Translate

четвъртък, 24 май 2018 г.

Международната тиреоидна седмица ще бъде отбелязана у нас от 25 до 31 май 2018 г


При 40% поставянето на диагноза е отнело между четири месеца и две години 


Тази година мотото на кампанията е „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“, а мисията и е да се акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата, за пета поредна година, е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ). Лице на кампанията за България, с подкрепата на Мерк България, е актрисата Аня Пенчева, която е с тиреоидно заболяване.
Статистиката показва, че 24.4% от населението у нас има възли в щитовидната жлеза, като от тях 32.1% са жени, а 15.7% - мъже. 18,9 % са хората, които имат автоимунно тиреоидно заболяване (23% са жени и 10% -  мъже). 10,7 % са с нарушена функция на щитовидната жлеза като 6.2% са с хипофункция (намалена функция на жлезата) и 4.5% са с хиперфункция (увеличена функция). Това ще рече, че болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от тях дори и не подозират.
Поставянето на навременна диагноза е предизвикателство в световен мащаб. Според международно проучване, проведено едновременно в 6 страни в Европа сред пациенти с тиреоидно заболяване, 70% от изследваните не са имали никаква представа, че симптомите им се дължат на проблем с щитовидната жлеза преди да бъдат диагностицирани. При 40% поставянето на диагноза е отнело между четири месеца и две години. В България обаче, наред със скритата симптоматика, друга причина за забавяне на лечението е, че не се провежда профилактика на това заболяване. Освен това ехографският преглед, който е важна част от диагностичния процес, не се заплаща от НЗОК. Така хората разчитат на различни доброволни акции, организирани от ВИОМ и други организации, но те не могат да обхванат всички.
На 25 май, Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза, млади доброволци ще раздават информационни материали на бул. „Витоша“, а вечерта сградата на НДК ще бъде осветена в лилаво, в знак на съпричастност с хората, водещи битка в тиреоидно заболяване.
Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда също ще се включи в инициативата с безплатни прегледи на щитовидна жлеза за бременни и жени от 18 до 45 години. Консултациите предвиждат клиничен преглед и кръвни лабораторни изследвания на щитовидната жлеза, и ще се проведат на 30 май от 12 до 16 часа. Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4000 или 02/403 4917.
-Тиреоидните заболявания имат важно значение, тъй като водят до нарастване на сърдечно-съдовите заболявания и атеросклерозата, а от там до повишаване на смъртността. При децата обуславят непълноценно нервно-психическо развитие, а при жените в репродуктивна възраст водят до намаляване на раждаемостта поради стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на бременността, обясни проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология в Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.
В рамките на инициативата сдружение ВИОМ, съвместно с Национална пациентска организация, ще проведе безплатен скрининг (ехография + преглед от специалист) по време на специализираните изложения „Мисия Здраве“ и „Булмедика“.
Като продължение на кампанията от септември месец до края на годината Столична община също ще се включи в отбелязването на международната тиреоидна седмица със скринингови прегледи, които ще се проведат в Първа МБАЛ – София EАД, Втора МБАЛ - София АД, Пета МБАЛ – София EАД,  и 12 ДКЦ София.




Няма коментари:

Публикуване на коментар