Translate

петък, 9 февруари 2018 г.

С подходяща нагласа ползите от стреса могат да бъдат по-големи от вредите



Първото събитие на hOUR SPACE от проекта „Психотерапията е за всеки“ даде важни отговори за стреса и как да го използваме в своя полза

Ирина Кирякова
С темата „Стресът и работещия човек“ стартира целогодишната програма на първото у нас споделеното пространство за психолози и психотерапевти hOUR SPACE. Лектори от различни направления в психотерапията се обединиха около мнението, че стресът може да бъде  нашият най-голям мотиватор в ежедневието. 
Ирина Кирякова говори от позицията си на психотерапевт, Калин Георгиев от опита си на гещалт психотерапевт, Цвета Петрушинова разказа за професионалното прегаряне от призмата на HR, психологът Марина Тодорова разтълкува ползите от стреса и вътрешните възприятия спрямо него, а Гергана Радович сподели как чрез различни движения стресът може да бъде преборен.
Едва ли осъзнаваме, но за тялото ни дори ставането от леглото е продиктувано от даден вид стрес. От всеки един от нас зависи обаче как възприемаме различните ситуации и можем ли да ги овладеем така, че да ни донесат полза, а не вреда. 
Първите признаци за прегаряне са неспособност за концентрация, влошена памет, постоянна умора, честа промяна на настроенията, склонност към избухване, социална изолация. Човек става циничен, апатичен и неприятна компания както за себе си, така и за останалите. Тогава е добре да се прибегне до необходимата помощ от средата, приятелите или психотерапията.
„Хора, които са подложени на един и същ вид стрес и травматично преживяване, могат буквално да „се съсипят“, а други да процъфтяват. Това може да се обясни с различната ни нагласа. Едните си вадят полезни изводи, променят вярванията, които не са им вършили работа до този момент, поглеждат по-голямата картина на живота, оценяват малките моменти, близостта с хората и това трамвматично преживяване им помага да надрастнат себе си“, сподели психологът Марина Тодорова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар