Translate

сряда, 23 май 2018 г.

Д-р Сотириос Габриел, специалист по хирургия на болестното затлъстяване: И след най-трудната операция срещу наднормено тегло пациентът веднага си отива у дома -


-        -  Д-р Габриел, бихте ли се представили и моля, разкажете ни повече за себе си.
-        -  Аз съм д-р Сотириос Габриел - хирург, специалист по бариатрична хирургия (хирургия при наднормено тегло), онкологична хирургия, както и оперативните интервенции от общата хирургия - херния, онкология, храносмилателна система, хирургия на жлези с вътрешна секреция. Притежавам повече от 18 годишен опит в методите за лечение на затлъстяването. Специализирах лапароскопска хирургия на всички заболявания на жлъчката, дебелото черво, херния, както и в хирургичната онкология и направих следдипломна квалификация в Бордо, Франция.
В бариатричната хирургия започнах първоначално с метода на стомашния байпас, който приложих и използвах с над 500 пациенти. Това е една много трудна хирургична техника, радикална и крайно ефективна, но която често е придружена от проблеми. Новопоявилият се от скоро след това метод - стомашен пръстен, води до по-малка заболеваемост в сравнение със стомашния байпас и аз разбрах, че той ще е още по-ефикасен в борбата с тази болест. Днес, това е най-ефективния метод за отслабване при хора със свръхнаднормено тегло, а лично аз съм извършил повече от 15 000 бариатрични операции - интрагастрален балон, стомашен пръстен, ръкавна гастректомия, вертикална гастропластика, холопанкреатичен байпас.
През последните години допринесох за създаването на организирани центрове за лечение на болестта на затлъстяването, такива като Doctors’ Hospital в Гърция, където съм началник на хирургичното отделение, Poliklinika Doctors'Hospital в Албания и съм един от основателите на болница Медлайн в Пловдив, България.
Като член на Световната организация по бариатрична хирургия мога да кажа, че този сектор от медицината се нарича „хирургия на болестното затлъстяване и на метаболизма”, защото въздейства и на захарния диабет тип 2. Тези здравословни проблеми са характерни за нашето съвремие.  Това е най-агресивното заболяване, редом със сърдечно-съдовите болести, които засягат предимно западните, развитите общества. Това се случва вероятно, защото много хора консумират некачествена, висококалорична храна, която не е домашно приготвена. Стресовите фактори са много и въздействието им води до повишаване на апетита.  Това води до повишаване на телесното тегло при много голяма част от населението и до появата на метаболитни, ендокринни и дори психични заболявания.  Дори има връзка с много видове рак, особено на дебелото черво.
Със сигурност мога да кажа, че тази част от населението, при която се наблюдава натрупване на наднормено тегло живее по-малко и има множество здравословни проблеми.
Болестното затлъстяване е бич за младите хора, подрастващите, юношите, защото дава отражение върху кариерата и социалния живот. Медицината в последните години сериозно се занимава с тези проблеми. И до голяма степен успява да помогне чрез хирургията на наднорменото тегло. Тези операции се извършват в целия свят, особено на Запад, но в специализирани центрове. Един от тях е „Докторс хоспитал” в Атина, където съм завеждаш отделение.
-          Кажете няколко думи за патофизиологията на проблема със затлъстяването.
-          Когато трупаме повече килограми от нормалното, тогава стомахът и голяма част от тънкото черво нарастват като обем. Като количество клетки. И нормалните клетки отделят хормона та глада грелин, но когато те са повече, концентрацията му в кръвта става по-висока. Онова, което се стремим да постигнем чрез тези операции, е нарасналите стомах и тънко черво (каквито са при хората с наднормено тегло) - да ги преобразуваме в нормални. Една от основните методики е да отстраним тази част от стомаха, която  е нараснала. Този метод се нарича Sleeve Gastrectomy  -  слийв (б.а. – от английски ръкав) гастректомия, при която хирургически обемът на стомаха се намалява до около 15% от реалния и така се ограничава възможността за прехранване.Когато имаме такава форма на затлъстяване, която наричаме резистентна, това което можем да направим е да изключим част от тънкото черво. Това се нарича байпас. Онова, което постигаме като краен резултат е да ограничим количеството на поеманата храна чрез намаляване на стомаха и също така към този ефект може да има и втори – намаляване на резорбцията на хранителните вещества чрез тънките черва. При по-леките форми на болестно затлъстяване се използват две методики, при които не се отстраняваме, а просто намаляваме неговия обем. Една от тях е гастралният пръстен и другата  е т.нар. пликация на стомаха, при която се ограничава капацитета на стомаха без да е необходимо да се отстранява част от него или да се поставят чужди тела. Това е бариатричната операция с незабавен ефект, с кратка хоспитализация и значително намаляване на количеството храна, която може да консумира пациента след операцията, тъй като обемът който стомаха побира е три пъти по-малък, отколкото преди. Това се дължи на факта, че се "неутрализира" секрецията на хормона, който е отговорен за глада, а именно грелина. Тези два метода имат строги показания за определени пациенти. Класическата операция на бариатричната хирургия и да се отстрани част от стомаха и редом с това да се направи байпас и да се изключи част от него.
-          Кои пациенти подлежат на такава операция?
-          Не оперираме всички, които имат малко наднормено тегло. На първо място трябва да подчертаем, че много важна е превенцията – да не се стига до там. Т.е. важно е хората да разберат, че трябва да се грижат за себе си, да се хранят здравословно. Има пациенти, които не могат да се справят и виждат, че телесното им тегло нараства с повече от 20-30 кг от нормалното.  Например, при височина 170 см да тежат повече от 100 кг, т.е. когато Индексът на телесната им маса (Body mass index – BMI) надвишава 35, това е показание да мислим за такъв вид интервенция.
-          Ако обиколката на талията е над 100 см, това също ли е показание?
-          Основният показател е Индексът на телесната маса, но обиколката на талията има значение, защото показва типът на затлъстяване – дали е централен или периферен.  При централния тип наднормено тегло талията е по-голяма.  Още по-важно е ако при болестното затлъстяване има и здравословни проблеми като захарен диабет тип 2, нощна апнея, затруднения при дишането, повишено кръвно налягане. Ако те са на лице, добре е пациентът да се обърне към хирург специалист в бариатрията и заедно да решат тези проблеми.
-          Вие казахте в коя гръцка болница се правят тези процедури. Това означава ли, че българите се налага да пътуват до Атина, за да се оперират?
-          Аз преглеждам пациенти в болница Медлайн в Пловдив, установявам проблемите им. Някои пациенти в по-леко състояние оперирам на място. Онези с по-сериозни проблеми е по-добре да дойдат в Атина в „Докторс хоспитал”.
-          Кой е най-съвременният начин за лечение, защото някои ваши колеги твърдят, че гастралният пръстен и балонът в стомаха са остарели форми?
-          Методите като балон, пръстен или пликация са за определена група пациенти с по-леки проблеми и не дават трайни резултати.
-          Кой тогава е най-добрият метод?
-          Най-добрата техника е слийв гастректомията и при някои пациенти, при които е  нужно, да се направи и байпас. Ако, например, става дума за пациент с 20-25 кг наднормено тегло след бременност, бихме могли да приложим някои от по-леките методи като пръстен или балон. Докато се справи с този проблем. Техники като пликация или пръстен са напълно обратими. Но когато става дума за хора с дългогодишни и сериозни проблеми, тогава трябва да се решат веднъж завинаги.
-          Простете лаишкия въпрос, но когато природата е създала точно този стомах, тя е имала нещо предвид. Когато го променяш необратимо, това не води ли до обратни или странични ефекти?
-          От една страна, когато говорим за болестно затлъстяване, това само по себе си е заболяване. Освен това, когато храносмилателната система няма нормалната форма, която би имала за съответната възраст и за нормалното тегло на конкретния пациент. Те са по-големи по размери. Тенденцията е са обособим един стомах и тънки черва, отговарящи на нормалното тегло.
-          Когато се направи байпас се прекъсва притока на кръв до органа. Той не закърнява ли, след като се изключва?
-          Що се отнася до физиологията на храносмилателната система, при слийв гастректомия няма промяна. Но когато се прави байпас се изключва част от тънкото черво, се получава отчасти малабсобрция, т.е. не преминава храната през целия храносмилателен тракт и не се резорбира абсолютно всичко, често може да има диария, но нещата се подобряват с времето. В повечето случаи, обаче проблемът се оправя само със слийв гастректомия, без да се налага поставянето на байпас. Той е за много тежки форми на болестно затлъстяване. Напоследък има и нова техника, която се нарича малък гастрален байпас.
-          Става ли им лошо на пациентите, защото при поставянето на балон се чувстват непрекъснато преяли и им се повръща?
-          Ще ви кажа отрицателните неща за всяка една от техниките. Балонът се поставя само за 6 месеца с цел да се свалят няколко килограма. При него може да има чувство за гадене, повръщане. Що се отнася до гастралния пръстен, той също е временен и стеснява лумена на стомаха. Ако се случи пациентът да глътне не добре сдъвкана храна може да има чувство на гадене е тежест. А при слийв гастректомията, няма такива проблеми, защото ние обособяване един нормален стомах. Може би само лека степен на рефлукс, която бързо се преодолява с препарати като омепразид. При байпаса, вече казах, че може да бъде съпътстван с чести изхождания и необходимостта до края на живота да се приемат витамини, минерали и микроелементи, понеже не се резорбират достатъчно. Затова тази операция се извършва при много внимателно подбрани пациенти.
-          Често повтаряте думата операция – как се извършва?
-          Хирургичната интервенция е изцяло лапароскопска. Пациентите остават един ден в болницата, нямат болка след операцията и бързо се връщат към всекидневните си задължения.
-          Какъв е вашият личен рекорд за най-тежък пациент?
-          Много хора съм оперирал. В момента имам пациент в болницата в Атина, който е от Пловдив - около 340 кг. Въпреки че е млад човек на 35 години. Оперирал съм и други пациенти с близко до това тегло, но те са били напълно обездвижени.  Не могат да стигнат сами до болницата. Карат ги със специални коли. Важно е да не се стига до такива килограми.
-          При драстичната загуба на тегло от порядъка на 200 кг, кожата не увисва ли като на  шарпей?
-             След това трябва да се предприемат пластични операции със специални техники. Тук идва ролята на д-р Ангел Енчев, който  работи в „Докторс хоспитал” в Атина 5 години и познава отлично тази техника. Това е една по-специална пластична хирургия. Необходими са знания и практика. Въпреки че става дума за пациент изгубил 200 кг със специална подготовка и медицинска помощ, кожата му може да не увисне толкова.
-          Важното е да не се стига до тези драстични килограми. С една лека операция, при която пациентът няма да остане в болницата повече от ден, той може да придобие един нормален стомах, да си върне обичайното тегло и да подобри качеството си на живот.
-          Споменахте, че все повече млади хора страдат от болестно затлъстяване. Трябва ли да е навършил младежът 18 години за такава операция или с разрешението на родителите може да се извърши по-рано по здравословни причини?
-          Във все по-малка възраст този проблем става все по-голям. Основната причина е във нискокачествената, не домашно приготвена храна, която консумират младежите. Както и стресът да влязат в ритъма на живота. Обществото приема като красиви по-слабите, по-атлетичните мъжки и женски тела. Когато тялото на един млад човек не отговаря на този прототип това го стресира и го кара да яде още повече и навлиза в един омагьосан кръг. Има и психологически проблеми. Ако става въпрос за млад пациент на 15-16 години на първо място трябва да се изясни причината и да се атакува. Но ако тя е генетично заложена ,може да се потърси помощта на бариатричен хирург и да се извърши такава операция. Със сигурност, когато става дума за болестно затлъстяване точно в тази възраст, това означава, че имаме една по-агресивна форма и тя трябва да се атакува агресивно. Защото в по-късните си години рискува да има много повече здравословни проблеми. Що се отнася за затлъстяването при малките деца и при подрастващите е много важно да възпитаваме децата да се хранят правилно и да избягват нискокачествената храна.
-          Връщате ли пациенти?
-          Да, ако виждам, че пациентът няма показания за такава операция. Възможно е да се приложат някои от по-щадящите техники и при по-нисък Индекс на телесната маса от 35, но това са много специални случаи. Често това са хора от шоубизнеса, при които визията им е свързана с тяхната работа.  Но при всички останали трябва да отговарят на показанията, за да извършим такава операция.
-          Често казват, че да си с наднормено тегло е въпрос на воля. Така ли е?
-          Има известна доза истина, но когато човек натрупа доста килограми, Да речем, 180. Да имаш воля за отслабване с глад означава да вървиш срещу организма си. Тялото се мъчи да задържи килограмите, обяснението е хормонално. Затова е трудно да набеждаваме тези хора, че нямат воля.
-          Има ли общи съвети, за да не стига човек до вас?
-          Да, домашно приготвена храна, движение, каране на колело и много е важно да няма стрес във всекидневието?
-          Средиземноморската диета универсална ли е?
-          От гледна точка на това, че тя съдържа от всичко, можем да кажем, че е здравословна и добра. Важни са и количеството и вида на храната. Но домашно приготвената храна, по начина, по който всеки етнос е свикнал да се храни, със сигурност е най-добрата диета.


Интервю на Магдалена Гигова


Няма коментари:

Публикуване на коментар