Translate

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Доц. Божидар Финков със златен почетен Знак на Министерството на здравеопазването



Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев награди доц. Божидар Финков със Златен почетен знак I-ва степен на МЗ за цялостен принос в здравеопазването на Р. България, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
„Всичко, което съм постигнал е благодарение на хората, с които съм работил. Най-важен е екипът“, посочи доц. Божидар Финков при получаването на отличието и благодари за високото признание.
„Адмирации за всичко, което сте направили за развитието на българското здравеопазване. Вие сте не само изключителен професионалист и основоположник на инвазивната кардиология у нас, но и човек с огромно сърце. За мен е чест да Ви връча почетния знак на здравното министерство“, заяви Ананиев по време на церемонията.
Доц.Финков завършва медицина в Медицинската академия – София  през 1971 г. От 1976 г. е асистент към Катедрата по сърдечно-съдови заболявания в Националния център за сърдечносъдови заболявания към МА, а от 1982 г. работи последователно като старши асистент и главен асистент към Катедрата. Специализирал е инвазивна кардиология в университетските болници в Прага и във Франкфурт на Майн, Женева, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Лайден, Кливлънд и Индианаполис. През 1992 г. защитава докторат и е избран  за доцент по кардиология. В периода 1997 г. – 2000 г. е заместник-директор на Националния център за сърдечносъдови заболявания. В периода 2001 – 2003 г. е министър на здравеопазването. От тогава досега доц. Финков работи като кардиолог в Университетска болница „Света Анна“, София. През 2005 г. основава Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Света Анна“, чийто началник е до днес. Има публикувани над 60 научни изследвания в български и чужди специализирани медицински издания. Той е национален консултант по инвазивна кардиология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар