заболявания както от учениците, така и от родителите с цел оправдаване на направените или планираните отсъствия от учебни занятия. Допълнителен ефект е освобождаването на време за оказване на медицинска помощ на пациентите, които реално се нуждаят от такава, от ОПЛ. Също така, заплащането е довело до  частично дофинансиране на извършената медицинска дейност, особено в практиките с повече записани деца", посочват от БЛС.
Те посочват още, че съгласно действащите в момента нормативни документи у нас децата са освободени от заплащане на потребителска такса, а за лекарите от ПИМП не е определена такса за извършване на преглед за остро състояние и тази дейност е една от многото, включени в капитационното заплащане.
В условията на недостатъчно обществено финансиране на медицинските дейности и невъзможност да се определи цена на отделния преглед на децата, издаването на медицинска бележка за отсъствие срещу заплащане би намалило загубите на практиките от повишените разходи за издръжка на практиката, свързани с повишаването на минималната работна заплата и инфлацията, твърдят от БЛС. От там допълват, че по този начин ще има възможност за запазване на практиките, в които преобладават деца. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар