Translate

сряда, 23 май 2018 г.

Стотици се изследваха на щанда на Национална пациентска организация на изложението Булмедика/Булдентал 2018


 Почти всички прегледи на щитовидна жлеза показаха отклонения

Стотици бяха посетителите на щанда на Национална пациентска организация (НПО) на медицинското изложение Булмедика/Булдентал (16-18 май 2018), които се възползваха от възможността да се изследват за няколко социалнозначими заболявания.
Над 80 човека се подложиха на тест за хепатит С в първия ден от форума. Специалистите от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, които извършваха скрининга, не отчетоха нито един положителен резултат.
Почти толкова бяха и желаещите да проверят кръвната си захар и холестерола, както и наситеността на кислород в кръвта си във втория ден на изложението. 29-годишна жена беше насочена от експертите от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония за консултация с пулмолог, поради отчетено понижено насищане на кислород в артериалната кръв. При около половината от изследваните специалистите на Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет откри повишени стойности на холестерола. С тях беше проведена консултация за нуждата от двигателна активност и здравословен режим на хранене.
Голям интерес сред посетителите предизвика и ехографският скрининг на щитовидната жлеза в последния ден на изложението. От организираната от НПО и сдружение ВИОМ акция се възползваха 34 души. Едва четири случая без патологични изменения отчете ендокринологът д-р Марияна Иванова след края на скрининга. Петима бяха с новооткрити доброкачествени образувания, а всички останали – със съмнения за автоимунен тиреоидит на Хашимото. Пациентите бяха насочени към по-задълбочени изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар