Translate

сряда, 10 януари 2018 г.

Стотици преминаха през грипния кабинет на ВМА. Какви са първите симптоми и как да се предпазим?



Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия.
„Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и в момента работи с пълна сила. След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани”, коментира полк. доц. Георги Попов – началник на Катедра по инфекциозни болести.
Той е категоричен, че още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.
„Пациентите, които идват в този кабинет най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката”, заяви доц. Попов, като подчерта, че тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.
По думите му, характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация – болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура  над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.
„При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, пояснява инфекционистът.
А съветите, които дава, за да се предпазим са консумация на повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци, да приемаме повече течности и чай.
Важна, по думите му, е и здравната култура на хората: „Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърностите и лесно можем да се заразим”.
„Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Попов.

СБАЛАГ “Майчин дом” откри изцяло обновена послеродова клиника



Най-големият акушеро-гинекологичен център в страната “Майчин дом” откри изцяло реновираната последородова клиника днес. 21 нови стаи и манипулационни заемат реално подновен един етаж в болницата. 
Инвестицията е на стойност близо 600 хил. лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването под формата на капиталови средства. На 394 хил. лв. възлиза ремонтът в лечебното заведение, а с други 200 хил. лв. е закупено оборудване за клиниката. 
“За мен наистина е голяма чест да присъствам на това събитие в “Майчин дом”. Това е най-голямата АГ болница -  болница, която има традиции, болница, в която само през миналата година се родиха 3910 дечица, живи и здрави. “Майчин дом” е водещо лечебно заведение в нашата страна. Тук се съчетава високият професионализъм, наличието на съвременна апаратура и техника, невероятно отношение към пациентите и в същото време един прекрасен успешен мениджмънт от страна на ръководството на болницата.”, каза по време на откриването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.Като икономист и финансист не мога да не кажа, че финансовото състояние на “Майчин дом” е много добро, с положителен финансов резултат и без никакви задължения към своите доставчици. Това беше в основата Министерството на здравеопазването да задели необходимия ресурс, за да присъстваме днес на обновяването на клиниката, която ще бъде най-съвременната подобна клиника в цялата страна.”, допълни той.
СБАЛАГ “Майчин дом” е не само най-голямата АГ болница, с най-много новородени бебета, но тя е и наследник на 115-годишна история. Амбициите са традициите да бъдат надградени и институцията да се превърне в лидер на Балканите за цялостна грижа за здравето на жената на всяка възраст.
“Грижата за майката и детето са в основата на всяка една политика и мисля, че факта, че г-н Ананиев е днес с нас доказва, че министерството, заедно с усилията на всички колеги вървим в една посока, а именно да имаме повече бебета и повече усмихнати майки и татковци. Майчин дом” е институцията, която е основен фактор в развитието на акушерството и гинекологията в страната. “Майчин дом” е институция, която над един век развива акушерството, гинекологията, неонатологията. Тук се намира и националната генетична лаборатория. Така че можем да кажем, че “Майчин дом” в тази част на Европа е един сериозен фактор в грижата за майчино и детско здраве”, каза изпълнителният директор на “Майчин дом” доц. Иван Костов.
Благодарение на ремонтираната послеродова клиника майките ще имат възможност да бъдат в непосредствена близост до своите рожби. В това се увери лично и министър Ананиев при обиколката на отделението, по време, на която прегърна едно от новородените момиченца.
Новата клиника разполага с общо 51 легла.
За да се чувстват още по-приятно майки, ремонтираното отделение е украсено със снимки на новородени бебета, предоставени от фотографа Бояна Захариева.
В “Майчин дом” наскоро бе открита и единствената по рода си в България модерна лаборатория с оборудване, което отговаря на най-високите световни стандарти за изследване на различни заболявания, сред които и “човешки папиломен вирус”, който е причинител на рак на шийката на матката. Ранната и прецизна диагностика на HPV е най-добрата превенция за този тип онкологично заболяване. Болницата работи и с модерна апаратура за т.нар. безкръвни или лапараскопски операции. Фокус през тази година ще бъде изграждането на център за операции и лечение на рак на гърдата.

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Актавис ЕАД и председател на УС на БГФармА пое председателството на Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ от 01.01.2018 г.



Позицията председател на Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ (БОВЛ) се заема на ротационен принцип с едногодишен мандат за всяка от организациите членки.
Тази година е изключително важна като подготовка за внедряване, експлоатация и поддръжка в България на ефективна система за верификация на лекарствените продукти, напълно съвместима и интегрирана с Европейската система за верификация. Системата в България трябва да започне да функционира от началото на 2019 г., с цел предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства в законната верига на доставки и осигуряване на българските пациенти с допълнителна гаранция за качеството на техните лекарства.Това е основен приоритет в работата на БОВЛ и на мен като председател на сдружението тази година“, споделя г-н Николай Хаджидончев.
БОВЛ е създадена на 14.03. 2016 г., с цел подпомагане прилагането в България на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и осигуряване на снабдяването на пациентите с автентични лекарствени продукти. БОВЛ е учредена отАсоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България - АРФарМ; Българската генерична фармацевтична асоциация – БГФармА; Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства; Българската асоциация на търговците на едро с лекарства – БАТЕЛ и Българския фармацевтичен съюз – БФС.
България е сред първите държави в Европа регистрирали такава организация.

Снимка: списание МЕНИДЖЪР

Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка



Консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт от 15 януари до 3 февруари в Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО). Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще продължат от 15 януари до 3 февруари, а повод за тях е Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца.
Прегледите засягат всички пациентки с тумори на маточната шийка. Консултациите при тях ще се осъществяват от гинеколог, лъчетерапевт, ако е нужно и от химиотерапевт.
Всички прегледи ще се осъществяват след предварително записване на телефон 02/80 76 299.В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч. 
Ракът на маточната шийка е вторият по честота, засягащ женските полови органи. Всяка година от него заболяват около 1100 жени, а около 400 умират. Причина за него е човешкият папиломен вирус.
Ракът на маточната шийка е един от малкото видове, който би могъл да бъде предотвратен чрез скрининг и профилактични прегледи. Когато се установяват предраковите състояния и бъдат лекувани, може да се избегне развитието на заболяването.  В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий, когато лечението на болестта е трудно.

Клиника Derma-Act обединява повече от 20 родни звезди и свои пациенти около каузата си за равенство в качеството на здравното обслужване



Орлин Павлов, Данчо Йовчев, Башар Рахал, Силвия Кацарова, Саня Борисова, Златните момичета на художествената гимнастика и повече от 20 български звезди подкрепиха мисията за качествена грижа и равенство в обслужването на всички пациенти


Най-големите звезди от сферата на родния шоу бизнес, спорта, медиите, киното и музикалната сцена взеха участие в каузата на клиника Derma-Act. По случай първия си рожден ден, софийската клиника засне серия видеа, посветени на мисията им за еднакво и безкомпромисно добро обслужване на всички пациенти, без значение от това дали са известни личности, без значение от тяхната професия, пол и възраст.
„В клиниката често се шегуваме, че всеки наш посетител е VIP – Very Important Patient. Но като оставим шегата на страна, да, изключително горди сме, че най-популярните лица на България ни гласуват доверие и са станали наши посетители и приятели през тази една година, но за нас беше важно да кажем, че всеки пациент има право на безкомпромисно добро обслужване и грижа, без значение от неговата професия, пол, популярност или възраст. За нас това е закон, надявам се, че за останалите колеги – също“, сподели собственикът на Derma-Act д-р Константинос Пагидас.
В първото от серията клипове взеха участие не само олимпийската гордост Данчо Йовчев, актьорът Башар Рахал, певицата Теди Кацарова и прелестната Саня Борисова, но и Гери Малкоданска, златното момиче на художествената ни гимнастика – Цвети Найденова, Олга Модева, Маги Джанаварова и Алекс Йорданова. От Derma-Act все още пазят в тайна кои ще са другите български звезди във видеата от поредицата, но обещаха много изненади.
Разпознаваемият глас зад кадър пък е на актьора и певец Орлин Павлов. 

Линк към видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=ZUS_KZrrhU8&feature=youtu.be

 

Предстои десетото юбилейно сватбено изложение BALKANICA WEDDING & HONEYMOON EXPO 2018

То ще се проведе в дните 20 и 21 януари 2018 г. и ще представи актуалните новости в сватбения бранш. Най-голямото сватбено изложение в страната се организира от „Експолайн“ ООД – Анета Пени и Ирини Батзака. За десети пореден път SOFIA HOTEL BALKAN ще бъде домакин на изложението, което ще събере в елегантните зали на хотела над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия.
BALKANICA WEDDING & HONEYMOON EXPO събира под един покрив едни от най-добрите фирми, които традиционно представят най-новите тенденции и идеи в организирането на сватбения ден, уникални декорации, булчинска мода, предложения за медения месец. Фотографи и филмови къщи ще покажат модерните насоки по отношение на заснемането, чрез които да бъдат запазени скъпи спомени от сватбения ден.
Изложението създава условия за безценна комуникация B2B и едновременно с това
кани като зрител и участник бъдещото семейство. BALKANICA WEDDING & HONEYMOON EXPO е първото изложение за годината и интересът на бъдещите младоженци е голям, защото с посещението си те виждат всички нови проекти, оригинални идеи, полезни съвети в една сватбена атмосфера и на едно място. Посетителите имат възможност да получат професионална информация и консултация и да намерят много отговори на въпросите си. Фирмите изложители предлагат големи отстъпки на място, както и много награди за томболата, в която всички посетители могат да се включат.
И тази година организаторите от „Εксполайн“ ООД обвързват събитието с благородна кауза, като подкрепят Розовата фондация /Pink Fondation – pinkfoundation.bg/. В рамките на на изложението ще бъде предоставен щанд, на който ще се продават сватбени аксесоари, създадени специално за събитието от децата, за които се грижи фондацията.


Апарат за лесно намиране на детски вени получи УМБАЛ Бургас



Веноскоп – апарат за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца получи като дарение УМБАЛ Бургас. Веноскопът бе доставен днес в болницата и веднага бе пуснат в употреба. Вените при бебетата се виждат и намират трудно, веноскопът ще спести ненужно многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлината апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното място за абоката.
„Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3-годишна възраст. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас.
Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Досега то е разполагало само с 5 инхалатора на 25 легла. „Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни д-р Ангелов.
Веноскопът, както и 10 инхалатора, са дарение от фондация „Арусяк Чакърян”. Фондацията подпомага обществената педиатрия в България, а седалището й е в Кьолн, Германия. Стойността на дарението е около 4000 лева.
Апаратурата ще намери изключително приложение в УМБАЛ Бургас, тъй като в последните години има трайна тенденция тежко болните деца и децата с неуточнена диагноза да бъдат изпращани тук, въпреки наличието на още 3 детски отделения в града. Годишно през Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас минават около 2000 пациенти.

Български екип направи първото в света цялостно ендопротезиране на аорта



Научната публикация за медицинското постижение беше публикувана в едно от най-престижните научни списания за кардиология

Д-р Станков, Павлов и доц.Петров

Екипът на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, начело с доц. Иво Петров – национален консултант по инвазивна кардиология и началник на Клиниката по Ангиология и Кардиология – започна годината с поредно високо достижение в медицината: първото в света цялостно ендопротезиране на аорта. Уникалната манипулация е отразена с научна публикация в едно от най-престижните начуни списания за кардиология в света – Journal of the American College of Cardiology.
През лятото 48-годишният Евгени Павлов - пациент с близо 50 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло, аортата, беше спасен в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.
Лекарите в Плевен диагностицират разкъсване на най-вътрешния слой на кръвоносния съд. То застрашава пряко живота на Евгени и блокира кръвотока към десния крак, което което може да причини трайна пареза. Медиците преценяват, че пациентът трябва спешно да бъде изпратен за лечение в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Дисекацията на аорта е спешно състояние, чиято бърза диагноза и лечение са от изключителна важност за спасяването на живота на пациента. Ако състоянието не се лекува навреме, смъртността е близо 50% в първите 48 часа.
В двучасова спешна интервенция доц. Петров и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина, и по този начин е спасен не само животът на пациента но и пълната подвижност на крака му. Това е първото цялостно ендопротезиране на аорта, което започва от основата на съда (непосредствено над сърцето), както у нас, така и в света.
Обичайният подход при такива случаи е класическа отворена кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. 
-Когато докараха Евгени стана ясно, че минималноинвазивната интервенция е единствения му шанс. Иначе нямаше да оцелее, сподели д-р Станков. 
-Донякъде позитивната развръзка беше и въпрос на шанс, защото освен нужния опит, имахме на разположение и нужния имплант. Това е стент от ново поколение, който не се реимбурсира у нас. Клиниката ни разполагаше с няколко броя, тъй като бяхме един от центровете на мащабно клинично проучване, разказа доц. Петров.
Аортната дисекация и аневризма са усложнения при слабост на аортната стена. Срещат се при 10 до 13 на 100 000 души население. Основен фактор за развитието им е фамилната обремененост. Рискът заболяването да се развие и усложни нараства в пъти при пушачи, хора с високо кръвно налягане, диабет. Установяването на увеличена аорта може да се направи и с профилактична кардиоехография, препоръчителна за всички, които имат преки роднини с установено заболяване на аортата.
 

9 лекари взеха специалност в УМБАЛ Бургас


Д-р Димитър Власакиев и д-р Саня Динов

Откакто болницата стана база за специализация, интересът на младите лекари за едновременна работа и обучение нарасна. През последната декемврийска сесия 9 лекари взеха специалност, някои от тях - втора. 8 работят на щат в УМБАЛ Бургас.
В Отделението по кардиология успешно се дипломираха трима лекари – д-р Димитър Власакиев, д-р Свилен Николов, д-р Фатме Шакирова. За д-р Власакиев и д-р Николов специалността „Кардиология“ е втора. В момента отделението обучава още трима специализанти.
Останалите дипломирани специалисти са в отделенията по нефрология – д-р Петя Купенова (втора специалност), д-р Николета Балабанова, неонатология – д-р Ирина  Апостолова, образна диагностика – д-р Стефан Браяновски, очно отделение – д-р Деница Влайкова, ендокринология – д-р Стефка Стефанова. 
-Благодаря на колегите, които избраха нашата болница за своята специализация, благодаря им и за старанието, което положиха по време на своето обучение. Фактът, че болницата се сдобива с 9 нови специалисти показва важната й роля в подготовката на медицинските кадри, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.
В момента УМБАЛ Бургас има 6 места за специализанти по следните специалности: анестезиология и интензивно лечение, акушерство и гинекология, хирургия, трансфузионна хематология, гастроентерология. По време на обучението им болницата заплаща както трудово възнаграждение, така и допълнителни разходи.

Стартира записването за втория сезон на академия „Изпечи с любов“




„София Мел“ отново ще даде възможност на любители пекари и сладкари да усвоят традиционни и съвременни похвати при приготвянето на печива

За втора поредна година най-популярната марка брашна у нас организира Академия „Изпечи с любов“, която стартира на 20 и 21 януари в София. Освен в столицата, курсовете за любители пекари и сладкари ще се проведат също във Варна, в Плевен и в Пловдив, в два последователни дни във всеки град.
Академията дава възможност на участниците да се запознаят с особеностите при боравене с тесто, спецификите на различните типове брашна и да получат интересни и полезни съвети, свързани с пекарството и сладкарството. Курсовете се водят от лектори - професионални готвачи, които предават тънкостите в приготвянето на разнообразни печива, сред които традиционен хляб, погачи, дребни сладки и др. Една от основните цели на кампанията е да се обърне внимание върху значимостта от създаване на добра хранителна култура и използването на качествени продукти в ежедневието. В първото си издание Академия „Изпечи с любов“ за начинаещи любители пекари и сладкари привлече над 850 души.
Участието е напълно безплатно и всеки желаещ свободно може да се регистрира на сайта на марката - www.sofiamel.bg/academy. Предстоящите издания на Академията са през февруари и март във Варна, в Плевен и в Пловдив. Повече информация и график за провеждане на курсовете ще откриете на сайта.

Безплатни консултации в София с водещ неврохирург от чужбина




Неврохирургът доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще консултира безплатно пациенти в София на 12 януари 2018 г. Доц. Токташ е един от водещите специалисти в Турция за оперативно лечение на мозъчни тумори и хирургия на гръбначния стълб.
Доц. Токташ е специализирал неврохирургия в Медицинския факултет на Мармарския Университет, където е продължил и докторантурата си. През 2014 г. е участвал в научно-изследователски дейности в Харвардския университет. Съвместно с проф. д-р Денис Кония са патентовали като изобретение регулируеми импланти, които се използват в гръбначната хирургия. Доц. Токташ е автор на редица научни материали в областта на гръбначно-мозъчните заболявания и е един от водещите авторитети в южната ни съседка за лечение на дискови хернии на гръбначни и шийни прешлени, гръбначни тумори, сколиоза и гръбначни деформации. Преподава в Медицинския факултет на Бахчешехирския университет и приема пациенти в болница „Медикъл Парк Гьозтепе“. В работата си доц. д-р Зафер Оркун Токташ прилага най-съвременните методи и технологии.
Доц. Токташ е натрупал значителен опит и експертиза в лечението на мозъчни тумори, а в арсенала му влизат всички най-съвременни методи в тази бързо развиваща се медицинска сфера. В наши дни неврохирурзите във високотехнологичните болници работят с техники, които позволяват свеждане до нула на грешките по време на операция. С технологиите  за интраоперативно сканиране  и навигация е възможно хирургът още по време на самата операция да проследява каква част от тумора е почистил. Един от често прилаганите нови методи е и използването на томография и ангиография в операционната. Или накратко, в съвременните болници вече почти всички радиологични изследвания могат да се прилагат и в операционните зали. Все по-често намира приложение и методът на мониториране на нервната система по време на операцията. Това създава добри предпоставки за предотвратяване на вероятни увреждания, включително парализа след мозъчна операция.
Пациенти от България могат да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Зафер Оркун Токташ, като се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Композиторът Димитър Кирков с нова книга



Тя се нарича „Човешкият фактор в организацията, ръководството и управлението на труда“. Обемният му труд – над 300 страници, е работен почти 20 години. Като инженер-химик той има десетки статии, свързани с изследвания в областта на агрохимията и растителната защита. В областта на правото (той има и юридическо образование) публикува неотдавна книгата си  „Животните и човека – психологически, социологически, етични и правни аспекти“, а на международна конференция на Балканската академия на науките и културата изнесе впечатляващ доклад върху темата за агресията. В областта на музикознанието впечатлява труда му „През погледа на един музикант – педагогически, психологически и нравствени проблеми на музиката“ (над 500 стр.). Преди години сериозен интерес предизвика и книгата му „Музиката, която лекува - музикотерапия“. За настоящия му труд оценка дава в своята анотация към книгата проф. д-р Илия Д. Христов д. б. н., който пише: „Високо оценявам задълбочения философски анализ на трудовата дейност на човека, който е направен от автора…“, „Авторът на книгата завладява вниманието и ентусиазма на мислещия читател с неподправена откровеност, с необятно широка информираност и логическа задълбоченост при разглеждане на тези (на труда) кардинални проблеми на всяко общество.“, „Авторът ясно и логически последователно разкрива човешкия фактор в организацията, ръководството и управлението на труда в различни аспекти и конкретни случаи, използвайки над 153 литературни източника“; „Оценявам като значителен научно-приложен принос на автора комплексното разглеждане на човешкия фактор в организацията, ръководството и управлението на труда.“; „Чрез предложения научно-приложен труд инж. Димитър Киров се изявява като зрял изследовател на комплексни, значими проблеми, за решаването на които са необходими солидни познания в областта на философията, психологията, физиологията, социологията, икономиката, етиката и правото“.

Полезна информация относно грипен сезон 2017/2018



Какво представлява грипът?
Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса - А, В и С, които не могат да се различат симптоматично.
Какви са симптомите на грипа?
Характерно е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.
Как се заразяваме с грип?
Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.
Какви са усложненията на грипа?
Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.
Как да се защитим от грип?
Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за  лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.
Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.
Как да предпазим околните, ако имаме симптоми?
Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.
Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.
При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.
Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.
Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък.
При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.
­Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат.
При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности.
Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.рипните заболяванияу

Навременната имунизация на децата срещу морбили е отговорност на ОПЛ и на родителите



През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.
МЗ призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.
Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Припомняме, че през 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент. По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели) . Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г. Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% .
В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите.
МЗ обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването на разпространението му е трудно постижимо и изисква последователни действия. Регулярно се провеждат имунизации срещу морбили за съответните възрастови групи, подлежащи на задължителна ваксинация. Здравните власти и работещите сред ромските общности здравни медиатори провеждат кампании за информиране на населението относно заболяването и начините за предпазване от него.
Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обхват в страната и на последователната държавна политики към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това МЗ е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

Роботите са един от ключовите фактори за превръщането на LG в лидер при изкуствения интелект



След като представи гамата си от роботи преди година, LG Electronics (LG) изненадва публиката с още иновации в тази област и ще покаже три нови работни робота по време на изложението за потребителска електроника CES 2018. Създадените от LG концептуални роботи са специално разработени за употреба в хотели, летища и супермаркети. Тези модели засвидетелстват ангажимента на LG към този бизнес сегмент и желанието на компанията да разраства продуктовото си портфолио за роботика.
LG представя новата си CLOi (КЛОУИ) марка с роботи, като част от нея са робота-сервитьор (Serving Robot), робота-пиколо (Porter Robot) и робота-пазарска количка (Shopping Cart Robot). Те са новите предложения на компанията след лансирането на тестовия робот за предоставяне на насоки по летищата (Airport Guide Robot) и тестовия робот за почистване на летища (Airport Cleaning Robot), чиито изпитвания наскоро приключиха успешно в рамките на международното летище в Корея. Роботът-косачка (Lawn Mowing Robot) и вежливият Hub Robot, които наскоро участваха в тестове в една от най-големите финансови институции в Корея, са също част от продуктовото семейство на CLOi.
Целта на роботът-сервитьор е бързо и ефективно да разнася храна и напитки на гостите и клиентите в хотелите и чакалните в летищата. Роботът може да достави храна и освежаващи напитки по всяко време, а благодарение на вградения си плъзгащ се поднос, той може лесно и безопасно да сервира. След като доставката бъде потвърдена от клиента, роботът-сервитьор се връща на изходната си позиция напълно самостоятелно.
Роботът-пиколо е създаден с цел да доставя багаж до стаите на гостите. Той намалява неудобствата, свързани с бавното обслужване и дългото изчакване по време на един хотелски престой. Роботът-пиколо може да се справи и с експресни услуги по регистрация на настаняване, както и да обработва плащания, което дава възможност на заетите гости да освободят хотелската стая и багажът им да бъде доставен до изчакващ автомобил за рекордно кратко време.
LG прилага експертизата си в роботиката и за да подобри пазаруването в премиум супермаркети. С помощта на робота-пазарска количка клиентите могат да сканират продуктите, използвайки четеца на баркодове, вграден в робота и така да разглеждат цените. Клиентите също разполагат с пълния си списък с покупки на предния дисплей на робота. Посредством смартфон приложение роботът може да насочва пазаруващите към продуктите, които са избрали.
CLOi роботите на LG ще бъдат разработвани успоредно с ThinQ– марката за изкуствен интелект (AI) при потребителската електроника и домакинските уреди на компанията. CLOi е марка, която е създадена да предоставя едновременно емоционално взаимодействие и новаторско удобство на клиентите, използващи AI технологии.
-Част от бъдещата стратегия за разрастване на LG е разширяването на портфолиото от роботи, които могат да внесат истинско удобство и иновации в живота на клиентите ни.Ще продължим да развиваме широка гама от продукти при роботите за дома и бизнеса, като същевременно ще търсим нови начини, по които да допринесем за развитието на роботиката,” каза Рю Хйе-джунг, завеждащ дивизията за умни технологии в LG Home Appliance & Air Solutions Company.

Повишен интерес към петия конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”



Повече от месец преди да изтече срокът за участие в петото издание на литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” Център „Алеф” вече получава есета от различни краища на България. Интерес към надпреварата проявяват както ученици от област Бургас, така и от отдалечените райони на страната.
Надпреварата става все по-популярна с всяка изминала година. Петото й издание ще бъде един от акцентите на националната кампания за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.
Център „Алеф” предложи на учениците да се върнат към отрязъка от българската история преди 75 години и да изразят своите мисли и чувства. Те могат да се пренесат назад с машината на въображението и да влязат или в ролята на спасител, или в ролята на спасен, а също така да се опитат да погледнат в бъдещето и да прогнозират своето поведение при евентуална идентична ситуация, изискваща личен избор. 
Творческата интерпретация на историческите събития и техния отзвук през годините дават широк простор на младите хора да демонстрират познания и личностна позиция. Владеенето на българския език и уменията да си служат с него също са поставени на изпитание и са още едно предизвикателство пред участниците в конкурса.
Журито, председателствано от Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг. ще се запознае с есетата и ще даде своята оценка.
По традиция награждаването на най-добрите ще стане на тържествена церемония в Бургас. Тъй като града има честта да бъде един от регионалните центрове на националната кампания за честване на 75 години от акта на спасение на българските евреи, събитието ще е съпътствано с други интересни инициативи. Една от тях ще бъде ритуал по откриване на мемориален знак в почит на достойните граждани на Бургас, запазили своите съграждани-евреи.
Най-добрият автор ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в Израел. Класираните на второ и трето място ще получат парични награди – съответно 300 и 200 лева.
Ще бъде спазена и традицията най- успелите двайсет участници в конкурса да присъстват на церемонията в Бургас на разноски на организаторите.
Календарът продължава да отмерва времето до финалният срок – 10 февруари 2018 година. Организаторите са в готовност да откликнат с цялата сериозност  и отговорност на усилията и творчеството на учениците, поели достойното предизвикателство да допълват страниците на историята.

Нов лазер разбива камъни в пикочната система и бъбреците в Болница „Тракия“



Камъни с големина до 1см , запушили пикочните канали на пациент, бяха безкръвно разбити и изведени с помощта на модерна лазерна апаратура от уролозите на Болница „Тракия“. От есента на миналата година в урологичен сектор на болницата се използва модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система и бъбреците Rhapsody H-30на водещия производител на медицинска техника CookMedical. Досега с лазерната методика медиците са помогнали на близо 20 пациенти, страдащи от камъни в пикочния мехур или пикочните канали.
-Ендоскопската апаратура ни позволява да достигнем до камъните през естествените отвори на тялото на пациента с изключително тънък, гъвкав инструмент, от върха на който се излъчва холмично лазерно влакно, обясни д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология“ в болница „Тракия“. Лазерният лъч е с мощност 30W и дълбочина на проникване само 1 милиметър. Ефективен е единствено, когато инструментът се допре до камъка, тъй като водната среда около него неутрализира действието на лъча. Това го прави безопасен за тъканите, които няма как да бъдат неволно наранени. Системата има променлива ширина на импулса, за да се сведе до минимум миграцията на камъка. Лекарите могат да избират от широка гама холмични лазерни влакна, създадени специално за системата Rhapsody H-30.
„Модерното оборудване и богатия ни опит в безкръвните ендоскопски операции позволяват да достигнем по безкръвен път до камъните и да ги фрагментираме с помощта на лазера на изключително малки частици, които пациентът изхвърля по естествен път. Когато видът и големинета на камъка не позволяват да бъде разпрашен, той се разбива на сравнително дребни фрагменти, които инструментът улавя с помощта на допълнителни приспособления, като примки и щипки, и ги извежда от мястото на запушването“, поясни д-р Петков.
Лазерът Rhapsody H-30 е ефикасен за разбиване на камъни по цялата пикочна система – пикочен мехур, уретери, бъбреци. Използването на гъвкави ендоскопски инструменти преодолява ограниченията заради местоположението на камъка.
Успехът на миниинвазивната интервенция до голяма степен зависи от опитността на уролога, разположението, големината и вида на камъните. Процедурата по отстраняване на камъка може да трае само няколко минути, но е възможно да продължи и няколко часа. При по-големи и твърди камъни е възможно отстраняването им да стане на 2 и дори на 3 етапа, без допълнително травмиране на пациента. Целта е тази методика да замести, доколкото е възможно, отворените операции. Когато е невъзможно да се достигне през естествените отвори до много големи камъни, се прави канал през кожата на пациента и се прониква  в самия бъбрек с последващо фрагментиране.
Процентът на хората, страдащи от камъни в бъбреците, е голям. Съществуват и други ефективни методи за разбиване на камъни, но лазерният започва да се налага като основен както в Европа, така и в България. Той може да бъде прилаган и по спешност при пациенти, изпаднали в остра бъбречна криза, като се постига бързо обезболяване.
Процедурата се покрива от НЗОК, като има доплащане от страна на пациента между 300 и 500 лв., в което са включени и необходимите консумативи и анестезия.