Translate

неделя, 25 март 2018 г.

Безсънието много често се дължи на стрес, депресия или друго сериозно психическо заболяване



Нарушението в заспиването или т. нар. безсъние много по-често засяга жените и хората над 65 год. Възраст, съобщи доц. П. Колев, по време на семинар, с организатори Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология.
За хронично безсъние говорим, когато нарушението в заспиването е за повече от 6 месеца.
Рисковите фактори включват кафе, чай, шоколад, никотин, алкохол, хъркане на партньора и др. а съня под 6 ч. води до затлъстяване, твърдят специалистите.
Оплакванията, при безсъние са: уморяемост и липса на енергия през деня, депресивни състояния, намалена работоспособност, засилено търсене на медицинска помощ.
Заболяването много често се дължи на депресия, стрес, неврологични, урологични, ендокринни или други по-сериозни психиатрични страдания.
При нарушение в съня над 2 седмици е необходимо човек да си води дневник на съня. А за отхвърляне на сънната апнея като заболяване трябва да се направи полисомнографско изследване, което за съжаление обаче не се поема от НЗОК, а стойността му варира от 200 до 400 лв.
Лечението (медикаментозно с допълващо – лекарства без рецепта) не трябва да надхвърля 4 седмици.
Специалистите препоръчват да не се използва алкохол за заспиване, след 18 ч. да се избягват кофеиновите напитки – кафе, кока кола и др, да се изключат всякакви енергийни напитки, да се консумира лека вечеря, да се осигури нормална температура в помещението за сън, да се намали шумът и светлината. Те съветват също така при невъзможност да се заспи до 15-20 мин. човек да стане от леглото и да чете нещо абсолютно скучно, но в никакъв случай да не гледа телевизия или да чете от телефона си.
Да се спазва хигиената на съня и в никакъв случай да не прилага самолечение, съветват още те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар