Translate

неделя, 11 март 2018 г.

Генералният директор на СЗО: Грижата за майките и децата в “Майчин дом” е на изключително високо ниво



“В “Майчин дом” имах шанс да говоря не само с лекари, но и с майки. Те са изключително доволни от здравните грижи и отношението на екипа на болницата. Щастливи са и това се чете по усмивките им. Радостен съм, че видях такъв професионализъм и толкова високо ниво на грижите за майките и бебета в България. Аз и моят екип избрахме да посетим "Майчин дом", защото това е една от най-старите болници в България и продължава да бъде най-добрата болница в майчината и детската грижа. А майчиното и детското здраве са един от основните приоритети на СЗО. Дойдох тук и видях брилянтната работа на болницата и съм впечатлен от това, което се случва”, каза по време на посещението си в “Майчин дом” генералният директор на СЗО Н. Пр. д-р Тедрос Гебрейесус.
Визитата на представители на СЗО и МЗ в най-голямата аушеро-гинекологична болница у нас е част от официалното посещение в България на генералният директор на СЗО. В делегацията участваха още Мишел Боко, Помощник генерален директор за външните отношения на СЗО, г-жа Деяна Костадинова, постоянен представител на Република България към службата на ООН, г-жа Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и други представители от двете институции.
В “Майчин дом” делегацията посети ключовите отделения за родова и послеродова грижа.
“Световната здравна организация активно работи по новия си наръчник за правилно протичане на естественото раждане и грижата за жените в този момент. ““Майчин дом” е изцяло в синхрон с препоръките на СЗО и те са интегрирани в работата на професионалистите от години. Целият ни екип е щастлив, че имахме възможност да посрещнем делегацията и че д-р Тедрос Гебрейесус лично се убеди във високото ниво на професионализъм тук.”, сподели доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на “Майчин дом”, след визитата.
Наръчникът на организацията цели да се намалят инвазивните интервенции и операции без реална медицинска необходимост, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход, както и да се даде свобода на жените да преживеят раждането, водени от собствените си инстинкти.
Д-р Гебрейесус отбеляза, че у нас все още има висок процент на цезаровите сечения, което се дължи не само на усложненията, но и на личния избор на жените.
В “Майчин дом” д-р Гебрейесус посети родилна зала, където видя, че родилките разполагат със самостоятелна стая, в която могат да преживеят спокойно и пълноценно първия етап на раждането. При нискорискова бременност се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности, точно както съветва СЗО.
Той разговаря и с няколко майки в послеродовата клиника, които му разказаха за впечатленията си от болницата. Той се убеди лично, че в послеродавата клиника се дава възможност на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като са заедно в една и съща стая, както организацията препоръчва.
В болницата се изпълняват и останалите съвети на СЗО, свързани с отпадането на принципа, че разкритието на родилния канал трябва да е с по 1 см на час, използването на медикаменти за стимулиране на раждането и намаляване на продължителността му, измерването на таза и препоръките за секцио, възможността за избор на средствата за обезболяване, както и за контакта кожа в кожа веднага след раждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар