Translate

вторник, 23 януари 2018 г.

Камелия влиза в “Гласът на България” bTV



Изключително свежата и провокативна изпълнителка Камелия сяда на горещия стол на треньорите в престижния музикален формат в търсене на най-добрите таланти на България.
За първи път на сцената на култовия столичен клуб Биад ще гостува екстравагантна певца.


В своето видео обръщение към своите фенове тя изказа своята радост към почитатаеште си и обещава луд купон. В това обещание никой не се съмнява защото появата на певица като Камелия винаги е гаранция за незабравим купон. Участието й ще е на 24 януари и на страницата на клуба легенда събитието е обявено като ретро фолк парти, което гарантира, че певицата ще изпълни едни от най-емблематичните си песни, а заедно с тях и най новите в репертоара и.
С обещание за запомняща вечер екипа на Биад Премиум клуб очаква много популярни личности като Наталия Гуркова,Славчо Тошев,МонДьо,Атанас Лазаров,Моатаз,Мегз,Даниел Златков,Ирина Папазова, актрисата Калина Шопова( Ася от хитовия сериал “Ден и нощ” Нова тв, Жана Янева, Борислав Михов- Модел на Света 2017,Топмодел Ивел Йорданов, Мистър София Алекс Иванов.
Собственикът на Биад Димитър Иванов,който раздвижи живота на нощна София ще посрещне Камелия с комплименти от Азиатски спа процедури “Виктория спа”, букети от бутик “Роза” и още много изненади.
За да поздравят Камелия лично тук специални гости ще бъдат и г-н Станислав Попов представител на световноизвестния бранд за обувки Roberto Botticelli,флороста Виолета Генова Grand Roses, тв водещия Александър Гогов,Манол Кисьов и Георги Кирилов.
По традиция звездата Камeлия ще слезе от 15 метрова лимузина LimosBG и ще бъде посрещната от управителя Мустафа Лешов и професионалните фотографи на Vibe Photography.
Щафетата през седмицата поемат в петък и събота Галин и Фики, на връх 02.02 Азис и 03.03 Галена,когато собственикът Димитър Иванов ще отпразнува рождения си ден.
14 февруари пък е поверен на съквариранта от “Биг Брадър” Константин.


В България стартира първото по рода си проучване за нивото на информираност по отношение на сърдечносъдовите заболявания сред хората с диабет тип 2



Захарният диабет присърце (Taking Diabetes to Heart) e глобално онлайн проучване на Международната диабетна федерация (МДФ). То се провежда сред хора с диабет тип 2 с цел получаване на информация за нивото на осведоменост за сърдечносъдовите заболявания (ССЗ). Проучването ще продължи до март 2018 г. и e достъпно на няколко езика, включително и български. За участие в него е необходимо да бъде последван този линк - http://bit.ly/2D64Sfz. 
Проучването има за цел да определи действията, необходими за подпомагане на обществената осведоменост относно ССЗ сред хората с диабет тип 2 и подобряване на здравословното им състояние. ССЗ, включващи инсулт, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест,  са една от водещите причини за смърт при хора с диабет тип 2. В същото време броят на хората с диабет продължава да се увеличава като честотата на ССЗ сред тях става още по-тревожна.
След приключване на проучването ще бъде издаден изчерпателен доклад с конкретни резултати за съответната страна, като ще се предоставят и спомагателни ресурси, за да се подпомогне повишаването на знанието и осведомеността за ССЗ сред хората с диабет тип 2 по света. Междинните резултати от проучването Захарният диабет присърце бяха представени на 6 декември 2017 г. на Конгреса на Международната диабетна федерация в Абу Даби.
Резултатите от получени 943 отговора от 32 страни показват, че хората със захарен диабет тип 2 подценяват риска от ССЗ:
-1 от всеки 3 анкетирани със захарен диабет тип 2 счита, че е с нисък риск от сърдечносъдови заболявания.
-26% от анкетираните никога не са били информирани за риска от сърдечносъдови заболявания или са информирани няколко години, след като им е поставена диагнозата захарен диабет тип 2.
-1 от всеки 6 анкетирани никога не е обсъждал с медицински специалист проблемите, свързани със захарен диабет тип 2, и сърдечносъдовите рискове.
Провеждането на онлайн проучването за България е подкрепено от членовете на Международната диабетна федерация - Българското дружество по ендокринология, Българска асоциация „Диабет“, Българска диабетна асоциация, както и от Национална пациентска организация. Партньор на Международната диабетна федерация за провеждане на проучването е Ново Нордиск.
 


Новата ударна серия в Биад Премиум клуб започна на 19 януари с класното присъствие на Анелия



Феноменалната певица, чиято песен - " Дай ми още" бе обявена за най-желаното попфолк парче на 2017 година според класацията на сайта - Signal.bg, ще вдигне високо градуса на настроението. На следващата вечер - 20 януари за страхотния купон ще се погрижи най-чаровната и усмихната певица - Преслава. След заслужена почивка на остров Пукет, певицата ще дойде заредена с положителна енергия и готова за як купон. Следваща в списъка е провокативната и екстравагантна Камелия. Певицата за първи път ще пее в клуб Биад и всички присъстващи ще могат да се изкефят, както на най-новите и хитове, така и на вечните класики в нейния репертоар. Серията продължава с достойно мъжко присъствие. Първи на сцената на култовия клуб ще излезе Фики Стораро, който скоро направи супер успешно съвместно участие със своя баща Тони Стораро.
На следващата вечер на сцената ще излезе още един млад, но пробивен и бързо развиващ се изпълнител - Галин. И нищо не свършва с това. Защото на 02 февруари в клуба легенда ще извие мощен глас певецът легенда - Азис. Певецът в последните години радва феновете си главно в чужбина, но сега и българските му почитатели ще имат удоволствието да се насладят на страхотния му глас.
Биад Премиум клуб очаква всички фенове на хубавата музика и якия купон да дойдат и заедно да се веселят до зори.


Меланоидините – непознатите антиоксиданти на бирата



Те се борят със свободните радикали и стимулират развитието на пробиотиците

Бирата, произвеждана в България, има високо съдържание на мощните антиоксиданти*, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се доближава до нивата им в кафето, а там те са най-много. Това сочи изследване на учени от Центърa по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии. В него са анализирани 12 популярни търговски марки пиво: 7 светли и 5 тъмни от различни производители.
Меланоидините са голяма група съединения, придаващи кафяв цвят на храните. Те се получават чрез многостепенна химична реакция при висока температура между въглехидрати и белтъци. Най-богати на тях са кафето, тъмното пиво и хляба. В бирата те идват главно от малца, като се образуват при процеса на печене, което обяснява защо в тъмното пиво са повече. 
Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в резултат от разграждането на храните.
Меланоидините са пребиотици - те стимулират развитието на пробиотиците, т.е. полезните чревни микроорганизми като бифидобактериите и лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни видове като салмонела и колибактерии. В червата се държат като растителни фибри, разграждащи се от някои бактерии. Освен това те се свързват с тежките метали, които постъпват чрез храните и така намаляват тяхното токсично действие.
„През последните години меланоидините са подложени на интензивни изследвания, а данните са интересни, както за  производителите, така и за специалистите по здравословно хранене и потребителите. Установено е категорично, че съединенията притежават множество положителни за здравето на хората свойства“, обясни молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.
Той уточни, че те са единствените температурно образувани съединения в храните, които се свързват с благоприятни ефекти за организма и затова изучаването им разкрива много неизвестни досега механизми на въздействия. Експертът допълни, че те участват във формирането на вкуса и аромата на храните и напитките и затова техният вид и концентрация са много важни за производителите.
Проучването, което се извършва за първи път в страната, сочи, че съдържанието на тези вещества в родното пиво варира от 0,033 до 0,631%. Очаквано в тъмните бири се наблюдават  около 10 пъти повече отколкото в светлите. Средните стойности са съответно 0,038% за светлите и 0,415% за тъмните пива. Вариацията в съдържанието на отделните търговски марки е следствие от използването на различни видове малц и технологии от производителите, уточняват експертите.
--------

*Естествените антиоксиданти са предимно в плодовете, зеленчуците, зърнени храни, както и в бирата. В пивото те идват от малца, хмела и пивните дрожди. Доказано е положителното въздействие на хмела върху здравето и метаболизма на човека, защото съдържа над 100 различни полифенолни съединения. Количество полифеноли зависи от вида бира, суровините, вложени в нея, и процеса на варене. Тя съдържа два пъти повече полифеноли отколкото бялото вино.
Полифенолите действат антимикробно, противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са едни от най-важните вещества за човешкия организъм, защото предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитие на атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.
Важни за правилното функциониране на организма антиоксиданти са също витамин С и глутатионът, който неутрализира вредните пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови, които са приети от външната среда. Също така регулира клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини. Разработка от 2011 - 2012 г. на Център по биология на храните, ИФГР към Българска академия на науките и Института по криобиология и хранителни технологии установи, че основен “производител” на глутатион в пивото са дрождите. Проведените изследвания върху най-разпространените български марки бира показаха, че 90% от тях съдържат глутатион в диапазона  0.1 – 0.2 мг/литър. Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение за качествата на пивото, тъй като стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси. 

понеделник, 22 януари 2018 г.

Лидл България бе отличена като най-добър работодател по време на годишните награди Employer Branding Awards на b2b Media



Добавете надпис
След оспорвана надпревара компанията получи втора награда в най-важната и най-конкурентна категория „Работодател на годината“.
„Благодарим за това признание. От стъпването си на българския пазар Лидл България не спира да инвестира в грижата за своите служители и в налагането на прозрачни и коректни работодателски практики. Защото вярваме, че най-ценната и важна инвестиция е инвестицията в хората и тяхното развитие", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.
Лидл България е един от водещите работодатели в страната с над 2 300 служители в 86 магазина в 45 града и 2 логистични центъра. Компанията предлага едни от най-добрите условия за работа, най-високите нива на заплащане в бранша, атрактивен социален пакет и разнообразни възможности за кариерно развитие и квалификация. Това е и единственият ритейлър у нас с електронно отчитане на работното време.
Веригата предлага динамична и предизвикателна работна среда и широк спектър от професии в редица области като продажби, логистика, маркетинг и корпоративни комуникации, ИТ, финанси, строителство и експанзия и много други. Като част от световна компания, Лидл България дава възможност за международен обмен на опит и експертиза с други 27 държави, в които Lidl присъства, включително и централата на веригата в Германия. Всичко това превръща Лидл България в предпочитан, сигурен и коректен работодател, с изключително ниско текучество – средно месечният процент на флуктуация в компанията е под 2%.
Компанията насърчава и развитието на младите хора в страната и тяхната успешна професионална реализация, като предлага специални програми за ученици и студенти, подкрепя дуалното образование и допринася за постигането на конкурентна устойчивост на кадрите си на пазара на труда. Лидл България насочва усилията си и в друга важна област – да продължи да връща младите и талантливи хора в страната, като дава възможност на току-що завършили образованието си в Австрия и Германия български студенти да се върнат у дома и да започнат работа в нейната структура, при условия и възможности за развитие, конкурентни на тези в Германия и Австрия. Доказателство за успешната политика в тази посока е и фактът, че 20% от настоящия ръководен състав е именно от кадри, върнали се от чужбина, за да се реализират в структурата на Лидл България.

Снимка: Диана Вълчова, Ръководител "Развитие на персонала" в Лидл България, приема наградата от Надя Маринова, главен редактор на b2b media и основател на Employer Branding Awards


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: От финансиране на структури трябва да се върви към финансиране на качествено извършена медицинска дейност



„Преструктуриране на общински болници в ДКЦ може да стане само и единствено с решение на общинските съвети. Общините са собственикът им и те ги наблюдават и контролират“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
По отношение на допълнителния ресурс, който общинските болници поискаха, министър Ананиев припомни, че е поел ангажимент да се прегледат възможностите за икономии в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават ежегодно по Методиката за субсидирането им. „Трябва да погледнем на финансирането от друга страна – от финансиране на структури да вървим към финансиране на качествено извършена медицинска дейност“, допълни министърът.
Министър Ананиев обясни, че по време на срещите с директорите на областните болници и с представители на общинските лечебни заведения, са поставени сходни проблеми, свързани най-вече с финансовото състояние и недостига на медицински кадри.
„В момента разработваме промени в Наредбата за специализациите, като сме си поставили срок до края на март да бъдем готови. Държавата трябва да поеме своята отговорност по отношение на младите хора в системата на здравеопазването“, заяви Кирил Ананиев. По думите му скоро се очаква да приключи и работата по медицинските стандарти. Предстои преразглеждането и на алгоритмите на клиничните пътеки.
Освен промени в наредбата, в ход е и изготвянето на единни правила за възнагражденията в държавните болници, което ще бъде допълнителна мотивация младите хора да работят и в по-малките региони на страната.
Във връзка със свръххоспитализациите и надлимитната дейност министърът поясни, че бюджетът на Касата се разходва на база приетия Закон за бюджета на НЗОК и правилата, заложени в него. Няма как да се излезе извън одобрените средства за болнична помощ, предвидени по закон. Балансът между отделните здравноосигурителни плащания може да бъде поддържан до размера на законоустановените източници за финансиране. По тази причина не може да се признае отчетена дейност, която надхвърля максималния размер за финансиране. Според здравния министър трябва да се засили контролът върху разходването на средства от бюджета на НЗОК. 

Снимка: DarikNews

Ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници



Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година. Допълнително в рамките на преговорите с БЛС новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна. От своя страна Сдружението на общинските болници в България ще предостави на МЗ своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти. Тези ангажименти бяха поети от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от представителите на Сдружението по време на среща в МЗ.
Министър Ананиев беше категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че да се предоставя на хората качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната. „Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване“, посочи здравният министър.
Екипът на здравното министерство има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения.
Сред проблемите, които бяха обсъдени, бяха недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и други.
Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ. 

Снимка: bTV Новините

МЗ и областните болници се договориха за преструктуриране



„Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници“, заяви министърът на здравеопазването по време на среща с директорите на всички областни лечебни заведения. Кирил Ананиев посочи, че държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за недоброто състояние на някои от тях.
Здравният министър съобщи, че заедно с екипа си работи по изготвянето на правила в тази посока, които трябва да бъдат финализирани в началото на следващия месец. Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. Към септември месец около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, просрочените са близо 57 млн. лв., като проблемът се задълбочава, обобщи здравният министър.
Кирил Ананиев съобщи, че след проверките болниците са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в последната четвърта група са декапитализирани, в лошо финансово състояние и са в невъзможност за изплащане на задълженията си към кредиторите. Действията на Министерство на здравеопазването са насочени в момента към тази група болници. Министър Ананиев посочи за пример болницата в Ловеч, в която вече има назначен нов прокурист и оздравителният план е в ход. Министерството има конкретен план за действие спрямо всяка една болница, като в него са отчетени здравните потребности на населението в региона, наличните отделения, апаратура, администрация, сключени договори за доставка на лекарства, консумативи и др. Здравният министър заяви, че действията на неговия екип са фокусиране върху подобряване качеството на лечебния процес, а не към съхраняването на отделни структури.
От Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение поискаха от Министерството на здравеопазването да се запазят лекарите и сестрите в областните болници и посочиха, че част от медиците в момента са на възраст над 55 години. Като проблем, за който алармираха от областните лечебни заведения, е недостигът на персонал, като по тази причина не могат да изготвят дори графици за дежурства.
Директорите на държавните болници поставиха редица въпроси, свързани с нарушените връзки между болничната и извънболничната помощ, промяна на медицинските стандарти, амбулаторните процедури и механизмите за финансиране на лечебните заведения.
Министър Ананиев посочи, че с екипа си ще бъдат в постоянен контакт с ръководствата на областните здравни заведения, за да може чрез интензивен диалог да се извършат всички, планирани от министерството промени, свързани с преструктуриране, управление и финансиране, които като краен резултат да доведат до по-добро лечение на пациентите на територията на всички области в страната.

Зам.-министър Пенков: Всяка година МЗ осигурява ресурс за общинските болници по Методиката за субсидиране на лечебните заведения



„Политиката на държавата е грижа за болния човек. Ние трябва да гарантираме качественото лечението на този пациент и пътя, по който той трябва да го получи. Там, където е необходимо преструктуриране, ще предложим нашата помощ на кметовете на общините“. Това заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков в предаването „Здравей, България” по „Нова телевизия“.
Д-р Пенков отново подчерта, че всяка година Министерството на здравеопазването осигурява ресурс от порядъка на двадесет и няколко милиона лева за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения (дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други), като прогнозната сума за 2018г. възлиза на приблизително 28,5 млн. лв.
„Всяка болница трябва да прави строго сметка на парите, които получава и да прецизира разходите си. Еднакво е заплащането и за частните болници, и за държавните“, обясни зам.-министър Пенков във връзка с преструктурирането и оздравяването на общинските болници. Той увери, че усилията на МЗ са за стабилизиране на всичко, което е работещо и ценно за хората. „Не е важно самата структура, важни са хората, които трябва да съхраним, които работят в нея, да могат да продължат да помагат на населението“, допълни още зам.-здравният министър.
Във връзка с появилата се в медиите информация за нов мораториум върху иновативни лекарства, зам.-здравният министър беше категоричен, че нито един пациент няма да остане без терапия, а лечението с най-новите медикаменти ще се провежда от най-добрите лекари в България в определените за това болници. „Когато има ново лекарство и когато клиничните изпитвания за него не са достатъчни да ни убедят, че е ефективно и безопасно, то се поставя под наблюдение, или се прави научно изследване в рамките до три години. Това означава, че около 200 пациента следващите три години ще се лекуват в най-елитните центрове, които ще поемат грижите за тях, ще следят за тяхното лечение и ще следят ефекта от съответното лекарство“, поясни д-р Пенков.
По отношение на липсата на специализанти в някои области, д-р Пенков посочи, че държавата се старае да ангажира младите хора, завършващи медицина, да специализират в определени направления, но мениджърите на болниците също трябва да участват в този процес.

Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху иновативни лекарства за онкоболни пациенти



МЗ изразява своето притеснение, че медийни публикации и позиции на пациентски организации насаждат погрешни внушения за въвеждане на рестриктивни мерки и по този начин насаждат безпочвени страхове в обществеността и най-вече в нуждаещите се от лечение с нови медикаменти граждани.
Министерството на здравеопазването припомня, че с поправки от януари 2017 г. в Наредбата за цените на лекарствените продукти е въведено изискването за проследяване ефекта от терапията с лекарства, които за пръв път се включват в Позитивния лекарствен списък (ПЛС). Това изискване се отнася за иновативни продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на терапевтична ефективност означава, че за лекарствения продукт не са налице данни при прилагането му в реалната медицинска практика.
Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични иновативни лекарствени продукти, които по данните на притежателите на разрешителни за употреба (фирмите) са предназначени за много малък кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души. Ето защо сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове.
Решението за определяне вида на тези лечебни заведения е взето след като МЗ е потърсило мнението на водещи специалисти по съответните заболявания и на националните консултанти. Концентрирането на пациентите в университетските болници гарантира, че пациентът ще получи най-доброто за него лечение.

Министерството на здравеопазването държи да бъде ясно, че за всяко ново лекарство има определени болници, в които ще се проследява терапевтичния ефект от прилагането му. По никакъв начин не става дума за рестрикции, най-малкото защото списъкът може да бъде променян по всяко време, при необходимост. Освен това, след като конкретна фирма получи информация за лечебните заведения, които ще проследяват ефекта от нейните лекарствени продукти, тя има право на възражение. Важно е да се знае, че когато лекарствата на съответните фирми са преминали оценка на здравните технологии, фирмите са декларирали, че от лечение със съответния лекарствен продукт се нуждаят не повече от 15 души. Това е и основанието, поради което е нерентабилно в проследяването да участват всички болници в страната.
МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при доказана необходимост.
Пациентите ще получават най-подходящото лечение в определените лечебни заведения, което ще позволи и най-точно отчитане на ефекта от приложените иновативни лекарства без риск за здравето им.

МЗ разработва единни правила към държавните лечебни заведения за формиране възнагражденията в тях



Стана ясно по време на среща на здравния министър и неговия екип с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). И здравното ведомство, и представителите на асоциацията споделят мнението, че трябва да има промяна в системата на заплащане в сектора. От асоциацията категорично заявиха, че не искат оставки и протести, защото така не се решават проблемите, които стоят на дневен ред от години.
Председателят на асоциацията Милка Василева алармира за недостиг на медицински сестри, като в момента те са по-малко от половината от необходимия брой и ако не работят на две или три места, системата ще фалира. Техните разчети показват, че средно за страната заплатата на медицинските сестри е около 520 лв. По тази причина, според данни на ЕК, приблизително 6800 български медицински сестри практикуват професията си в страни от ЕС, а още толкова са социални асистенти.
Освен размера на възнагражденията, от БАПЗГ поставиха и други въпроси, свързани с възможностите за обучение и допълнителна квалификация. Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че министерството ще съдейства с всичко необходимо, за да създаде условия медицинските сестри да имат възможност за продължаваща квалификация през целия живот. Двете страни се договориха да работят интензивно и по отношение на медицински стандарт по здравни грижи, наредбата за специализациите в здравеопазването, както и в наредбата за здравните кабинети в детските градини и училища.
Министерството на здравеопазването и асоциацията се договориха, в съответствие с практиката в другите държави, методологичното ръководство на специалистите по здравни грижи на територията на страната да бъде изрично възложено на определен експерт (републикански консултант).

Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне МЗ за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г.



Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне МЗ за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.
Напомняме, че извън Методиката министерството няма право да отпуска целеви субсидии, защото това би попаднало в графа „нерегламентирана държавна помощ“, за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.
За да подпомогне общинските здравни структури в страната, МЗ изразява готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика – съответните общини.
Анализът, извършен от екипа на министър Ананиев, е базиран върху изследване потребностите на населението от здравни грижи и дейности на територията на всяка от 28-те области в страната, като са отчетени демографската структура на районите и картината на социалнозначимите заболявания на населението. На това основание МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ.
Успоредно с това, за да се гарантира достъпът до спешна медицинска помощ на българските граждани, МЗ, в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ.
Освен това, Министерството на здравеопазването напомня, че в рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно МЗ актуализира и медицинските стандарти. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да реализират своята дейност в условията на финансова стабилност и предвидимост.
Към 30.09.2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число – 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.

Наталия Гуркова откри нов шикозен бутиков нощен клуб Noir



Превърнаха театър “Ла страда” в лъскаво европейско бижу

Най-новото модерно място на нощна София - Noir Club намиращо се на топ локацията, ул. 6-ти Септември, отвори официално врати и презентира своя иновативен и луксозен дизайн, решен в червено и черно, запазил стила на бившия театър “ Ла Страда”, съчетан с перфектен саунд и мултимедия.
Събитието, под звуците на саксофон, миксиран с електронна музика, уважиха редица популярни личности, сред които бяха - Мис България 1998 Наталия Гуркова, Ирина Папазова, Мис България 2015 Марина Войкова, Денди, ПР специалистът Атанас Лазаров ПРофайл, Катя Близнакова и Елена Брусарска, Ирра, арт директорът на Code Fashion TV Антон Узунов , атрактивните Янг Бибиянг, в компанията на близначките Алекс и Влади, собственикът на бутик Roberto Botticelli Станислав Попов и неговата половинка Виолета Генова, водещия на руския формат “Подмосковние вечера” Георги Величков и много други.
Черната перла на София, клуб NOIR е собственост на двамата ценители на нощния живот Петър Иванов и Георги Петров. Тук може да се насладите на тематични партита и едни от най популярните DJ-и и изпълнители на българската и световна сцена.
Клубът е изключително подходящ за частни партита и бутикови събития, съобщават от ПРофайл.

Съдови хирурзи от УМБАЛ Бургас отстраниха тумор с големина 35 на 15 см от рамото на свой пациент



Става дума за липом – доброкачествено образувание, причинено от нарастваща мастна тъкан. Толкова голяма формация се среща изключително рядко, обикновено липомите се оперират в началните стадии.
„Беше започнал да притиска съдовете, да води до болки и дискомфорт у пациента. Ако не беше премахнат, можеше да се стигне до сериозни усложнения, дори до ампутация“, обясни д-р Борислав Тръпчев – старши лекар в Клиниката по съдова хирургия. Той, заедно с колегата си д-р Стойчо Шишков е извършил операцията.
Пациентът е 64-годишният Никола Желев. Отскоро живее в Дома за възрастни хора в поморийското село Горица. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е изпратен от личния лекар в дома, който преценил, че образуванието трябва да бъде премахнато. „За първи път го усетих преди около две години – беше малко мастно топче. Оттогава започна да нараства. Сега се чувствам добре, благодаря на лекарите за операцията и грижите“, каза пациентът.
В Клиниката по съдова хирургия в последните три години има постоянен ръст на пациенти. В сравнение с 2016 г. през 2017 броят на приетите пациенти е с около 100-повече – 1636. Клиниката се ръководи от доц. д-р Валентин Василев, тук работят трима специалисти съдови хирурзи, обучават се и специализанти.

Стартира вторият сезон на академия „Изпечи с любов“



В рамките на 3 месеца най-популярната марка брашно в България - „София Мел“, дава възможност на любители пекари и сладкари от цялата страна да научат основни похвати в приготвянето на печива 




Близо 80 участници се учиха на традиционни похвати в пекарството под ръководството на шеф Виктор Светославов, в HRC Culinary Academy, където те се научиха как да замесят, украсят и изпекат солени и сладки печива. 
И през т. г. кампанията дава възможност на участниците да превърнат в забавление приготвянето на традиционен хляб или домашни сладки и обръща внимание върху значимостта от създаване на добра хранителна култура и използването на качествени продукти в ежедневието. По традиция, на всяко едно от събитията, специален лектор ще предаде тънкостите в приготвянето на своите любими рецепти. Участниците ще научат за какво се използват различните типове брашна, за какви печива е подходящ всеки от тях, както и много други полезни съвети.
Курсовете, насочени към любители пекари и сладкари, ще се проведат в 4 града - в София, във Варна, в Плевен и в Пловдив, в рамките на 3 месеца.
„Щастливи сме, че през настоящия втори сезон на Академия „Изпечи с любов“ имаме възможността да разширим нейния обхват в още три града. Това стана реалност, благодарение на силната ни мотивация да отговорим на високия интерес от страна на нашите потребители, за което им благодарим сърдечно. Разбира се, изказваме благодарност към партньорите ни за тяхната подкрепа в амбициозното ни начинание.“, каза Илия Великов, управляващ директор на „София Мел“.
Предстоящите курсове са във Варна на 10 и 11 февруари, в Плевен на 24 и 25 февруари, в Пловдив на 10 и 11 март и отново в София на 24 и 25 март. Всеки, който желае да участва в Академията има възможност свободно да се регистрира за участие в предстоящите курсове. Кандидатите трябва да отговарят на условията и правилата, които са публикувани на www.sofiamel.bg/academy.
Вторият сезон на Академия „Изпечи с любов“ протича със съдействието на Dr. Oetker, Олинеза, Olympus и Сладея.
 

Първият град от турнето на Лили Иванова, което и тази година е под надслов „За пълноценни мигове с музиката“, вече е напълно разпродаден



Няколко седмици след обявяването на датата, местата за концерта в Пловдив вече са изчерпани. Градът на тепетата ще посрещне голямата ни изпълнителна на 21 февруари в спортната зала на най-новия спортен комплекс С.И.Л.А.
Партньор на Лили Иванова отново е Лидл България, чиято платформа за пълноценен начин на живот вдъхновява името на турнето. „Музиката, музикантите, новите песни, екипът, с когото работя, и най-вече публиката – моят най-точен критерий за всичко. Това за мен означава пълноценното общуване с музиката“, споделя голямата ни певица.
В Пловдив голямата ни изпълнителка ще излезе пред над 2 000 човека, като на сцената с нея ще бъдат доказани музиканти като Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов, Росен Ватев и вокално трио ЛаТиДа.
Лили Иванова обяви първите дати от турнето си през 2018 буквално дни след изключително успешното национално турне миналата година, завършило с два поредни напълно разпродадени концерта в зала 1 в НДК в края на месец октомври. След Пловдив другите градове с потвърдени концерти са Варна (20 март, в Двореца на културата и спорта във Варна) и Русе (22 март в зала Булстрад Арена). Трите концерта са само началото от серия зали и градове, които ще бъдат обявявани постепенно. 
Билетите за събитията са вече в продажба в мрежата на Eventim и онлайн.

Д-р Пиперкова, завеждащ АГ-отделение в Болница „Тракия“: Зачестява появата на трето дете в български семейства




На фона на рекордно ниската раждаемост през 2017 година в България се забелязва и една положителна тенденция – увеличава се броя на майките с трето раждане. Това каза д-р Калина Пиперкова, завеждащ АГ-отделение в Болница „Тракия“ по време на традиционното тържество за Бабинден на 21 януари. Радостна е и тенденцията, че все повече интелигентни млади жени избират да родят по естествен път, допълни тя.
По традиция една от родилките в болницата изпълни ритуала „измиване на ръцете на акушера“. За леко раждане вода на д-р Пиперкова поля Ралица Мисарокова от Стара Загора, която на Атанасовден роди момченце Мартин с тегло 2 кг 790 г и ръст 49 см.
През изтеклата година в Болница „Тракия“ са проведени 497 раждания – с 14 по-малко от предходната година, и са се родили 505 бебета. 9 двойки от тях са близнаци. От откриването на болницата през 2009 година до днес ражданията тук са 4172. Само от началото на новата 2018 година тук са се родили 22 бебета.
Екипът на АГ-отделението от Болница „Тракия“ се състои от 9 лекари , един специализант и 22 акушерки. Те получиха специални поздравления от директора на РЗОК Стара Загора д-р Жулиета Здравкова и зам. директорите на РЗИ-Стара Загора д-р Елена Канева и д-р Ваня Перчемлиева. Поздравителни адреси към акушерите на Болница „Тракия“ изпратиха областният управител Гергана Микова и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Все по-остър става проблемът с липсата на достатъчно акушерки, посочи в приветствието си Ваня Георгиева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Стара Загора. В цялата страна днес работят едва 3124 акушерки, в Стара Загора са само 177, от които 25 са в пенсионна възраст. Най-възрастната от тях е на 77 години. Основната причина за намаляването на броя на акушерките е ниското заплащане, както и принизяването на ролята им в процеса на обучение на родилките за предизвикателствата, които ги очакват след раждането на бебето, каза д-р Пиперкова.
Празникът на акушерите в Болница „Тракия“ беше уважен и от доайена на тази професия – д-р Атам Саркисян. Специален поздрав към тях отправиха малките възпитаници от балетната школа на Снежана Дескова, които представиха няколко красиви танцови композиции.

Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от родилките

На 21. 01 т. г. в болницата бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Свидетели на ритуала станаха десетки млади майки с бебета. Те бяха дошли, за да засвидетелстват своето уважение към лекарите и акушерките. Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на „бабата“ – д-р Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата.
Новородените в УМБАЛ Бургас за миналата година са 1620, като двойките близнаци са повече в сравнение с предходната година.
Продължава и тенденцията момчетата да бъдат повече от момичетата. От началото на 2018 г. УМБАЛ Бургас регистрира 100 раждания. Над 70% от бебетата идват на бял свят по естествен начин. Секциото се прави само в краен случай по медицински показания, което е световен златен стандарт в акушерството и гинекологията. Повод за гордост е и фактът, че от откриването си до момента Звеното за асистирана репродукция регистрира 90 раждания на бебета, заченати с помощта на специалистите от звеното.
На тържеството присъства вицепремиерът с ресор „Здравеопазване“ Валери Симеонов,
зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и д-р Вергиния Цанова, изпълнителният  директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, много лекари, медицински сестри и акушерки.

Д-р Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас, показа на гостите отделенията, в които идват на бял свят повечето бургаски новородени. Той изрази желание, че всички те ще съдействат да се случи дългоочакваният  ремонт на отделението, да бъдат обновени родилните легла и апаратурата. За ремонта има изготвен проект, който е подаден в Министерството на здравеопазването.