Translate

петък, 18 май 2018 г.

Студенти, които учат за медицински сестри, вече могат да работят в УМБАЛ Бургас, докато следват


Те ще бъдат назначавани на трудов договор като болногледачи и ще упражняват професията под надзора на квалифицирана медицинска сестра. Съветът на директорите на болницата взе решение да създаде програма, която едновременно да реши два проблема – да даде възможност на бъдещите медицински сестри да облекчат финансово следването си и да запълни липсващите сестрински бройки. Както е известно, медицинските сестри не достигат в цялата страна и продължават да работят и след като се пенсионират.
Проектът е изготвен съвместно с Факултета по обществено здраве и здравни грижи на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, но за работа в УМБАЛ Бургас могат да кандидатстват студенти и от други градове.
-Докато следват, студентите не могат да работят като пълноправни медицински сестри, защото още нямат нужното образование. Ние даваме възможност те едновременно да учат професията на теория и практика, да имат и трудов стаж. От това ще спечелят и пациентите, защото за всички дейности по обгрижване, за което сега медицинските ни сестри нямат време, ще отговарят болногледачите. Ще се съобразим изцяло с учебния график на студентите, обясни директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.
Задачите на болногледачите включват помощ при хранене, обличане, физическо придвижване и упражнения, приемане на лекарства през устата, преобличане, транспортиране с инвалидни колички или подвижни легла, наблюдения на състоянието, реакциите и поведението на пациентите, информиране на медицинските специалисти за възникналите проблеми.
Студентите, които желаят  да кандидатстват, могат да се свържат с Отдел „Човешки ресурси“ на УМБАЛ Бургас на тел. 81-05-95, 894-707.


Няма коментари:

Публикуване на коментар