Translate

петък, 13 април 2018 г.

„Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен“ - принадлежи на гениалния немски философ Ницше


На него е посветена новата книга „Ницше и волята за власт“ на София Петрова. Това е осмото заглавие от хитовата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“. Популярната серия представя разбираемо и увлекателно личността и идеите на велики мислители от различни епохи посредством 44 притчи за живота и дейността им и множество техни афоризми. По този начин тези интересни сборници запознават непосветените и дори подрастващите с възприеманите като сложни постулати на големите философи и проправят път до тях на широката читателска аудитория, дори на подрастващите. Чрез тези книги младежите няма да възприемат големите умове на човечеството като Сократ, Диоген, Соломон, Сенека, Конфуций, Кант като неразгадаеми учебникарски личности, а могат да се вдъхновят от думите и поученията им. От новата книга ще научите всичко за философията и етиката на Ницше, за схващанията му за морала и добродетелите, за самотата, изкуството, състраданието, приятелството, любовта и брака, политиката, гнева и разкаянието…
Теорията му за Свръхчовека например се възприема като идеология на нацизма и се твърди, че именно тя вдъхновява Хитлер. Всъщност в трудовете на философа, посветени на идеята за Свръхчовека, никъде няма заявено схващане за превъзходство на една нация, раса или класа над друга. В тях се говори само за победа на съзидателното начало у човека над разрушителния нагон, за утвърждаване на творчеството за сметка на животинските инстинкти. „Тъй рече Заратустра“ се превръща в едно от най-популярните произведения на Ницше. В него той разказва за странстващ философ на име Заратустра, който заявява, че човекът e междинен етап в превръщането на животното (човекоподобните) в Свръхчовек по пътя на нравственото самоусъвършенстване и преодоляването на себе си.
Фундаментален елемент във философските разсъждения на Ницше е „волята за власт“ – онази сила, която дава основата за разбирането на човешкото поведение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар